Нова влада-2

03.11.2005

      Багато хто запитає: а чому «нова влада»? Адже після зміни режиму Кучми минуло чимало часу, багато хто вже й встиг розчаруватися у помаранчевому «Олімпі», тож про якусь «новизну» нібито й не йдеться. Але влада, до якої замість Тимошенко, Томенка, Турчинова etc прийшли Єхануров, Сташевський, Сахань та ін. — таки нова. Вона інакша, ніж попередня: не революційна, не така строката, у чомусь не така романтична і не настільки ідеалізована. Тепер вона, так би мовити, «технічна». На зміну емоційній політиці в рюшечках прийшли суворі краватки та начебто засукані рукави.

       Політичне «межичасся», яке почалося з відставкою уряду Тимошенко, нарешті підходить до кінця. Планується заповнення останніх вакансій у найвпливовіших органах державної влади (включаючи Конституційний Суд), зокрема, чекаємо затвердження парламентом Генпрокурора та заміни низки «губернаторів», а якщо пощастить — ще й обрання нового віце-спікера Верховної Ради.

      У зв'язку з цим «УМ» на численні прохання читачів вирішила подати повну галерею облич влади, навести коротенькі біографічні дані посадовців та координати їхніх відомств.

      Що показово: знайти потрібну інформацію для такої підбірки виявилося досить непросто. Довідники, телефонна служба «09» і навіть інтернет-сторінки багатьох органів влади були скупими навіть на елементарні відомості, тож кореспонденту «УМ» доводилося годинами «висіти» на телефонах, набридати прес-службам та апаратам різних посадовців. Виявилося, що нова влада не така вже й відкрита, як це декларується після Майдану. Інформуванню громадян про себе вона приділяє таки замало уваги і до категорії «закритих» відносить зовсім елементарні речі. Багато міністрів не вважають за потрібне оприлюднити через офіційні інтернет-сторінки навіть місце або дату свого народження. Мабуть, просто не розуміють, що навіть така суха річ, як біографія, може бути цікавою пересічному українцю.

      А найцікавішим елементом біографічної утаємниченості є партійність. Її міністри у біографіях воліють узагалі не згадувати. І не тільки у біографіях. «УМ», наприклад, два тижні намагалася з'ясувати, чи є якийсь партквиток у «аграрного» віце-прем'єр-міністра Юрія Мельника. Чекали, телефонували у приймальню та службу віце-прем'єра, але крапкою в цій епопеї стало зустрічне запитання самого пана Мельника: «А навіщо їм партійність?». Ні, ми все розуміємо: і уряд — «технічний», і політикою його попросили не займатися, і роботу посадовця оцінюють не за партквитком... Але ж ідеться не  про кого-небудь, а про віце-прем'єра, людину публічну. Чи наші державні мужі, наче флюгери, так часто міняють партійну приналежність, що воліють не розводитися про це перед журналістами?

      А ось який прикол вийшов із першим віце-прем'єром Станіславом Сташевським. У його приймальні нам порадили дізнатися про партійність на інтернет-сторінці уряду. Читаємо: «Член президії, перший заступник голови Української партії "Єдність" (з 12.2001)». Заходимо на інтернет-сторінку «Єдності» і бачимо, що Станіслав Телісфорович не значиться в жодному з перелічених керівних органів партії, ба більше — пошукова система сайту не видає жодного результату за запитом «Сташевський». Отже, у «Єдність» він не входить. Що й не дивно, бо його бачили на установчому з'їзді «Народного союзу «Наша Україна». У прес-службі «партії Ющенка» «УМ» підтвердили, що Сташевський є членом НСНУ, та ще й учасником ради партії. Тільки чому інтернет-сайт центрального органу виконавчої влади пише про інше?

