ХРОНІКА

10.11.2005
Футбол

      По приїзду з Мальти, де відбулося засідання виконавчого комітету УЄФА щодо визначення фіналістів тендеру на проведення чемпіонату Європи-2012, представник ФФУ Григорій Суркіс розповів журналістам, як розподілилися симпатії під час таємного голосування членів виконкому. Отже, за кандидатуру Італії було подано 11 голосів, Хорватія/Угорщина — 9, Польща/Україна — 7, Туреччина — 6, Греція — 2.

      Наступний етап конкурсу продовжиться до 31 травня 2006 року — до цього терміну потрібно подати деталізоване досьє-заявку, а у вересні, за два з половиною місяці до визначення переможця тендеру, фіналісти пройдуть детальну інспекцію УЄФА.

* * *

      Бюро ПФЛ затвердило дати двох матчів 1/4 фіналу Кубка країни. «Динамо» — «Металург» (Д) зіграють у Києві вже 13 листопада, а «Карпати» — «Ворскла» — у Львові 23 листопада.

* * *

      ФК «Шахтар» підготував листа до Професійної футбольної ліги, в якому вказав на негідну поведінку вболівальників київського «Динамо» на понеділковому матчі в Донецьку. Фанати зі столиці прибули на Донбас у двадцяти автобусах. В їхньому «активі» — розбите камінням скло в автобусі з вихованцями дитячої школи «Шахтаря», що беруть участь у церемонії відкриття матчу, два спалені намети з клубною атрибутикою гірників та побитий продавець символіки «Шахтаря», попсований транспорт уболівальників «помаранчево-чорних» перед стадіоном. На вході у гостьовий сектор РСК «Олімпійський» у динамівських фанів вилучали ножі й петарди, але це не завадило їм влаштувати вогнище з символіки «Шахтаря». 22 у нетверезому стані взагалі не допустили на стадіон.

* * *

      Юрій Сьомін подав у відставку з посади тренера збірної Росії, яка не змогла пробитися на ЧС-2006. За словами президента Російського футбольного союзу Валерія Мутка, при затвердженні нового наставника «трикольорових» пріоритет надаватиметься російським фахівцям  або ж «спецам» зі слов'янською ментальністю.

Шахи

      На командній першості світу в Беєр-Шеві (Ізраїль) збірна України у сьомому турі не змогла переграти одного з відвертих аутсайдерів — Кубу. Рахунок матчу — 2:2, причому Іванчук на першій дошці виграв чорними в Брусона, Ельянов на третій, так само чорними фігурами, поступився Ногейрасу, а Волокітін і Карякін білими завершили свої партії внічию, відповідно, з Домінгесом та Аренсібією.

      Результати інших зустрічей вівторка: Китай (чол.) — США — 3,5:0,5, Вірмения — Китай (жін.) — 3:1, Грузія — Ізраїль — 2,5:1,5.

      Турнірне становище: Китай (чол.) — 19,5 (6 матчів), Росія — 15,5 (6), Вірменія — 14 (6), Україна — 12,5 (6), США — 12 (6), Грузія — 12 (7), Ізраїль — 11,5 (6), Куба — 9 (6), Китай (жін.) — 6 (7).

      У заключних двох турах українці зустрінуться з командами Ізраїлю та Грузії.

Хокей

      НХЛ. Результати матчів вівторка: «Філадельфія» — «Бостон» — 4:3 ОТ, «Монреаль» — «Тампа-Бей» — 3:2 (Федотенко («Т») — 3 хв.; 0+0; 0), «Нью-Джерсі» — «Айлендерз» — 1:4 (Житник («А») — 24 хв.; 0+0; 0, 1 кидок), «Нешвілл» — «Едмонтон» — 3:2, «Торонто» — «Вашингтон» — 6:4 (Понікаровський («Т») — 11 хв.; 1+0 (це вже третя шайба українського форварда в сезоні); 1 кидок; 2 хв. штрафу; у складі вашингтонців найкращим був молодий новачок із Росії Овечкін — дві шайби, він визнаний «першою зіркою» матчу загалом, хоч і має коефіцієнт корисності «-2»), «Колорадо» — «Сан-Хосе» — 5:2.

Теніс

      У Лос-Анджелесі стартував чемпіонат світу WTA за участю провідних тенісисток (призовий фонд — 3 млн.) доларів. Учора, в перший день змагань, у «зеленій групі» Марія Шарапова (Росія, 3-й номер «посіву») переграла Патті Шнідер (Швейцарія, 8) — 6:1, 3:6, 6:3, а Ліндсей Девенпорт (США, 1) — Надію Петрову (Росія, 7) — 6:2, 7:6. У «чорній групі» Марі Пірс (Франція, 2) дещо несподівано виграла у Кім Клійстерс (Бельгія, 5) — 6:1, 4:6, 7:6.