«О! Я побачу ваші руки!»

11.10.2005
«О! Я побачу ваші руки!»

Стіві Уандер.

      Легендарний співак Стіві Уандер, який утратив зір одразу після народження, отримав шанс прозріти. Як стало відомо, 55-річний музикант веде переговори з провідним хірургом у царині офтальмології — доктором Марком Х'юмаюном — про проведення операції, у ході якої йому вживлять мікрочіп, що дозволяє бачити.

      Щоправда, повідомляє газета «Дейлі телеграф», у випадку успіху операції зір співака відновиться не повністю, а лише в обмеженому варіанті. Стiві Уандер не зможе роздивитися обличчя своїх близьких — дружини і дітей, однак принаймні побачить обриси предметів. Але й це матиме для співака величезне значення. Адже він живе в повній темряві ще від того часу, коли в інкубаційну камеру, де Стіві перебував «на збереженні», з'явившись на світ на місяць раніше належного терміну, подали надмірну дозу кисню.

      Кажуть, що не було ще випадків, щоб навіть найбільш безнадійні пацієнти Марка Х'юмаюна після його хірургічного втручання не починали розрізняти бодай плями світла. У його активі, скажімо, сміливий експеримент, у ході якого добровольцям вживлювали «протез сітківки» — ця штука приймала на свої 16 електродів сигнал з окулярів із мініатюрними телекамерами й трансформувала у мозок по оптичному нерву. Операція, на яку розраховує Уандер, також пов'язана з використанням «відеоокулярів» з вживленим в око електронним мікропристроєм.