      Подібна історія трапилася і з головою секретаріату Президента Олегом Рибачуком. Річ у тім, що офіційний сайт НСНУ уперто називає його членом ради партії. Рибачук натомість уже на кількох брифінгах казав, що в «Нашу Україну» не входить і є позапартійним. Щоб отримати однозначний коментар, «УМ» звернулася до прес-служби голови президентської канцелярії, і нам відповіли: «Він не писав заяви про входження до НСНУ і є позапартійним». Зате Олега Борисовича, як і Сташевського, бачили на установчому з'їзді «Нашої України»! А той, хто приходить на «установку», автоматично записується в члени партії, і про це неодноразово казали на тому-таки з'їзді НСНУ в лютому ц.р. Тож виходить так: або Рибачук не знає, що він став членом «Нашої України», або в НСНУ не відають, що Олег Борисович насправді нікуди входити не збирався. Плутанина, та й годі.

      А тепер про іншу річ, через яку відкритість нашої влади знову-таки можна вважати «недоконаною». Коли «УМ» бралася за збір інформації для цього довідника, то думала, що в кожному міністерстві є сектор, куди люди можуть зателефонувати і отримати якісь консультації, викласти скарги, щось уточнити. Та виявилося, що таких спеціалізованих управлінь існує не так уже й багато. Є телефони, за якими можна дізнатися, на якій стадії перебуває звернення громадянина, є телефони для запису на прийом, але таких, щоб людина могла отримати якусь консультацію, — зовсім мало. І це теж зрозуміло. Бо в міністерствах, адміністраціях абощо займаються глобальними справами, і там не виділяють ресурсів для проблем «маленьких українців». Для контакту ж із міністерством існують письмові звернення або особистий прийом. А ще — управління на місцях, чи, коли йдеться про питання на кшталт: «А скільки через місяць буде коштувати м'ясо?» — курилки або кухні. Але все одно це якось негоже — не виділити у міністерстві хоча б одного телефону, хай і з автовідповідачем, куди люди могли б зателефонувати і викласти свої проблеми. А в деяких випадках, зауважмо, було складно знайти бодай один діючий «контактний» телефон міністерства чи відомства...

 

Президент України

ЮЩЕНКО

Віктор Андрійович

Попередник на посаді — Леонід Кучма

Попереднє місце роботи: народний депутат (фракція «Наша Україна»)

Народився 23 лютого 1954 року в селі Хоружівка Недригайлівського р-ну Сумської обл.

Освіта: Тернопільський фінансово-економічний інститут (закінчив у 1975 р.; фах — «Бухгалтерський облік у сільському господарстві»); кандидат економічних наук

Партійність: НСНУ

Адреса: вул. Шовковична, 12, Київ, 01021 (центральна приймальня Президента)

Телефон: 226-20-77 (центральна приймальня Президента)

 

Голова Верховної Ради України

ЛИТВИН

Володимир  Михайлович

Попередник на посаді — Іван Плющ

Попереднє місце роботи: глава Адміністрації Президента

Народився 28 квітня 1956 року в селі Слобода-Романівська Новоград-Волинського р-ну Житомирської обл.

Освіта: Київський університет ім. Шевченка (істфак, 1978); професор, доктор історичних наук

Партійність: Народна партія

Адреса: Грушевського, 5, Київ, 01008

Телефон: 255-42-46 (приймальня ВР)

 

Перший заступник Голови Верховної Ради

МАРТИНЮК

Адам Іванович

Попередник на посаді — Геннадій Васильєв

Попереднє місце роботи: народний депутат України (фракція КПУ)

Народився 6 серпня 1950 року в селі Ветли Любешівського р-ну Волинської обл.

