УДАВився крокодилом

12.10.2005
УДАВився крокодилом

Той самий пітон, який луснув, ковтнувши алігатора. (Фото ЕПА.)

      Якщо хтось пам'ятає книжку «Маленький принц» Екзюпері, то там на початку головний герой намалював удава, який проковтнув слона, а дорослі думали, що на картині — капелюх. Невідомо, що думали пілоти гелікоптера та екологи, які минулого тижня облітали заболочений район Еверглейдс у Флориді, коли побачили розірвану навпіл тушу здоровенного пітона, але неабияк цим фактом зацікавилися. І що виявилося? Бірманський вид удава довжиною понад 4 метри просто... луснув, коли намагався заковтнути живого двометрового алігатора.

      Моторошності їхньому поєдинку додає висновок Френка Мадзотті, професора Флоридського університету: крокодил продовжував пручатися вже всередині пітона.

      Але ця смертельна сутичка не стала б відомою на весь світ, якби не тенденція, що загрожує природному балансу місцевих боліт загалом. Адже бірманські пітони, яких завезли сюди порівняно недавно, розмножилися, і, як виявилося, тепер вони загрожують популяціям не тільки дрібніших тварин, а й «аборигенам»-алігаторам, що досі стояли на вершині «харчового» ланцюжка Флориди. Крокодили ж тут мешкали завжди, і раптом — непрошені конкуренти, такі тупі, але такі ненаситні...