Покажи гламуру дулю!

09.11.2005
Покажи гламуру дулю!

Володимира СТАДНИКА. (Фіолетова сорочка Юрія Хусточки і шапка від Діда Мороза-Положинського.)

      З інтернет-форуму: «Дивлюсь проект «Дім-2». Декілька разів показували, як Ксенія Собчак допомагає чистити картоплю. Звідси роблю висновок, що чистка картоплі — заняття гламурне».

      Рефлексії-відповіді: «...Тільки треба підібрати ніж для чистки картоплі відповідної фірми»;

       «Картоплю не гламурно вживати в їжу, не те що чистити! Це їдло селянське. Напевно — і смак гидкуватий»;

      «Навіщо чистити картоплю, якщо є авокадо?!!»

      Антигламурщиків, звичайно, можна назвати антиглобалістами, але сьогодні цей рух набирає направду глобальних обертів у всьому свiтi. Перенасичені світським лоском аж до рвотних рефлексів, вони не читають глянцеві журнали, виступають проти пафосу найт-клабів, де останнім часом котируються усталені норми поведінки, а свою особистість доводиться прив'язувати на повідку при вході. Вони не їдять гаряче крабове філе в соусі з зеленого аспарагусу на обід та холодний персиковий суп, що подається з кулькою виноградного морозива та м'ятою на десерт та не носять шорти тільки тому, що вони мають на всю задницю лейбу «Дольче&Габана».

      Дефлорацію гламурного міражу в Україні вже давно треба було зробити — знайти справжніх себе і не комплексувати з цього приводу закликає письменниця з мандрівним духом, чорний піарщик та фронтвумен гурту «Фактично самі» Ірена Карпа. «Приходять люди на гламурні вечірки, — говорить вона «УМ», — випендрюються, думають: «У мене недостатньо дорога кофточка, я буду виглядати, як бичка», світять брендами...»

      — Добрий день! А сама он у майці «Найк»...

      — А це, між іншим, палений бренд, куплена ледь не за гривню в Сербії на якихось складах. Я взагалі за демократичність. Антигламурна вечірка тим хороша, що люди не бояться на неї йти, а то знаєш, як зазвичай... треба зробити ідеальну депіляцію і засмагнути в найдорожчому солярії, бо хтось може здогадатися, що ти був у дешевшому і зі знижками, а сюди ти можеш прийти як завгодно.

      ...Якось, у міжчассі між поїздкою в країну Мальборо та сафарі в Буркіна-Фасо вона полізла у свою шафу і жахнулася завалів одягу, які там були. Карпа згадала, що у шафах її знайомих справи такі ж буржуйські. Тоді вона і прес-секретар «ФС» Олена Корнєєва написали таке: «Просили тато, мама та й ми вас просимо на першу Мега-Б*ч Паті «Зірковий секонд-хенд». Відкриття серії антигламурних вечірок гурту «Фактично самі» трапиться в неділю 6 листопада в Арт-клубі «44». У програмі: ритуальне спалення глянцевих журналів, показ треш-колекції шмаття, відібраного силою в добрих і милих зірок та вдягнутого на високих і худих модельок, розпродаж треш-колекції з молотка чи на кілограми, музло всіх кольорів і смаків, приїзд міліції, пожежників, податкової. Шмаття продають: Esthetic Education, Катя Сhilly, «Тартак», ТНМК, Діма Корс, «Крихітка Цахес», Ірена Карпа та інші сюрпрайз-гості. Грубі гроші за продане дежа-порте підуть не на жуйки, як ви могли подумати, а прямісінько у фонд будівництва «Будинку матері і дитини» у Фастові».

      На вечірку вартувало піти хоча б тому, щоб подивитися, скільки сотень бажаючих сказати своє «фе» гламуру є в Києві і як вони помістяться в камерному клубі. Насилу влізли. Спочатку палили журнали, які «пишуть, хто шо сьогодні їв на сніданок», і з яких, щоб нікого не ображати, «зідрали шкуру». Словом, Карпа, яка сама деколи пописує статейки в глянцевi Playboy, Pink та інші, діяла за принципом «Я тебе породив, я тебе й уб'ю». Для того щоб спалення відбулося повноцінно та згідно з екологічними постулатами, палії одягли медичні пов'язки, глянець склали в бочку та полили бензином, ще й примовляли «гори, гори ясно».

      Фронт-вумен «Крихітки Цахес» Саша Кольцова видання не палила, а пила з подругою каву, але загалом акцію підтримала: «Якщо відверто, я люблю глянцеві журнали. Звичайно, треба розуміти, що деякі стереотипи глянець нав'язує, але фантазія, яка розвивається на його тлі, — це завжди приємно. Але я підтримую благочинність, для аукціону приготувала комплект одягу: майка «Левіс», штани і накидка на плечі «Бенетон». І навіть якщо за один лот хтось заплатить п'ять чи десять гривень, то це інколи та сума, якої бракує на їжу або на якусь цеглу для будівництва».