Освіта: Луцький державний педінститут ім. Лесі Українки (1972; вчитель історії та суспільствознавства);

кандидат історичних наук

Партійність: КПУ

Адреса: Грушевського, 5, Київ, 01008

Телефон:

255-42-46

(приймальня ВР)

 

Прем'єр-міністр України

ЄХАНУРОВ

Юрій Іванович

Попередник на посаді — Юлія Тимошенко («Батьківщина»)

Попереднє місце роботи: глава Дніпропетровської облдержадміністрації

Народився 23 серпня 1948 року в селі Белькачі Учурського р-ну Якутської АРСР (Росія)

Освіта: Київський будівельний технікум (1967; фах — «Промислове цивільне будівництво»), Київський інститут народного господарства (1973; фах — «Планування промисловості»); кандидат економічних наук

Партійність: НСНУ

Адреса: вул. Грушевського, 12/2, Київ, 01008

 

Перший віце-прем'єр-міністр України

СТАШЕВСЬКИЙ

Станіслав Телісфорович

Попередник на посаді — Анатолій Кінах (ПППУ)

Попереднє місце роботи: народний депутат України (позафракційний, голова Комітету у закордонних справах)

Народився 10 березня 1943 року в селі Мар'янівка Васильківського р-ну Київської обл.

Освіта: Київський політехнічний інститут (1972; фах — інженер-електрик); кандидат технічних наук

Партійність: НСНУ

Адреса: вул. Грушевського, 12/2, Київ, 01008

 

Віце-прем'єр-міністр України

БЕЗСМЕРТНИЙ

Роман Петрович

Перепризначений на посаді

Застереження: віце-прем'єрську посаду перепрофільовано з адміністративно-територіальної реформи на регіональну політику

Народився 15 листопада 1965 року в селі Мотижин Макарівського р-ну Київської обл.

Освіта: Київський педагогічний інститут ім. Горького (1990; істфак); кандидат політичних наук

Партійність: НСНУ

Адреса: вул. Грушевського, 12/2, Київ, 01008

 

Віце-прем'єр-міністр України

КИРИЛЕНКО

В'ячеслав

 Анатолійович

Попередник на посаді — Микола Томенко (ПРП)

Попереднє місце роботи: міністр соціальної політики та праці

Народився 7 червня 1968 року в селищі Поліське Київської обл.

Освіта: Київський університет ім. Шевченка (1993; філософ. ф-т);

кандидат філософських наук

Партійність: УНП

Адреса: вул. Грушевського, 12/2, Київ, 01008

 

Віце-прем'єр-міністр України

МЕЛЬНИК

Юрій

Федорович

Попередник на посаді — Олег Рибачук

Застереження: віце-прем'єрську посаду перепрофільовано з питань

євроінтеграції в агропромисловий комплекс

Попереднє місце роботи: заступник міністра АПК

Народився 5 серпня 1962 року в селищі Верхнячка Христинівського

р-ну Черкаської обл.

Освіта: Українська сільськогосподарська академія (1985; зооінженерний ф-т); кандидат сільськогосподарських наук

Адреса: вул. Грушевського, 12/2, Київ, 01008

 

Міністр аграрної політики

БАРАНІВСЬКИЙ

Олександр Петрович

Перепризначений на посаді

Народився 28 березня 1955 року в с. Гайки Володарсько-Волинського р-ну Житомирської обл.

Освіта: Житомирський сільськогосподарський технікум (1974; фах — агроном-плодоовочівник), Житомирський сільськогосподарський інститут (1982; вчений агроном); кандидат економічних наук

Партійність: СПУ

Адреса: вул. Хрещатик, 24, Київ, 01001

Телефон: 279-84-74, 278-11-98 (громадська приймальня)

 

Міністр будівництва,

архітектури та житлово-

комунального господарства

КАЧУР Павло Степанович

Попереднє місце роботи: народний депутат

України (фракція «Наша

Україна»)

Народився 8 грудня 1953 року у с. Сосулівка Чортківського р-ну Тернопільської обл.

Освіта: Львівський університет ім. Франка (1980; фах — інженер-механік), Інститут державного управління та місцевого самоврядування при Кабміні (1994); кандидат фізико-математичних наук

Партійність: НСНУ

Адреса: вул. Велика Житомирська, 9, Київ, 01025

Номер телефону, на жаль, вказати не можемо, оскільки Міністерство — новостворене і зараз триває його організація.

