«Одіссея» Щербаня скінчилася!

14.10.2005
«Одіссея» Щербаня скінчилася!

Володимир Щербань.

        Відомий кучмівський феодал, який роками грабував Сумщину, немов власний уділ, не довго перебував у міждержавному розшуку — 5 місяцiв i один тиждень.  При цьому Володимир Щербань став ПЕРШИМ iз колишніх можновладців, яких розшукує Інтерпол і кого реально вдалося затримати i заарештувати. 

      Важко сказати, чому те, що вдається правоохоронцям США, досі ніяк не вдається правоохоронцям значно ближчої Росії, адже переважна більшість «колишніх» переховується саме в Москві. Та головне не це, а те, що, як кажуть у народі, перший — пішов! Сподіваємось, не останній, i констатуємо: «одіссея» Щербаня скінчилася.

        Нагадаємо, що саме під такою назвою в «Україні молодій» виходив цикл публікацій, присвячених розшуку екс-«губернатора» Сумщини. Кореспонденту «УМ», єдиному зі ЗМІ, вдалося побувати на дачі Щербаня, у кооперативi «Одiссей» на столичних Осокорках, під час обшуку її правоохоронцями. Саме тоді, крім звичних елементів розкошу, в екс-«губернатора» було знайдено великі колекції тульських самоварів, холодної зброї, старовинних ікон та вже запакованих картин, які зараз міністр внутрішніх справ Юрій Луценко показує всім бажаючим. Уже тоді начальник міліції Сумської області Володимир Горпинченко вперше повідомив «УМ», що, за оперативною інформацією, Щербань перебуває у США. Як бачимо, саме ця версія, тепер уже генерала Горпинченка, врешті-решт знайшла своє підтвердження.

      Володимира Щербаня було заарештовано позавчора працiвниками Генеральної прокуратури Сполучених Штатів у Флориді, в місті Тампа на власній квартирі. Опору він не чинив. За словами Юрія Луценка, це відбулося після вдало проведеної операції. 

      Міністр внутрішніх справ сподівається, що Щербаня  передадуть в Україну протягом десяти найближчих днів. Та чи не завадить цьому той факт, що між Україною і США немає угоди про екстрадицію?

      Це питання збирається вирішувати і МЗС. Учора заступник міністра закордонних справ Валентин Наливайченко повідомив пресі, що саме це відомство сприятиме правоохоронцям у вирішенні питання екстрадиції. За його словами, керівник МЗС Борис Тарасюк чітко визначив дії дипломатів у цій ситуації. А це й контакти з Департаментом юстиції США, Міністерством внутрішньої безпеки США і посольством України у Штатах. Контакти вже є. Для депортації Щербаня американській стороні має направити відповідні запити і Генпрокуратура.

        Нагадаємо, що в Україні Щербаня звинувачують у зловживанні службовим становищем, перевищенні службових повноважень, здирництві, перешкоджанні погрозами вільному здійсненню громадянами виборчого права тощо. МВС оголосило його в міждержавний розшук 6 травня цього року.

 

ПОЯСНЕННЯ

      Учора керівник Національного бюро Інтерполу в Україні Кирило Куликов на прес-конференції повідомив, що МВС підтримувало контакти з Федеральним бюро розслідувань США вже давно. Це стало можливим завдяки підписаному міністром Луценком ще в травні договору про співпрацю з директором Федерального бюро розслiдувань США. Завдяки цьому слідчі МВС постійно обмінювалися інформацією з агентами ФБР. І хоча агентам було відомо, де перебуває Щербань, як він пересувається, затримати його не могли саме через відсутність між Україною і Штатами угоди про екстрадицію.

      Формальним приводом для «флоридського арешту» стало те, що 8 жовтня скінчилася дія бізнес-візи Щербаня, яку він отримав ще 5 років тому і за якою в'їхав до США 9 квітня 2005 року нібито на агровиставку. (Нагадаємо, що «за вiзу» арештовували i Павла Лазаренка). За словами пана Куликова, Щербаня «брали» і представники міграційної служби. Прострочена віза є чудовим приводом для того, щоб розпочати його екстрадицію в Україну. Упродовж десяти днів Щербань перебуватиме в американській в'язниці, а потім його долю вирішать судові слухання. Правоохоронці кажуть, що цілком можливою є його екстрадиція через Польщу, з якою у США є угода про передачу підозрюваних у скоєнні злочинів. А вже з Польщі — в Україну, бо із західними сусідами угода є і в нас.

      Щодо притягнення Володимира Петровича до відповідальності вже вдома, то з цим можуть бути проблеми, з огляду на його депутатство у Сумській облраді. Адже вчора Генпрокуратура отримала підтвердження з Сум про такий статус екс-«губернатора». Але пан Куликов каже, що за депутатською недоторканністю Щербань не сховається. Бо, мовляв, Конституційний Суд визнає таку недоторканність депутатів місцевих рад неконституційною.

      За інформацією Інтерполу, бізнесу та вагомої нерухомості у США Щербань не має, і це полегшить процедуру його видачі. І хоча, ймовірно, через власних адвокатів Щербань стверджуватиме, що він є переслідуваним за політичними мотивами, в Україні до цього готові. І дякують американським колегам за допомогу.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>