Далеко «Мавпам» до «Києва»?

13.10.2005
Далеко «Мавпам» до «Києва»?

Запекле протистояння Лончара з «Києва» та «азовмашівця» Лонга триватиме й у нинішньому сезоні. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Чемпіонат вітчизняної суперліги потроху набирає хід. Учора свої перші матчі провели «Кривбасбаскет» і БК «Київ». Запізнілий старт найкращої команди країни минулого сезону був пов'язаний із затяжною підготовкою «беків» до нового сезону, про що головний тренер киян Ренато Паскуале позавчора розповів журналістам на прес-конференції. Взагалі настрій італійського фахівця був далеко не оптимістичний, і про свої сумніви він заявив уже в перших фразах.

 

Повторити минулорічний успіх «Києву» буде непросто

      — Нинішня підготовка команди пройшла краще, ніж торік, — каже Паскуале. — Але турнір у Польщі продемонстрував, що нам ще бракує зіграності й стабільності. Форма багатьох баскетболістів далеко не ідеальна, хоча й минулого сезону я був не в захваті від дій команди аж до лютого. Наших кондицій цілком вистачить для чемпіонату України, однак не певен, що цього досить, аби гідно протистояти суперникам у Кубку Європи.

      — Чи задоволені ви комплектацією «Києва»?

      — Клуб зібрав чи не всіх кращих баскетболістів Старого Світу, які перебували «на ринку». Хоча не змогли утримати декого з минулорічного складу. Причина — незгода у фінансових питаннях. У моєму розпорядженні є гравці всіх амплуа, але реально оцінити їхній рівень можна буде лише в офіційних поєдинках.

      — Якого стилю дотримуватиметься ваша команда?

      — Моя тренерська філософія не змінюється вже протягом багатьох років — я роблю ставку на гравців, які діють заради команди, а не для власної статистики. У сезоні-2005/06 «Київ» став молодшим, тому, я сподіваюся, ми частіше зможемо «бігати» в контратаки. Великі надії покладаємо на центрових, котрим м'яч адресуватиметься в першу чергу.

      — Ви стежили за своїми суперниками по групі Кубка Європи?

      — Турецьку «Карсіяку» й німецький «Телеком» я не переглядав, довелося побачити в дії лише ростовський «Локомотив», та й то без двох основних баскетболістів. Думаю, наша група є доволі рівною за складом учасників і найсильнішою з усіх інших, тому посісти в ній перше або друге місце буде непросто. Ми сподіваємося, як мінімум, виграти три домашнi поєдинки й хоча б один — на виїзді.

      — Що скажете про гравців збірної України, зібраних у «Києві»?

      — Мені подобається підхід до справи Артема Буцького — плеймейкер розуміє, що від нього вимагається, й виконує настанови, добре діє в захисті. Захисник Андрій Лебедєв готовий грати 15 хвилин — це вже краще, ніж минулого року. Центровий Олексій Печеров за рік став значно сильнішим, але він ще молодий, і йому багато чому треба навчитися. На сьогодні в «Києві» він не матиме багато ігрового часу. Можливо, якби він погодився б на оренду з можливістю більше грати на майданчику в іншому клубі, для нього було б краще.

      — Президент уже поставив перед вами завдання на сезон?

      — Він це зробив відразу по закінченні минулого. Наші цілі максимальні. Ми начебто легко виграли чемпіонат України й потрапили до «фіналу чотирьох» Євроліги, але це лише зовні. Повторити минулорічні досягнення буде непросто. У баскетболі іноді лише одне очко визначає, гарна ваша команда чи погана...

Дивіться, хто прийшов!

      Неважко помітити, що в порівнянні з минулою першістю склад учасників нового чемпіонату змінився. Всі вже потроху звикають, що українська суперліга формується не тільки за спортивним принципом, а й за платіжною спроможністю клубів. Так, ВОЗКО з Вознесенська вирішив узяти річну «відпустку». Причому, за словами керівників клубу, не тільки через фінансові проблеми, а й через небажання відігравати роль статиста.