 

Міністр внутрішніх справ

ЛУЦЕНКО

Юрій Віталійович

Перепризначений на посаді

Народився 14 грудня 1964 року у м. Рівне

Освіта: Львівський політехнічний інститут (1989; ф-т електронної техніки)

Військове звання: лейтенант запасу

Партійність: СПУ (призупинено)

Адреса: вул. Академіка Богомольця, 10, Київ, 01024

Телефон: 256-16-75 (телефон довіри), 256-11-10 (приймальня громадян), 254-75-75 («гаряча лінія» для повідомлень про корупцію)

 

Міністр вугільної

промисловості

ТОПОЛОВ

Віктор Семенович

Перепризначений на посаді

Народився 21 грудня 1945 року у селищі Агапівка Челябінської обл. (Росія)

Освіта: Комунарський гірничо-металургійний інститут (1973; фах — «Економіка та організація гірничої промисловості»)

Партійність: НСНУ

Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 4, Київ, 01601

Номер телефону, на жаль, вказати не можемо, оскільки Міністерство вуглепрому не так давно було відділене від Міністерства палива та енергетики, і зараз триває реорганізація цих відомств.

 

Міністр економіки

ЯЦЕНЮК

Арсеній Петрович

Попередник на посаді — Сергій Терьохін (ПРП)

Народився 22 травня 1974 року у м. Чернівці

Освіта: Чернівецький державний університет (1994; фах — юрист), Чернівецький торгово-економічний інститут Київського торгово-економічного університету (2001; фах —економіст); кандидат економічних наук

Попереднє місце роботи: перший заступник голови Одеської облдержадміністрації

Партійність: позапартійний

Адреса: вул. Грушевського, 12/2, Київ, 01008

Телефон: 281-95-28 (громадська приймальня)

Міністр закордонних справ

ТАРАСЮК

Борис Іванович

Перепризначений на посаді

Народився 1 січня 1949 року

в селищі Дзержинськ (нині —

Романів) Житомирської обл.

Освіта: Київський університет ім. Шевченка (1975; ф-т міжнародних відносин і міжнародного права)

Партійність: НРУ

Адреса: Михайлівська площа, 1, Київ, 01018,

Телефон: 238-16-01, 238-16-09, 238-17-37 (захист прав та інтересів громадян України за кордоном), 253-44-88 (служба опрацювання оперативних чергових звернень громадян)

 

Міністр із питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи

БАЛОГА

Віктор Іванович

Попередник на посаді — Давид Жванія (НСНУ)

Попереднє місце роботи: глава Закарпатської облдержадміністрації

Народився 15 червня 1963 року в с. Завидове Мукачівського р-ну Закарпатської обл.

Освіта: Львівський торгово-економічний інститут (1984; фах — товарознавець)

Партійність: НСНУ

Адреса: вул. Олеся Гончара,

55-а, Київ, 01030

Телефон: 247-31-78, 247-32-22 (відділ з питань звернень громадян)

 

Міністр культури і туризму

ЛІХОВИЙ

Ігор Дмитрович

Попередник на посаді — Оксана Білозір (НСНУ)

Попереднє місце роботи: генеральний директор Шевченківського національного заповідника (м. Канів)

Народився 12 червня 1957 року в с. Врублівка Романівського р-ну Житомирської обл.

Освіта: Одеський політехнічний інститут (1979; фах — інженер-електромеханік; паралельно здобув кваліфікацію соціолога), Інститут підвищення кваліфікації працівників культури і мистецтв України (2003)

Партійність: позапартійний

Адреса: вул. Івана Франкa, 19, Київ, 01601

Телефон: 226-26-45 (приймальня міністра)

 

Міністр оборони

ГРИЦЕНКО

Анатолій Степанович

Перепризначений на посаді

Народився у 1957 році в м. Ватутіно Черкаської обл.