      «Журнали для паління ми поскладали в «каптьорці», де були також моделі. Я туди заходжу, а вони сидять і їх гортають», — сміється Ірена. Бідні гламурні модельки не тільки шкодували за марно спаленим добром, їх ще й «змусили» на імпровізований подіум — шинквас — не виходити, а виповзати, причому напівоголених і в подраних Карпою капронових колготках, надягнутих традиційно на ноги та антигламурно — через голову на руки.

      Найголовнішим донором колекції виявилася Світлана Поваляєва, але вона «розщедрилася» на такий відвертий хлам, що після першої продемонстрованої речі з її гардеробу всі наступні можна було безапеляційно вгадати. Найдорожчим фантом виявилися штани від Луї Франка з Esthetic Education плюс запрошення на презентацію гурту та обід iз самим Луї — після третього удару молотка ціна за все була 230 гривень. Участь Луї у антигламурній тусовці безперечно найцінніша, варто лише згадати кілька речей, які є в його гардеробі: автентичний капелюх, зв'язаний з вовни овець мексиканськими акторами, які живуть у гірському монастирі; черевики, куплені в Нью-Йорку і пошиті вручну американськими індіанцями, чи, скажімо, продані штани часів Другої світової війни. Інші «естетики», колишні «океани» — Юра Хусточка і Дмитро Шуров — задніх не пасли й окремо один від другого принесли сорочки дизайну Лялі Фонарьової, в яких відіграли кілька концертів «ОЕ» і які продали за 165 та 70 гривень.

      А перший лот — стару як світ, розтягнуту футболку від Фагота з ТНМК купив Ерік Айгнер. «Воно тобі треба?» — кепкує ведучий. «Дітям треба», — відповідає Ерік. «50 гривень раз... два... бачиш, Ерік, ти довимахувався, доведеться брати... три, продано». «Танки» підтримали акцію у майже повному (разом із колишнім учасником Ділею) складі: Фоз запропонував шапку-в'язанку з кліпу «Та ти шо», діджей Тонік сумлінно прасував аукціонну футболку, примовляючи «кохана» портретові Тимошенко, намальованому на помаранчевому тлі. Діля персонально прийшов «на торги»: «О, — каже, дивлячись на модельку на шинквасі, — це ж мій спортивний костюм. Там ще шортики такі в смужечку є...». Крім того, Едік продавав шорти, в яких ТНМК у 97-му взяли першу премію на «Червоній руті», а також бордові бриджі, в яких він вперше виступав на «Таврійських іграх» і на які ще Росава нашивала кишені. Врешті залишився Діля без штанів — усі скупили.

      Положик із «Тартака» запропонував шапки-кепки, в яких він з'являвся в різних кліпах. Дівчинка-школярка купила одну з них, растаманську, з відео «Неформат», і одразу одягла. Потім зняла, понюхала, і вочевидь, залишившись задоволеною, одягла знову. А львів'янин Андрій Стецюк за новорічну з бамбоном заплатив 75 гривень, каже, це зовсім не дорого: «Побачив, захотів, купив, крім того, Новий рік на носі, буду по вулиці ходити». Шкода, що Положик не розродився на «заздрісну помаранчеву шапку «Я хочу Ющенка»». А то ми б скинулися всією редакцією, тепер така річ — ностальгійна і раритетна.

      У сумі за все зібрали 4 200 грн. Питаю в Карпи: «Знаєш, скільки отримали на «свинячому» аукціоні, який днями проводили гламурщики? Якщо я не помиляюсь, 34 тисячі доларів...

      — Я за них рада!

      — Що вже діти зрадіють, як отримають!

      — Не варто плутати грішне з праведним, тому що концепція антигламуру не має нічого спільного з благодійністю. Можна було, звісно, зарахувати ці кошти, наприклад, у фонд «Фактично самих», але ж можна використати їх із користю. Я не думаю, що багато людей купували сьогодні речі саме з благодійною метою, тоді як, купуючи свиней, треба було випендритись і показати, як ти любиш діток. Мабуть, такі ж результати ми отримали б, якби гроші отримували зірки, які ці речі нам дали.

      Олена Корнєєва говорить, що фонд, який будує будинок матері і дитини, — її старі друзі, віддавати їм гроші в руки безпечно. А Карпа вже готує інші вечірки, наприклад, «Подушечка-party». Напій дня: молоко з медом. Дрес-код: піжами.