Хай живе шароварщина!

12.10.2005
Хай живе шароварщина!

«Древо роду» вiд Олесi Телiженко. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Між осіннім тижнем прет-а-порте «Сезони моди», який закінчився 5 жовтня, і фестивалем моди «Київський подіум», який почнеться 16 жовтня, є час перекурити (ясно, що не в громадському місці) і починати складати список покупок на весну-літо—2006 (тим паче на «Подіумі» дизайнери показуватимуть осінь-зиму-2005—2006, а ми до осінньо-зимового сезону вже підготувалися). Хто сказав, що в магазин за продуктами зі списком можна, а на оновлення гардеробу — ні?

 

У кого одягаються зірки?

      Якщо орієнтуватися на зіркові марки, важливо розрізняти, одягаються де — на подіумі чи в житті? Якщо вас цікавить, у кого одягаються українські зірки на подіумі, відповідь проста — у того, хто запросить і на шару віддасть кілька речей із нової колекції, які впали в око, або інший варіант — у того, з ким дружить. Могилевська дружить із Залевським, заради друга вона не просто вийшла на подіум «Сезонів моди», завершуючи «ювілейну» колекцію Олексія Eleven (себто одинадцяту за рахунком), вона виїхала на коні — у широкій жовтій спідниці, яка покривала круп тварини, і в перлово-сірій кофточці. Давня подруга Залевського, актриса і телеведуча Сніжана Єгорова з пір'ям на голові і в довгій сріблястій сукні з прикрасами з білого металу теж продефілювала подіумом. Рок-діва Альона Вінницька двічі вийшла у весільних сукнях — в Анни Бублик і в колекції російської дизайнерки Аліни Герман, волонтерами у Аліни працювали також Мурік із «Грін-Грея» і Фагот із ТНМК. Ольга Сумська і її чоловік Віталій Борисюк уже традиційно представляють Будинок побуту «Столичний», на цих «Сезонах» до компанії приєднався Володимир Гришко, він одяг не демонстрував, але заспів до колекції зробив — перед дефіле акапельно заспівав «Ніч яка місячна». Група «Мандри» в повному складі вийшла в колекції наймолодшої дизайнерки 12-х «Сезонів моди» Олесі Теліженко, причому Фома у куртці з шинельної тканини і шапці-мазепинці виглядав переконливо патріотично.

      У реальному житті українські зірки рідко вдягаються в одного дизайнера, найчастіше вони комбінують речі з різними іменами на ярличках. Генеральний продюсер телеканалу «1+1» Ольга Герасим’юк традиційно віддає перевагу Лілії Пустовіт, для Ганни Безулик (ток-шоу «Я так думаю» на «1+1») міні-колекцію в стилі «жіночий дендизм» пошила Ірина Каравай, Катя Серебрянська вже придивилась собі дещо із колекції Олени Голець, Ірина Білик і Маша Єфросиніна полюбили Андре Тана, а Ольга Сумська терміново захотіла собі наряд від грузинського дизайнера Автанділа Цквітінідзе. А правильно, насправді, орієнтуватися на колекції, а не на дизайнера — у кожного модельєра бувають злети і падіння, і щоб від них не залежати, треба відсторонено і без упереджень оцінювати ідеї будь-кого, незалежно від статусу.