Освіта: Київське вище військове авіаційне інженерне училище (1979), Інститут іноземних мов Міністерства оборони США (1993), оперативно-стратегічний факультет Університету військово-повітряних сил США (1994), Академія Збройних сил України (1995); кандидат технічних наук

Військове звання: полковник запасу

Партійність: позапартійний

Адреса: вул. Грушевського 30/1, к. 347, Київ, 01021, (громадська приймальня міністра)

Телефон: 253-89-31, 253-04-71, 253-11-56 (громадська приймальня міністра)

 

Міністр освіти і науки

НІКОЛАЄНКО

Станіслав Миколайович

Перепризначений на посаді

Народився 9 лютого 1956 року в с. Богданівка Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.

Освіта: Українська сільськогосподарська академія (1978 — за фахом інженер-механік; 1980 — викладач-інженер), Одеський інститут політології та соціології (1991; ф-т політології); професор, кандидат педагогічних наук

Партійність: СПУ

Адреса: просп. Перемоги, 10, Київ, 01135

Телефон: 486-24-42 (довідка)

 

Міністр охорони здоров'я

ПОЛЯЧЕНКО

Юрій Володимирович

Попередник на посаді — Микола Поліщук (НСНУ)

Народився 20 лютого 1963 року в Києві

Освіта: Київський медичний інститут ім. Богомольця (1986; фах — «Лікувальна справа»); доктор медичних наук

Попереднє місце роботи: радник Президента України

Партійність: позапартійний

Адреса: вул. Грушевського, 7, Київ, 01021

Телефон: 253-54-84 (приймальня громадян)

 

Міністр охорони

навколишнього природного середовища

ІГНАТЕНКО

Павло Миколайович

Перепризначений на посаді

Народився 2 червня 1973 року у м. Ніжин Чернігівської обл.

Освіта: Київський національний економічний університет (1994; фах — економіст)

Партійність: НСНУ

Адреса: вул. Урицького, 35, Київ, 03035

Номер телефону, на жаль, вказати не можемо, оскільки до Міністерства було приєднано низку комітетів та служб, і зараз триває його реструктуризація.

 

Міністр палива та енергетики

ПЛАЧКОВ

Іван Васильович

Перепризначений на посаді

Народився 23 листопада 1957 року в с. Криничне Болградського р-ну Одеської обл.

Освіта: Одеський політехнічний інститут (1980; ф-т атомної енергетики; фах — інженер-теплоенергетик)

Партійність: НСНУ

Адреса: вул. Хрещатик, 30, Київ, 01001

Номер телефону, на жаль, вказати не можемо, оскільки в Міністерстві палива та енергетики триває реорганізація у зв'язку з відділенням в окреме відомство Міністерства вугільної промисловості.

 

Міністр

промислової

політики

ШАНДРА

Володимир Миколайович

Перепризначений на посаді

Народився 11 січня 1963 року в м. Зборів Тернопільської обл.

Освіта: Московський інженерно-фізичний інститут (Росія; 1987; ф-т атомних електростанцій та установок)

Партійність: НСНУ

Адреса: вул. Сурікова, 3, Київ, 03035

Телефон: 246-30-10 (громадська приймальня)

 

Міністр

соціальної політики

та праці

САХАНЬ Іван Якович

Попередник на посаді — В'ячеслав Кириленко (УНП)

Попереднє місце роботи: гендиректор ТОВ «Український алюміній»

Народився 1 січня 1948 року у с. Кіндратівка Павлоградського р-ну Дніпропетровської обл.

Освіта: Дніпропетровський сільськогосподарський інститут (1974; фах — інженер-механік), пізніше — Вищу партійну школу (фах — економіст)

Партійність: позапартійний

Адреса: вул. Еспланадна, 8/10, Київ, 01023

Телефон: 226-24-45, 289-54-48 (громадська приймальня)

Міністр транспорту

та зв'язку

БОНДАР

Віктор Васильович

Попередник на посаді — Євген Червоненко (НСНУ)

Народився 5 листопада 1975 року у м. Ленінград (Росія)

Освіта: Київське суворівське військове училище (1992), Національна юридична академія ім. Ярослава (1997; фах — «Правознавство»), НТУУ «Київський політехнічний інститут» (2004; фах — «Інформаційні управляючі системи та технології»)