      Натомість до еліти приєднався переможець турніру вищої ліги — «Черкаські мавпи», а також новостворений БК «Маріуполь». До його складу увійшли кілька гравців, які не потрапляли до основи «Азовмашу», тож цю команду можна вважати своєрідним сателітом віце-чемпіонів. Черкащан також підсилили двоє маріупольців — захисник Євстратенко і центровий Гуртовий.

      Потішив детективною епопеєю з американським центровим Лонгом і «Азовмаш». Головний маріупольський клуб спершу відрахував Артура з команди через погану поведінку. Кажуть, темношкірий баскетболіст ледь не побив лікаря і зневажливо ставився до партнерів. Але потім, зваживши на переваги представника НБА, керівники вирішили таки повернути його. З азовських новачків вiдзначимо американського розігруючого Ель-Аміна.

      Досвідченого Леоніда Яйла команда Рімаса Гірскіса віддала прямому конкуренту — БК «Київ». Крім колишнього збірника, до «вовків» приєдналися серби Варда і Луковськи, ізраїльтянин Гордон, болгарин Ангелов.

      Суттєво змінили своє обличчя учасники серії за третє місце. Бронзовий призер — «Хімік» із Південного — перетасував свій склад, «вкравши» у земляків з «Одеси» Зубрицького, а також залучивши кількох нових сербів — співвітчизників тренера Митровича.

      Команда ж Вадима Пудзерея міжсезоння провела невиразно, тому на позиції «Одеси» небезпідставно зазіхає «Сумихімпром» під проводом литовського наставника Ендріяйтіса. Підтвердженням цього стала позавчорашня домашня поразка МБК «Одеса» дніпропетровському «Дніпру» — 96:116. До речі, на пост наставника дніпропетровської команди замість молодого Андрія Шаптали повернувся колоритний Юхим Таслицький.

      Другий столичний клуб — «Київський будівельник» — також сподівається покращити свої показники. Євген Мурзін залучив 20-річних Орленка, Горбенка й Дятловського з «Києва», досвідченого Брянцева, а також гравців збірної — Кобзистого й Станіслава Балашова. 

  • Мода як демонстрація сили

    Починався Тиждень з порогу — навпроти входу в «Мистецький арсенал» куратор проекту Ukraine Inspired, дизайнер Федір Возіанов представив невелику колекцію casual–речей — футболки та світшоти з патріотичними принтами та написами. >>

  • Без шаблону

    Катя Возіанова — засновниця ательє Indposhiv, донька дизайнера Федора Возіанова — маже п’ять рокiв тому знайшла вільну нішу: чоловічі костюми на замовлення. Нудне радянське слово «індпошив» написала латиницею і взялася до роботи. Це тільки на перший погляд здається, що Brioni та Ermenegildo Zegna задовольнили потребу багатих чоловіків у пристойних ко­стюмах, а торгова марка «Михаїл Воронін» — не дуже багатих. >>

  • Ох ти ж і сукня!..

    Український тиждень моди, що проходив iз 9 по 13 жовтня, дав відчуття, що країна перебуває напередодні створення повноцінної fashion–індустрії. Є UFW — з традиціями, патріотизмом, професіоналізмом. Є нібито альтернативні модні Дні — проект маргінальний, проте амбіційний. Є Львівський fashion week, і в ці дні вперше пройдуть «кучні» покази в Харкові. >>

  • Скрипка вчить, як одяг шить

    Олега Скрипку в нас просто люблять. Здається, саме тому поява його в підсумковому дефіле на подіумі Українського тижня моди викликала шквал овацій. У кулуарах після закінчення першого дня Тижня, в якому Скрипка дебютував як дизайнер, більше критикували його колекцію, ніж захоплювалися. >>

  • Пішов 33–й Тиждень...

    33–й український тиждень моди наповнений ефектними заходами і медійними обличчями. 12 жовтня на подіум UFW вийдуть 12 телеведучих групи каналів «1+1» у вбранні від українських дизайнерів — і Лідія Таран, і Алла Мазур, і Данило Грачов, і Руслан Сєнєчкін, і Юлія Бориско, і Василіса Фролова. >>