Нові імена

      Ті, хто орієнтується на статус, на показ дизайнерів-початківців «Нові імена» не прийшли, мовляв, нащо час витрачати. Чотири колекції по 10 одиниць кожна нон-стоп зайняли буквально хвилин 20, а задоволення і свіжої крові внесли по 10 літрів на кожного присутнього. Якщо над «дорослими», іменитими дизайнерами дамокловим мечем нависає бізнес, продажі, вибудовування своєї марки, то зброя молодих — лише їх креатив, фантазія, розсування сталих рамок і розмивання горизонтів можливого, чим яскравіше і грамотніше(!) вони про себе заявлять на старті, тим ширше їм відкриються двері у захмарний фешн-світ. Кілька сезонів поспіль «Нові імена» відкривають мінімум по одній зірочці — і всі від цього «рахунку» в захваті, на 12-х «Сезонах» троє з чотирьох викликали захват, і четверта колекція — Лілії Маєвської — правильна, трендова і елегантна (сукні у стилі 70-х) — пройшла б «на ура» на тлі слабших конкурентів, але слабших не сталося. Марина Лосєва у 2004 році відкрила Loseva studio із джинсовою спеціалізацією і в дефіле «Нові імена» показала профільну джинсову колекцію вуличної моди, або як сама називає свій стиль — кеж'юал з етнічними культурологічними елементами. Театр екстремального танцю під музику «Тартака», ТНМК показав джинсові міні-спідниці із рокерськими шипами на боках, спідниці з аплікаціями африканських масок, сонця, шаровари-спідниці, брюки із вертикальними строчками. Серед клієнтів Loseva studio — Олександр Пономарьов, група «Гринджоли», ТНМК та інші, а невдовзі джинси цього дизайнера підуть у масове виробництво. Дизайнер Олеся Теліженко зробила свою колекцію «Древо роду» на грант Президента України, і коли ти дивишся на це романтичне, ніжне, буквально цнотливе вбрання з українською душею і модерною трендовістю, починаєш радіти, що інколи наша держава таки може розпорядитися своїми грошима розумно. Кольори колекції — білий, нефарбований льон, топлене молоко, матеріали — домоткане полотно, льон, натуральні тканини поєднуються із синтетичними, в колекції багато фартушків, зав'язаних на спині, які заміняють блузи, а в європейських колекціях актуальні в наступному сезоні жилети, вони гофровані, гаптовані, вишиті, модні брюки-галіфе на високих манжетах із гудзиками, рясні спідниці сонце-кльош, широкі білі блузи, просторі сукні з мережками. Головний принт колекції — стара фотографія простої української дівчини початку ХХ століття із музею Івана Гончара. Ще одну бомбу підготував на «Сезони» дует студенток Львівської академії мистецтв Олена Молчанова та Уляна Чава. Їхня колекція абсолютно трендова — твід, твідове взуття, куртки-уніформи, великі гудзики, але головна фішка — спідниці. Широкі спідниці, багатошарові, на повітряних підкладках, «дутi» об'ємні пачки — із твіду, з елементами печворку, з аплікаціями.

      Організатори «Сезонів» Ірина Данилевська і Володимир Нечипорук не намагалися приховати радості від такого приливу свіжої крові в українську моду, а клієнтки не соромилися йти на backstage і відкладати класні моделі.

Іноземні імена

      Частковий відтік уже відомих дизайнерів із «Сезонів моди» — Громова і Бизов, схоже, зав'язали з модою, Анісімова зв'язали угодами інвестори, хтось віддав перевагу «Київському подіуму» — організатори компенсували, по-перше, талановитими молодими дизайнерами, а по-друге — талановитими іноземцями. Темпераментного грузина Автанділа Цквітіндзе одразу полюбила українська публіка, клієнти буквально побігли за подіум, тільки-но моделі завершили дефіле, а росіянок — 20-річну Аліну Герман і колишню киянку Машу Шароєву — оцінили фахівці. Втім найточнішими експертами в цьому питанні могли б виступити байєри, які відбирають для українських клієнтів моделі з багатьох колекцій, багатьох марок. Бо в цій темпераментній і яскравій модній круговерті конструктивістська колекція Машi Шароєвої — спокійна за кольорами (приглушений блакитний, беж, сірий, жовтий), химерна за кроєм — в цьому одязі звідкись увесь час виростали випуклості й округлості — то на кишені, то на рукаві, на шортах або ж полочці піджака, асиметрична, з жилетами з двох воланів, з круглими великими комірцями — виглядала скупо авангардовою. До речі, Маша Шароєва зізналася, що розмаїття барв, етнічна російщина і південне буйство форм для московської моди не властиве, нині вона орієнтується на скупий, мінімалістичний, уніфікований Захід. Утім дівчина, яка вподобала по-справжньому оригінальне вбрання від Шароєвої, мусить бути самодостатньою, а то кількість перехожих, які обертатимуться на вулицях, цілком може збити з пантелику тонко організовані натури. Колекція Шароєвої буде представлена в шоу-румі «Сезонів моди». Аліні Герман 20 років, але вона вже встигла попрацювати з багатьма зірками — з Костянтином Хабенським, Ігорем Ніколаєвим, Тото Кутуньо, Сісі Кейтч, Танею Булановою, тож для показу своєї колекції прет-а-порте de Lux Business doll («Ділова лялька») запросила українських зірок — Альону Вінницьку, Фагота, Муріка. Аліна показала гламур у стилі 60-х — талія окреслюється щедро, від грудей до стегон, шифон ніжних кольорів намотується навколо талії і виступає в якості нижньої спідниці, цікаві були чоловічі моделі — яскраві насичені кольори, найпомітніша деталь — застібки-блискавки по 3 вряд у різних місцях, асиметричні застібки, аплікації.

