«Діди» дають фору молодим

01.10.2005

      У столичному Гідропарку закінчився вже 13-й відкритий Кубок «Маріам» з баскетболу. Свого часу ці ігри під відкритим небом започаткували нинішній віце-президент Федерації баскетболу України Борис Корбан та його син — колишній гравець столичного «Будівельника», а нині голова Голосіївської райради Києва Олег Корбан. Як завжди, участь у турнірі брали усі бажаючі.

      Після відбіркових поєдинків, у яких змагалися 32 колективи, залишилося 12 найкращих. Уперше серед них опинилася нестолична команда — представники Ірпеня. У результаті багатоступінчастих змагань перемогу святкували знайомі багатьом «Діди» (це не ярлик, а назва команди). Цікаво, що кілька поєдинків за них провів тепер уже колишній віце-прем'єр із гуманітарних питань Микола Томенко. А головний внесок у перемогу «Дідів» зробили постійний учасник турніру Андрій Медведєв, який часто міняє тенісну ракетку на помаранчевий м’яч, колишній гравець київського СКА Володимир Рижик (син відомого у минулого захисника «Будівельника» Романа Рижика), діючий гравець БК «Київ» Олег Салтовець та Костянтин Гальонкін. Друге місце дісталося «Монстрам», за яких грали відомі на професійному рівні Дмитро Базелевський, Віктор Савченко, Дмитро Брянцев. Бронзові нагороди дісталися «Скорпіонам».

      «Діди» отримали у подарунок телевізор, «Монстри» — DVD-плеєр. Під час турніру презентували книгу відомого у минулому баскетболіста Миколи Сушака «Марафон по кривій». За традицією, відзначили й кращих гравців. Ними стали Володимир Рижик (захисник «Дідів»), Володимир Ліщук (нападаючий ІКБ) та Дмитро Брянцев (центровий «Монстрів»). У конкурсі триочкових кидків впевнено переміг відомий арбітр Олексій Прожогін із команди «Маріам». А завершив турнір показовий поєдинок «Дідів» проти символічної збірної Гідропарку.

      Після турніру віце-президент ФБУ Борис Корбан резюмував: «Радий, що наше дітище живе і процвітає. Наступного року плануємо змінити назву й перейменувати ці змагання на призи династії баскетболістів Корбанів. Адже саме ми із сином беремо на себе левову частину організаційних питань, хоча й не відмовимося від підтримки спонсорів. У 2006-му плануємо запросити ще більше команд-учасниць і побудувати спеціальні трибуни для глядачів, адже місце проведення змагань просто унікальне — до дніпровського пляжу якихось п'ятдесят метрів».

Андрій ГУЦАЛО.