Попереднє місце роботи: заступник міністра транспорту та зв'язку

Партійність: позапартійний

Адреса: пр. Перемоги, 14, Київ, 01135

Телефон: 461-55-90 (сектор по роботі зі зверненнями громадян та записів на прийом)

 

Міністр у справах сім'ї,

молоді та спорту

ПАВЛЕНКО

Юрій Олексійович

Перепризначений на посаді

Народився 20 березня 1975 року

у м. Київ

Освіта: Київський університет ім. Шевченка (1997; істфак), Університет Північного Лондона (1998), Українська академія державного управління при Президенті (1999)

Партійність: НСНУ

Адреса: Десятинна, 14, Київ, 01025

Телефон: 278-72-30 (громадська приймальня)

 

Міністр фінансів

ПИНЗЕНИК

Віктор Михайлович

Перепризначений на посаді

Народився 15 квітня 1954 року в с. Смологовиця Іршавського р-ну Закарпатської обл.

Освіта: Львівський університет ім. Франка (1975; економічний ф-т); професор, доктор економічних наук

Партійність: ПРП

Адреса: вул. Грушевського, 12/2, Київ, 01008

Телефон: 201-56-87 (з приводу запису на прийом, отримання довідок про перевірку письмових звернень громадян)

 

Міністр юстиції

ГОЛОВАТИЙ

Сергій Петрович

Попередник на посаді — Роман Зварич (НСНУ)

Народився 29 травня 1954 року в м. Одеса

Освіта: Київський університет ім. Шевченка (1977; ф-т міжнародних відносин та міжнародного права; фах — юрист-міжнародник, референт-перекладач англійської мови); кандидат юридичних наук

Попереднє місце роботи: народний депутат України (позафракційний)

Партійність: позапартійний

Адреса: вул. Городецького, 13, Київ, 01001

Телефон: 235-71-79 (з приводу письмових звернень громадян)

Міністр Кабінету Міністрів

БУЦА

Богдан Еммануїлович

Попередник на посаді — Петро Крупко

Народився 18 жовтня 1960

року в с. Воютичі Самбірського р-ну Львівської обл.

Освіта: Львівський політехнічний інститут (1982; електротехнічний ф-т), Київський університет права (2005; юридичний факультет)

Попереднє місце роботи: народний депутат (фракція «Наша Україна»)

Партійність: НСНУ

Адреса: вул. Грушевського, 12/2, Київ, 01008

 

ІНШІ ДЕРЖАВНІ

ПОСАДИ

Секретар Ради національної безпеки та оборони України

КІНАХ

Анатолій Кирилович

Попередник на посаді — Петро Порошенко (НСНУ)

Народився 4 серпня 1954 року в с. Братушани Єдинецького р-ну Молдавської РСР

Освіта: Ленінградський кораблебудівний інститут (1974; фах — інженер-суднобудівник)

Військове звання: полковник запасу

Попереднє місце роботи: перший віце-прем'єр-міністр

Партійність: ПППУ

Адреса: вул. Командора Каменєва, 8, 01133

 

Голова Секретаріату

Президента

РИБАЧУК

Олег Борисович

Попередник на посаді — Олександр Зінченко (ППСУ)

Попереднє місце роботи: віце-прем'єр-міністр

Народився 22 квітня 1958 року у м. Погребище Вінницької обл.

Освіта: Київський університет ім. Шевченка (1980; ф-т романо-германської філології), Інститут народного господарства Київського університету ім. Шевченка (1996; ф-т фінансів та кредиту), навчався у Школі дипломатичної служби Університету м. Джорджтаун (США, 1997)

Партійність: позапартійний

Адреса: вул. Шовковична, 12, Київ, 01021 (центральна приймальня Президента)

Телефон: 226-20-77 (центральна приймальня Президента)

 

Голова Служби безпеки

України

ДРІЖЧАНИЙ

Ігор Васильович

Попередник на посаді — Олександр Турчинов («Батьківщина»)

