Олігарх «у клітинку»

10.11.2005
Олігарх «у клітинку»

Перший крок на зонi. За годину Ходорковському видали коричневу фуфайку i зекiвську шапку-ушанку. (Фото РЕЙТЕР.)

      За тюремною долею екс-олігарха, глави «ЮКОСу» Михайла Ходорковського, який ще кілька літ тому входив у перші три десятки найбагатших людей планети (згідно зі списком журналу «Форбс»), ще стежить російська преса. Його ще не забуто. Чи збережеться така увага всі вісім років, які «впаяв» суд повсталому проти Путіна олігархові?

      За два тижні після прибуття у ВК-10, що неподалік містечка Краснокаменськ Читинської області, в московський прес-центр Ходорковського вже надійшла перша його публічна заява для преси. «Кремль спробував повністю ізолювати мене від країни і людей, понад те — знищити мене фізично. Тим самим нинішня влада ще раз довела, що до відкритої і чесної суперечки зі мною і взагалі — до прямої розмови зі справжньою опозицією вона не готова, — пише олігарх, позбавлений статків, статусу і волі. Проте він бадьоро завершує епістолярій: Влада сподівається, що мене скоро забудуть. Але насправді боротьба тільки починається». Минулого тижня боротьбістські спроби з/к Ходорковського побачили читачі газети «Нью-Йорк таймс», а невдовзі побачать і читачі «Файненшл таймс». Статті, в яких жертва путінського режиму викладає своє бачення майбутнього розвитку Росії та способи «оцивілізувати» Росію, надруковано на правах реклами.

      А поки що новий спосіб життя ще вчора одного з найбагатших людей країни «рекламує» російська преса. Паблісіті виходить моторошним. Найкрасномовніше порівняння — напевно, з декабристами, від часів яких Ходорковський є першим найсановитішим вигнанцем у читинських краях. До речі, змушена піти стопами дружин декабристів і жінка Ходорковського — Інна. Вона, як повідомив «Лєнта.ру» адвокат Генріх Падва, має намір перебратися в Краснокаменськ, поближче до «зони» чоловіка, вже найближчим часом. «Комсомольська правда» стверджує, що панi Iнна вже пiдшукала трикiмнатну квартиру в Краснокаменську i має намiр її купити. За інформацією «Ассошіейтед пресс», збирається переселитися в цi краї і мама Ходорковського.

      Ходорковський має право щороку на чотири тривалих побачення (це до трьох діб) iз дружиною, батьками, дітьми, а також — на шість коротких побачень (не більш ніж чотири години) «з іншими особами»,  очевидно, переважно з адвокатами.

      Місто Краснокаменськ упродовж останнього місяця отримало небувалу популярнiсть завдяки екстраординарному в'язню ВК-10. З огляду на те, що до колонії «не заростає стежка» журналістів та адвокатів, один із місцевих підприємців заявив про намір збудувати в містечку сучасний готельчик. Городяни стверджують, що перед етапуванням Ходорковського у житлові будинки несподівано дали тепло, а шляховики почали жваво поратися на ремонті розбитих доріг. Це тому, що місцеві власті не хочуть «ударити лицем у багно», прогнозуючи часті екскурсії на «зону Ходорковського» всіляких європейських комісій, правозахисників тощо, припускає газета «Новиє Ізвєстія».

      Куточок Росії путінці обрали для екс-олігарха і справді Богом забутий. Від столиці до Краснокаменська — 6500 км, від обласного центру Чити — 480. Це глуха місцина за 35 км від китайського кордону, де виживають найстійкіші душі: середня температура січня — приблизно мінус 26-33 градуси. Уже місяць в усій окрузі лежать глибокі сніги.

      Крім усього, ВК-10 має погану славу навіть у в'язничному світі. Четверо з десяти ув'язнених ВК-10 (а загалом у колонії 1398 чоловік) сидять тут за крадіжки. Їхній середній вік — 24 роки. Ходорковському ж виповнилося 42.

      Створили цю колонію ще в 1967 році навмисно для того, щоб використовувати безкоштовну працю зека на відкритій неподалік Стрільцівській урановій копальні. Утім нині ув'язнені не працюють на рудниках, принаймні згідно з офіційними даними. Основні «робочі місця» барачних сусідів Ходорковського, згідно з даними газети «Коммерсант», — заводи залізобетонних виробів та ремонтно-механічний. На останньому є швацькі цехи, де засуджені виготовляють уніформу для «собі подібних».  Комусь місцем роботи є й присадибне господарство «зони», де вирощують свиней та корів. Проте, як стверджує керівництво ВК-10, Михайло Ходорковський уніформ не шитиме, свиней не поратиме  і не стане підсобником майстрам залізобетонних конструкцій. Для нього, як сповіщає «Інтерфакс», підшукають особливу роботу, можливо, бібліотекаря. Проте досі не підшукали.

      А тим часом сам в'язень №1 готується до інтелектуальної праці. Він привіз із собою кілька валіз паперів і має намір, поки «мотатиме строк», написати кандидатську дисертацію. Крім того, він попросив адвокатів передплатити в зону газети та журнали — замовив аж 100 найменувань періодики.

      Платона Лебедєва, колишнього голову банку «Менатеп», який проходив по одній справі з Ходорковським, ув'язнено в інших краях — це колонія 98/3, що неподалік селища Харпа (Ненецький автономний округ), повідомляє «Коммерсант». «Наприкінці листопада в Лебедєва день народження, і щоб просто приїхати привітати його з цим, мені доведеться дві доби із Москви поїздом їхати», — нарікає його адвокат.

      У Росії тихо і холодно. Всі «зайві» сидять. Усі пристрашені змовкли.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>