Як корова язиком злизала...

15.10.2005

      Відразу дві великі кримінальні справи порушено  проти високопосадових співробітників ветеринарної медицини. 9 вересня прокуратура України порушила справу за фактом  купівлі лабораторного обладнання Одеською регіональною службою ветеринарного контролю. Слідчі з'ясували, що дороге устаткування, вартістю більш 1 800 000 гривень, було куплено для неіснуючої лабораторії.

      У цьому інциденті замішані не тільки керівники Одеської регіональної служби, а й перші люди  Ветеринарного департаменту МінАПК —  глава відомства Петро Вербицький і його перший заступник  Володимир Горжеєв, які   віддали безпосередній наказ.  Що парадоксально, ЗМІ давно знали про цей факт — ще рік тому  Рахункова палата України заявляла про численні фінансові порушення з боку керівників Ветеринарного департаменту, серед яких фігурував і факт придбання устаткування. Тепер співробітникам правоохоронних органів залишилося з'ясувати,  на які ж цілі насправді була витрачена така сума.

      22 вересня у своєму робочому кабінеті під час одержання хабара заарештували першого заступника начальника все тієї ж Одеської регіональної служби ветеринарного контролю — Володимира Бондарчука.

      Керівник Ветеринарного департаменту МiнАПК Петро Вербицький горою став на захист своїх підлеглих. За словами пана Вербицького, гроші Володимирові Бондарчуку були підкинуті. Що ж стосується придбання лабораторного устаткування, то глава Ветдепу стверджує, що його закупили для Центральної лабораторії. Утім у слідчих прокуратури і фахівців Рахункової палати з цього приводу інша думка.

      Гірше те, що в поточному році це не єдині приклади діяльності представників системи ветеринарної медицини, що привели до порушення кримінальних справ. Наприкінці січня  в момент одержання хабара були заарештовані відразу троє керівників Миколаївської ветеринарної служби, включно з  її начальником —  Володимиром Житковим, який обійняв цю посаду всього лише за кілька місяців до арешту.

      Як розповів начальник слідчого відділу прокуратури Миколаївської області Володимир Біоносенко, співробітники прокуратури давно мали інформацію про те, що в службі ветеринарної медицини існує чітко налагоджена система поборів. Наприклад, якщо фахівець хотів працювати ветлікарем на ринку, він повинен був щотижня платити певну суму керівнику районної ветеринарної служби.  В свою чергу, районні ветеринари ділилися з міськими,  міські — з обласними і так далі. Утім виявлення корумпованих ветеринарів стало практично звичайною практикою для представників правоохоронних органів.  А якщо взяти до уваги ту обставину, що факт корупції чи хабарництва  довести дуже складно, можна тільки уявити собі масштаби  зловживань у ветеринарному відомстві.

      Діяльністю ветеринарів цікавляться не лише в прокуратурі, а й у СБУ. Так, упродовж цього року співробітники служби проводять розслідування великих махінацій з імпортом фуражного зерна, у якому замішаний ще один  високопосадовий ветеринар — голова Чорноморського пункту ветеринарного контролю Сологуб. Крім того, аудитори Рахункової палати виявили численні фінансові порушення, пов'язані з використанням як бюджетних коштів, так і грошей, отриманих за надання ветеринарних послуг. На думку аудиторів, існуюча система дозволяє непідзвітно розпоряджатися величезними коштами — близько 150 млн. гривень у рік.  Але і цього, ймовірно, не вистачає. Більше 30 млн. гривень, виділених Ветеринарному департаменту для реформування галузі, було витрачено з великими порушеннями, а левову частку зазначеної суми, яка була узагалі витрачена без зазначення  її призначення, як корова язиком злизала.

Роман ГОНЧАРЕНКО.
  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>