Попереднє місце роботи: заступник голови СБУ

Народився 19 жовтня 1961 року в м. Київ

Освіта: Київський університет

ім. Шевченка (1983; юрфак)

Звання: генерал-лейтенант юстиції

Партійність: позапартійний

Адреса: вул. Володимирська, 35, Київ, 01034

Телефон: 226-25-64 (приймальня СБУ), 235-55-18 (черговий по СБУ)

 

Центральна виборча комісія

Голова — ДАВИДОВИЧ

Ярослав Васильович

Адреса: пл. Лесі Українки, 1, Київ, 01196

Телефон: 286-84-62

 

Державна податкова

адміністрація України

Голова — КIРЄЄВ

Олександр Іванович

Адреса: Львівська пл., 8, Київ, 04655

Телефон: 272-24-89 («телефон довіри»)

 

Державна митна служба

України

Голова — ЄГОРОВ

Олександр Борисович

Адреса: вул. Дегтярівська, 11-г, Київ, 04119

Телефон: 8-800-501-31-30 («телефон довіри»)

 

Національний банк України

Голова — СТЕЛЬМАХ

Володимир Семенович

Адреса: вул. Інститутська, 9, Київ, 01601

 

Фонд державного майна

України

Голова — СЕМЕНЮК

Валентина Петрівна

Адреса:

  • «Якщо людина знає свiй родовiд, вона стає сильнiшою»

    В Україні серед голів обласних рад лише одна жінка — Валентина Коваленко, яка чотири місяці тому очолила Черкаську обласну раду. Вона входить до Комісії при Верховній Раді з питань децентралізації влади та очолює комісію з питань освіти і культури Асоціації обласних рад. >>

  • Віктор Матчук: Насамперед займатимусь «дурнями і дорогами»

    Звільнення Василя Червонія здригнуло всю Україну. Принаймні так вважають мешканці області, в якій і досі газети виходять із заголовками на кшталт «Війна чи співпраця». Чи не рік рівненські «нашоукраїнці» разом із місцевими «регіоналами», а також «литвинiвцями» й соціалістами відкрито домагалися звільнення Червонія з посади голови облдержадміністрації. І, врешті, десять відсотків голосів виборців, замість обіцяних тридцяти, отриманi на виборах в області, зробили позицію представника Української народної партії на Рівненщині настільки хиткою, що Віктору Ющенку таки довелося задуматися над долею «губернатора» у вишиванці». Жорсткий вирок Кабміну та недовіра нового складу обласної ради не вмовили Президента негайно підписати необхідний указ. І лише терміновий візит до Єханурова представників трьох «зразково-коаліційних» рівненських партій завершив звільненням Василя Червонія та призначенням на посаду голови ОДА «нашоукраїнця» Віктора Матчука. >>

  • Олег Гаваші: Те, що довелося пережити, не хочеться побажати навіть ворогу

    22 січня виповнюється 60 років із дня створення Закарпатської області. Саме з того часу Срібна земля стала частиною України. З цієї нагоди ми зустрілися з керівником краю Олегом Гаваші. А оскільки розмова відбувалася під час різдвяних свят, то хотілося більше говорити про вічне, нiж про мирське і суєтне. Тим паче що в долі голови обласної державної адміністрації ніби віддзеркалена доля всього повоєнного Закарпаття. >>

