Скандал навколо Гаррі Поттера:

13.10.2005
Скандал навколо Гаррі Поттера:

Кім Барилюк (угорі) — головна із Тhe Wyrd Sisters.

      Українські музичні гурти з-за кордону (тобто діаспорянські) рідко коли потрапляють до стрічок новин із розряду «про знаменитостей». Але в даному випадку наполовину нашим канадійцям із фольк-групи The Wyrd Sisters прорватися «на видноту» таки вдалося. І не просто так, а завдяки скандалу.

      Почнемо здалеку. В місті Вінніпег (адміністративний центр провінції Манітоба), де ще не так давно вихідці з України становили понад 10 відсотків населення, у 1990 році на базі університету зійшлося троє подруг. Займалися художньою самодіяльністю, причому з ухилом у постановки з англо-саксонської міфології. Там (у міфах з Англії) є потойбічно-божественні персонажі — три сестри на кшталт відьом. Відомий у Вінніпезі організатор етнографічних заходів Міч Подолюк порадив цій трійці виступити на фестивалі у Вест-Ендському культурному центрі, відтак дівчат почув широкий загал, і вони вирішили створити стійкий музичний гурт. Назвали його The Wyrd Sisters і почали творити. Згодом англомовне тріо перетворилося на квінтет, але лідерка і вокалістка лишилася незмінною — Кім Барилюк.

      Звісно, це не той формат, який може змагатися з популярністю Селін Діон чи Авріл Лавінь але принаймні в Канаді «Неземні сестри» вельми відомі. Скажімо, цього року їх висунули на здобуття премії «Джуно» — таке собі канадське «Греммі».

      Тим часом з іншого боку океану живе письменниця Джоан Роулінг, яка пише суперпопулярні книжки про малого чарівника Поттера (до речі, грунтовані значною мірою на місцевій міфології). І ті книжки екранізують. Доходять уже до четвертої частини — «Гаррі Поттер та келих вогню». Щоб зробити цю серію ще привабливішою для глядача, письменниця вирішила вставити у фільм музичний гурт магів. Зіграти їх доручили відомому британському рок-гурту Radiohead, але для кінокартини вигадали тим хлопцям назву... Тhe Wyrd Sisters. Отут і почався власне скандал.

      За повідомленням світових інформагенцій, учасники справжнього The Wyrd Sisters на чолі з пані Барилюк збираються судитися з кінокомпанією «Уорнер бразерс», а заразом і з Джоан Роулінг та Radiohead. Продюсери фільму намагаються загасити конфлікт і вже пообіцяли, що назва The Wyrd Sisters у стрічці не звучатиме. До того ж кінокомпанія запропонувала канадсько-українській фольк-групі компенсацію у розмірі 50 тисяч доларів.

Але засновниця «Неземних сестер» Кім Барилюк каже, що вклала у гурт загалом близько мільйона (!) доларів і не збирається втрачати свої прибутки. Крім того, на думку «Сестер», плутанина з назвами може завадити їм отримати премію «Джуно» та й узагалі не сприятиме популярності групи. Хоча з цим, щиро кажучи, можна сперечатися...