«Дніпро» на білому коні

01.10.2005
«Дніпро» на білому коні

На вістрі атаки дніпрян діяв білорус Коніленко, але йому не судилося забити жоден із п'яти м'ячів. (Фото РЕЙТЕР.)

      Що не кажіть, а традиції «Дніпра» не змінюються. Після невдач у національній першості команда Євгена Кучеревського просто казково змінює своє обличчя в єврокубках. Цього разу свій європейський рівень вона продемонструвала і своїм прихильникам, і тисячі шотландських вболівальників, які з вівторка блукали по Дніпропетровську в... національних спідницях-кілтах. Команда гостей, як і її фани, після нульової нічиєї в Единбурзі на успіх, вочевидь, сподівалася. На одному з балконів готелю «Дніпропетровськ» вони навіть вивісили великий транспарант із прогнозованим рахунком 6:2 — звісно, на свою користь. І виявилися близькими до істини... лише стосовно зливи голів на «Метеорі».

      Уже перша атака «Дніпра» принесла господарям успіх. Після удару Сергія Назаренка м`яч зрикошетив від гравця «Хайберніана» і влетів у кут воріт Малковського. Після матчу Кучеревський на питання про значення для команди Назаренка, який не грав у Шотландії, відповів жартома: «Особливо необхідним він виявився на першій хвилині». Хоча, зауважимо, гравець збірної і надалі діяв гостро, роздаючи чудові передачі партнерам. Також у дебюті втратив відмінну нагоду подвоїти рахунок Андрієнко, якого випередив польський голкіпер «зелених». А невдовзі і наш охоронець воріт Артем Куслій ліквідував вихід суперника сам на сам. Гра тривала на зустрічних курсах, причому в шотландців м’яч тримався помітно краще. І на 25-й хвилині вони зрівняли рахунок — залишений без нагляду Ріорден буквально розстріляв Куслія. Але вже в наступній атаці «Дніпро» відновив статус-кво. Після поданого Назаренком кутового Шершун виявився найспритнішим на добиванні.

      Варто зазначити, що господарі діяли за схемою з одним яскраво вираженим нападаючим, роль якого виконував Корніленко. Під завісу першого тайму білорус у щільних обіймах шотландського захисника впав у штрафному майданчику, й австрійський арбітр без вагань показав на 11-метрову позначку. Капітан дніпрян Шелаєв шансів голкіперу суперника не залишив. Шотландські вболівальники після цього голу помітно принишкли.

      Як потім скаже наставник «Хайберніана» Тоні Моубрей, навіть за рахунку 3:1 надій на загальний успіх він не втрачав. Господарі ж, судячи з усього, вирішили зробити ставку на гру в контратаці. Вже по перерві замість Адрієнка, який грав переважно на атаку, на полі з'явився схильний до захисних дій Віталій Лисицький. Євген Кучеревський це пояснить тим, що в першому таймі його підопічні «провалили» центр, отож у другому намагався таку прогалину ліквідувати. Не приховував Мефодійович свого задоволення і проведеними замінами. Поява на полі схильного до конструктивних дій Кравченка помітно «розвантажила» Назаренка. А заміна втомленого Корніленка на Мелащенка і взагалі зумовила розгромний рахунок. Свіжий Олександр спочатку після пасу невтомного Назаренка увігнав м’яча у «дев’ятку», а потім красиво пробив з розвороту, довівши вболівальників «Дніпра» до стану неймовірної ейфорії, — 5:1! Ще б пак — навіть в українському чемпіонаті важко пригадати, коли команда забивала стільки голів. Між двома голами господарів шотландці начебто відправили шкіряний снаряд за спину Куслія, але арбітр цей гол не зарахував.

      Євген Кучеревський запорукою успіху вважає те, що його підопічні добре вивчили суперника. Отож швидкісних та технічних гравців взяли під жорстку опіку, від самого початку гри застосовували пресинг. Таким чином, «Дніпро» знову в`їхав до групової фази Кубка УЄФА на білому коні. Добиватися такого результату два роки поспіль — це вже успіх.

 

ТАБЛО

«Дніпро» (Дніпропетровськ, Україна) — «Хайберніан» (Единбург, Шотландія) — 5:1 (перший матч — 0:0)

      29 вересня. Дніпропетровськ. Стадіон «Метеор». 20 000 глядачів

      «Дніпро»: Куслій, Грицай, Шелаєв, Корніленко (Мелащенко,68), Котенко (Кравченко, 62), Радченко, Русол, Семочко, Андрієнко (Лисицький, 46), Шершун, Назаренко

      «Хайберніан»: Малковськи, Уїтакер, Мерфі, Колдуелл, Стюарт (Шилз, 73), Томпсон, О`Коннор (Морроу,77), Ріорден, Бузлен (Флетчер,66), Хогг, Спроулл

      Голи: Назаренко, 1; Шершун, 26; Шелаєв, 39 (пен.); Мелащенко, 87, 90+3 — Ріорден, 24

      Попередження: Радченко, 4; Русол, 54; Шелаєв, 57; Куслій, 81 — Колдуелл, 45+2, Бузлен, 54