  • «Я відкрив для себе дуже цікаву Луганщину»,

    Цей 48-річний львів'янин працює в Луганській обласній держадміністрації лише два місяці, але вже встиг досягти принаймні двох знакових речей. По-перше, його визнали владою підлеглі (і, схоже, навіть безпосередній начальник Олексій Данилов). По-друге, він викликав відверто щиру лють у місцевих москвофілів та маргіналів. Газети, що їх обслуговують, переконали самих себе, буцімто Зіновій Гузар приїхав до «неблагонадійного» краю наглядачем від «націоналістичної» київської влади. Коли четверо «регресників» вирішили вибити з обласної адміністрації гроші, які їм заборгував власник шахти, пан Зіновій заявив, що їхнє голодування — симуляція. При цьому послався на об'єктивні результати аналізів, та все одно його відвертість викликала в аборигенів шок. Шахтар на Луганщині — щось на зразок священної корови: обкрадати можна, лаяти — зась!
    Гузар прийшов «простим» заступником обласного голови; сьогодні в Києві ще лежать документи на його підвищення до рівня першого заступника, а він уже тимчасово виконує обов'язки першої особи замість голови ОДА Данилова, який пішов у двотижневу відпустку. Власному кореспонденту «УМ» на Луганщині це дало нагоду зробити ще одне інтерв'ю під рубрикою «Нова влада». >>

  • Іван Гладуняк: Люди зачекалися чесної влади

    Іван Гладуняк, здається, єдиний із новопризначених голів областей, кого не приїжджали представляти місцевій еліті чільники зі столиці. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко обмежилася напутніми словами, мовляв, вас і так добре знають в області, тож бажаю успіхів. І справді, Іван Васильович зі станом справ у краї обізнаний досконало, до цього спонукала його попередня посада заступника «губернатора». У ході буремних осінньо-зимових подій не піддався на вимогу колишнього шефа працювати задля перемоги провладного кандидата і, як наслідок, почув безапеляційне: пиши заяву на звільнення. Заяву Гладуняк написав, але... на відпустку, яку використав для агітації за Ющенка. Коли ж революційний вихор мас змів одіозного попередника, Іван Васильович кілька місяців виконував обов'язки керівника області, аж поки на початку березня не був у цьому статусі узаконений остаточно. Зауважмо, що «губернатором» Гладуняк став пізніше за решту своїх колег на подібних посадах, адже, як пам’ятають читачі «УМ», спочатку — в лютому — на посаду глави Хмельниччини було призначено скомпрометованого депутата Олуйка з фракції НАПУ, і люди пікетами домоглися його швидкої відставки. Лише після цього настав час Гладуняка. >>

  • Сергій Іванов: Саме Севастополь має стати об'єднуючою ланкою між українським та російським народами

    У Севастополі ще пам'ятають, як на зорі незалежності України сюди — до міста російських моряків — з метою залякування приїздив Степан Хмара на чолі загону бойовиків УНСО. Другий етап української революції переміг у 2004 році, і севастопольці вже було стали в бойову стійку, аби «відбити напад» нового, тепер цілком легітимного представника «націоналістичної влади з Києва». Відтак призначення Президентом Ющенком на цей непростий регіон росіянина, та ще й із прізвищем Іванов (подвiйного тезки мiнiстра оборони Росiї), мабуть, було оптимальним варіантом у сенсі компромісу.
    Сергій Іванов — колишній кримський міліціонер — за дві депутатські каденції змінив чимало провладних фракцій, але навесні 2004-го обрав фактично проющенківську групу «Центр» і під час помаранчевої революції голосував в унісон із «Нашою Україною». Виразом обличчя й зачіскою цей невисокий генерал міліції трохи схожий на «бойовика» Брюса Уїлліса, однак у спілкуванні виявляється досить м'якою й обережною людиною. Очевидно, і в керуванні Севастополем також. Такий ось штрих: Сергій Анатолійович запрошує кореспондентів «УМ» у гості — покупатися в морі, доки тепле, але застерігає від уживання в Севастополі української мови — мовляв, не зрозуміють. Що ж, його завдання — не допустити дестабілізації в місті уже не тільки російської слави, на власному прикладі довести, що Віктор Ющенко і взагалі нова влада — не такі страшні, як їх малює російська пропаганда.
    Про те, як пану Іванову ведеться у місті базування Чорноморського флоту Росії, про його наміри й успіхи — в ексклюзивному інтерв'ю «Україні молодій». Відбулася наша розмова, до речі, у кулуарах з'їзду «Народного союзу «Наша Україна». Севастопольський голова минулої суботи приїздив до Києва як делегат форуму НСНУ, аби звіритися з «лінією партії». >>