З операційного столу — на «золотий» п'єдестал

13.10.2005

      У Запоріжжі завершився чемпіонат України зі спортивної гімнастики. Як і прогнозувала «УМ», з першого дня змагань у фаворитах ходили атлети Києва, Херсонської і Луганської областей; успішніше, аніж передбачалося, виступили харків'яни і господарі чемпіонату.

      У запоріжан жодних шансів не мала жіноча команда, представлена 15-річними вихованками СК «Металург». Так і сталося: Аліса Лазар і Оля Циганова у число 24 фіналісток пробилися, однак конкурувати з визнаними майстрами їм ще не до снаги. Абсолютна чемпіонка Європи киянка Аліна Козич, приміром, виступала навіть із деяким запасом, і лише у фіналі ускладнила свою програму новими елементами, аби мати вищу базу для оцінки. «Намагатимуся пройти без падінь і помилок», — обіцяла Аліна перед фіналом. Заключний день змагань показав, що це краще вдалося Марині Проскуріній (Харків), яка і випередила Козич; третьою у багатоборстві стала луганчанка Ольга Щербатих.

      Талановита Дарія Згоба з Івано-Франківська неперевершено виступила на брусах (призерками тут також стали дві Марини — киянка Костюченко і вже згадана Проскуріна із Харкова) і здобула «срібло» на колоді (на першому місці в цій вправі- Козич; «бронза» — у киянки Валерії Максюти). Оля Щербатих в опорному стрибку обійшла Максюту і Проскуріну. Валерія Максюта «помстилася» Олі у вільних вправах, потіснивши її на «срібну» сходинку п'єдесталу пошани; третє місце судді віддали тут Козич.

      Найвищий загальний підсумковий бал у команди Києва; гімнастки Луганської області завоювали командне «срібло», а «бронзовим», до певної міри несподівано, виявився виступ харків'янок.

      Мала шанс стати першою і чоловіча команда столиці — якби не херсонці, чия команда фінішувала «золотою», і господарі змагань, які набрали «бронзову» суму балів, однак на багатьох снарядах «перейшли дорогу» саме киянам.

      Із шести снарядів лише кільця не підкорилися столичним гімнастам (однакову суму балів набрали луганчанин Олександр Воробйов і запоріжанин Роман Зозуля; третім був Сергій Вяльцев із Херсона). Киянин Євген Баганасюк здобув два «золота» — у стрибку, обійшовши херсонців Олександра Якубовського та Павла Скибу, і на перекладині (земляк Євгена Микола Куксенков одержав срібну медаль, а донеччанин Олексій Кононов — бронзову). За вправи на коні «золоті» 9,5 бала одержав Віталій Наконечний, вихованець СК «Запоріжсталь»; призерами стали також Куксенков і луганчанин Андрій Ісаєв.

      У вільних вправах першим став запоріжанин Віталій Наконечний, другий  херсонець Вадим Кувакін, «бронза» в Баганасюка. Третє місце дісталося киянам і за підсумками виступів на брусах (Артем Любоневич); Денис Кучер із Донецька «осідлав» у цій вправі срібну сходинку, а «золотою» судді визнали майстерність іменитого Зозулі. Саме він став переможцем змагань і в багатоборстві, обійшовши Ісаєва й Куксенкова.

      Успіх Романа Зозулі мало хто прогнозував: зовсім недавно срібний призер Олімпіади в Сіднеї переніс складні операції на плечі й кисті руки. Це позначилося під час виконання вільних вправ. Пізніше Роман зізнається, що свідомо спростив програму, позаяк не був упевнений у своїх силах: «Не хотів ризикувати, а для підготовки до чемпіонату світу ще є час. На цій першості вільні вправи — моє слабке місце, і я сподівався вирівняти свої оцінки виступами на інших снарядах». Як бачимо, це йому вдалося. Особливо на кільцях, які є для Романа улюбленим снарядом.

  • Мода як демонстрація сили

    Починався Тиждень з порогу — навпроти входу в «Мистецький арсенал» куратор проекту Ukraine Inspired, дизайнер Федір Возіанов представив невелику колекцію casual–речей — футболки та світшоти з патріотичними принтами та написами. >>

  • Без шаблону

    Катя Возіанова — засновниця ательє Indposhiv, донька дизайнера Федора Возіанова — маже п’ять рокiв тому знайшла вільну нішу: чоловічі костюми на замовлення. Нудне радянське слово «індпошив» написала латиницею і взялася до роботи. Це тільки на перший погляд здається, що Brioni та Ermenegildo Zegna задовольнили потребу багатих чоловіків у пристойних ко­стюмах, а торгова марка «Михаїл Воронін» — не дуже багатих. >>

  • Ох ти ж і сукня!..

    Український тиждень моди, що проходив iз 9 по 13 жовтня, дав відчуття, що країна перебуває напередодні створення повноцінної fashion–індустрії. Є UFW — з традиціями, патріотизмом, професіоналізмом. Є нібито альтернативні модні Дні — проект маргінальний, проте амбіційний. Є Львівський fashion week, і в ці дні вперше пройдуть «кучні» покази в Харкові. >>

  • Скрипка вчить, як одяг шить

    Олега Скрипку в нас просто люблять. Здається, саме тому поява його в підсумковому дефіле на подіумі Українського тижня моди викликала шквал овацій. У кулуарах після закінчення першого дня Тижня, в якому Скрипка дебютував як дизайнер, більше критикували його колекцію, ніж захоплювалися. >>

  • Пішов 33–й Тиждень...

    33–й український тиждень моди наповнений ефектними заходами і медійними обличчями. 12 жовтня на подіум UFW вийдуть 12 телеведучих групи каналів «1+1» у вбранні від українських дизайнерів — і Лідія Таран, і Алла Мазур, і Данило Грачов, і Руслан Сєнєчкін, і Юлія Бориско, і Василіса Фролова. >>