Рокери з музичним Нобелем

10.11.2005

      Легенда англійської рок-музики група «Лед Зеппелін» та російський диригент Валерій Гергієв стали цьогорічними лауреатами «Полар Прайз» («Полярної премії»), яку в музичному світі прирівнюють до Нобелівської, повідомляє Бі-Бі-Сі. Премія заснована колишнім менеджером шведської поп-групи АББА Стігом Андерсоном і щороку призначається Шведською королівською музичною академією одному представнику класичної музики та одному представнику популярних музичних жанрів. Лауреати отримають її 22 травня наступного року на урочистості у Стокгольмі з рук короля Швеції Карла XVI Густава. Грошовий додаток до премії становить один мільйон шведських крон (135 тис. доларів). У попередні роки лауреатами «Полярної премії» були, зокрема, колишній член квартету «Бітлз» Пол Маккартні, легендарний скрипаль Ісаак Штерн та відомий американський негритянський продюсер, музикант та композитор Квінсі Джонс.

      Цьогорічний «серйозний» лауреат Валерій Гергієв працює художнім керівником санкт-петербурзького Маріїнського театру. Його відзначили «Поларом», як зазначається в обгрунтуванні академіків, за «унікальну, електризуючу музичну майстерність, яка стає все більш глибокою і змушує нас переосмислювати наші відносини з великою традицією». Впродовж 15 років праці в Маріїнському театрі диригент вивів його в число провідних оперних театрів світу.

      А «легких» лауреатів із «Лед Зеппелін», які, втім, працювали в жанрі важкого року, шведські музичні академіки відзначили як «найвидатніших піонерів рок-музики». Група розпалася 1980 року після смерті барабанщика Джона Бонема, але до цього часу вважається класикою жанру та невмирущою легендою.