За жінку звільняють, жінок призначають

10.11.2005

      Середа мала стати вирішальним днем у долі «губернаторів», які після моніторингу соціально-економічного стану областей опинилися під загрозою звільнення. Президент України Віктор Ющенко, звільнивши у вівторок керівників двох регіонів — Запоріжжя та Луганщини, остаточні кадрові зміни вирішив обговорити на розширеному засіданні уряду, участь в якому взяли керівництво секретаріату Президента та РНБО, міністри і «губернатори».

      Урядове засідання довелось перенести з 10-ї на 12-ту годину, позаяк нібито значна частина посадовців через сильний туман, який огортає Київ уже кілька днів, вчасно не змогла дістатися до столиці. Кількох чиновників, до речі, про це повідомити не встигли, і вони таки прийшли під Кабмін на десяту ранку. Як свідчить «Українська правда», керівники Волинської, Івано-Франківської, Миколаївської та Чернігівської областей «постояли-пожартували, а потім розійшлися у своїх справах». А от мерові Києва Олександру Омельченку було не до жартів. Він нарікав на неорганізованість і радив «цінувати свій час і людей, з якими працюєш».

      Коли версталося це число газети, засідання уряду все ще тривало. На ньому був присутній кореспондент «УМ», тож деталі широкої наради ми повідомимо завтра. Тим часом нова влада вже мала кілька кандидатур на посади в ті адміністрації, які не мали своїх керівників. Таких регіонів, нагадаємо, учора було три — Дніпропетровська область, яку, ставши Прем'єром, покинув Юрій Єхануров, а також Запорізька та Луганська, які опинилися без «губернаторів» у вівторок.

      Щодо Луганщини, то, вельми ймовірно, її замість звільненого Олексія Данилова очолить народний депутат від Народного руху Михайло Поживанов. Йому цю посаду вже запропонували, про що «УМ» розповіла прес-секретар Поживанова Світлана Бабич. Ба, більше, нардеп особисто брав участь у вчорашньому засіданні Кабміну. Не виключено, що подібна процедура — запрошувати на розширене засідання не тільки посадовців, а й кандидатів на посади — була застосована і щодо інших кандидатів на керівників ОДА. Зазначмо, що Поживанов знайомий із особливостями Луганщини і має там зв'язки. Водночас невідомо, чи прийняв пропозицію сам Поживанов. «Про це, мабуть, краще питати у нього самого», — зазначила прес-секретар. Від себе ж додамо, що до планів Михайла Поживанова на найближче політичне майбутнє входило балотування на посаду мера Києва. Можливо, його вагання пов'язані саме з цим.

      Тим часом екс-«губернатор» Луганщини Олексій Данилов уже встиг «порозписуватися» замість Поживанова і сказав, що Михайло Олександрович відмовляється від посади. Нібито через те, що Поживанов не отримав чіткої відповіді, чому звільнили Данилова. Загалом екс-«губернатор» вважає свою відставку політичною. «Привід — симпатія до Юлії Тимошенко, тому що вона пропонувала мене на посаду», — цитує колишнього заступника Бродського по партії «Яблуко» агенція «Українські новини». Данилов також сказав, що, хоча в своєму указі Президент обгрунтовує відставку «переходом на іншу роботу», він не отримував ніяких кадрових пропозицій.

      А от із іншим екс-«губернатором» — Юрієм Артеменком — владі все вдалося владнати. В інтерв'ю журналістам він зізнався, що передбачав свою відставку і навіть отримав цікаві пропозиції про роботу в кількох міністерствах. Зрештою, й у президентському указі його звільнення пояснюється «переходом на іншу роботу».

      Щодо звільненої Арметенком посади, то головним із претендентів називають заступника мiнiстра внутрiшнiх справ Геннадiя Москаля.

      Щодо Дніпропетровщини, то, за даними «УМ», її мала очолити жінка, заступниця екс-«губернатора» Єханурова й нинішня в. о. голови ОДА Надія Дєєва. Керівниця Дніпропетровської ОДА, до речі, стане єдиною жінкою у вищих органах влади, адже після відставки Тимошенко та Білозір усі «найкозирніші» посади обійняли чоловіки. Компанію цій «губернаторші» може скласти й помічниця Ющенка Віра Ульянченко, яка, за прогнозами, змінить главу Чернігівської ОДА Владислава Атрошенка.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>