      Автанділ Цквітінідзе — один із найвідоміших у Грузії дизайнерів, а може, найвідоміший, він давно присутній на тижнях прет-а-порте в Москві, тепер, напевне, вирішив засвітитися на київській модній території. Для наших модниць його колекція дуже підходить — вона багата, вона виразна. В першому блоці Автанділ віддав данину чорному кольору, який знову набирає влади в моді, костюми близькі до уніформи, багато вертикальних швів — вертикально застрочені спідниці, вертикальні строчки на піджаках, пістончики, погончики, гудзики, все в талію, класичний силует — вузькі плечі, талія під пояс, широка спідниця. В другому — важкі тягучі кольори — бордовий, синьо-фіолетовий, коричневий — чергуються з пістрявими елементами, а натуральний шовк із прозорими принтами, тут завищена талія, багатошарові «композиції». Третій блок — нарядні, яскраві сукні з віскозного трикотажу, з капюшонами, квітами. «Мені сподобалася ідея, як школярка перетворюється в сексуальну дівчину, ці перетворення я й намагався показати». Автанділ наразі поїхав у Москву, на їхній тиждень, потім у Пекін, але обіцяв повернутися на весняні «Сезони» — прихильниць він тут уже кілька штабелів залишив.

Продовження теми «Хай живе шароварщина-2» — читайте у четверговому номерi «УМ».

  • Мода як демонстрація сили

    Починався Тиждень з порогу — навпроти входу в «Мистецький арсенал» куратор проекту Ukraine Inspired, дизайнер Федір Возіанов представив невелику колекцію casual–речей — футболки та світшоти з патріотичними принтами та написами. >>

  • Без шаблону

    Катя Возіанова — засновниця ательє Indposhiv, донька дизайнера Федора Возіанова — маже п’ять рокiв тому знайшла вільну нішу: чоловічі костюми на замовлення. Нудне радянське слово «індпошив» написала латиницею і взялася до роботи. Це тільки на перший погляд здається, що Brioni та Ermenegildo Zegna задовольнили потребу багатих чоловіків у пристойних ко­стюмах, а торгова марка «Михаїл Воронін» — не дуже багатих. >>

  • Ох ти ж і сукня!..

    Український тиждень моди, що проходив iз 9 по 13 жовтня, дав відчуття, що країна перебуває напередодні створення повноцінної fashion–індустрії. Є UFW — з традиціями, патріотизмом, професіоналізмом. Є нібито альтернативні модні Дні — проект маргінальний, проте амбіційний. Є Львівський fashion week, і в ці дні вперше пройдуть «кучні» покази в Харкові. >>

  • Скрипка вчить, як одяг шить

    Олега Скрипку в нас просто люблять. Здається, саме тому поява його в підсумковому дефіле на подіумі Українського тижня моди викликала шквал овацій. У кулуарах після закінчення першого дня Тижня, в якому Скрипка дебютував як дизайнер, більше критикували його колекцію, ніж захоплювалися. >>

  • Пішов 33–й Тиждень...

    33–й український тиждень моди наповнений ефектними заходами і медійними обличчями. 12 жовтня на подіум UFW вийдуть 12 телеведучих групи каналів «1+1» у вбранні від українських дизайнерів — і Лідія Таран, і Алла Мазур, і Данило Грачов, і Руслан Сєнєчкін, і Юлія Бориско, і Василіса Фролова. >>