Грали б так у Лізі чемпіонів...

01.10.2005
Грали б так у Лізі чемпіонів...

Лідером «Дніпра» в матчі з шотландським «Хайберніаном», який українці виграли — 5:1, був Сергій Назаренко. (Фото РЕЙТЕР.)

      Мало хто сумнівався, що чемпіон України «Шахтар» після розгрому угорського чемпіона в першому матчі в Донецьку зможе довести свою перевагу над «Дебреценом» за сумою двох поєдинків. Гірники повторювали, що розслаблятися не можна (а це справді так), і їхня перемога на виїзді вийшла не менш переконливою, ніж домашня. Так, фанати господарів справді гучно підтримували свою команду, але вона не спроможна була чинити гідний опір колективу Луческу.

      Румунський наставник, користуючись відсутністю ліміту на легіонерів у єврокубках, виставив на гру лише одного українця — капітана «Шахтаря» Анатолія Тимощука. Воробея взагалі не було у заявці, а Белік із Шутковим так і залишилися на лаві запасних. Але й без них тримати нитки гри у своїх руках було кому. Результат знову зробила бразильська колонія донеччан. Спочатку форвард Брандао у своєму стилі «запоров» вихід сам на сам з угорським голкіпером Чернянськи. Але з другої спроби після «стіночки» з Елано Блумером, котрий віддав філiгранний пас п'ятою, Брандао таки зумів зробити свою справу. А невдовзі і сам півзахисник Елано записав своє ім'я на табло: після його подачі з кутового несподівано для воротаря м'яч пролетів повз кількох футболістів і... від ноги голкіпера відскочив у ворота. Як кажуть, гра була зроблена. «Шахтар» тримав події на полі під контролем і «на класі» довів матч до логічної перемоги. Нечасті наскоки «Дебрецена» мали хаотичний характер і серйозними загрозами володінням Яна Лаштувки не завершилися.

      Зауважимо, що за грою «Шахтаря» спостерігав президент клубу Рінат Ахметов, який останнім часом мешкає переважно за межами України, а також Віктор Янукович, котрий перед грою перебував у ближньому Закарпатті у своїх, мабуть, важливих справах.

      Після матчу Мірча Луческу зізнався, що відчуває подвійну радість, адже до наступного раунду пробився і бухарестський «Рапід», керований його сином. Луческу висловив думку, що над господарями тяжів результат першого двобою, тому вони не змогли продемонструвати своїх найкращих якостей. «Шахтар» же легко й невимушено грав у свій футбол. Румун зауважив, що потихеньку повертає до складу Агахову, котрий тривалий час лікувався, але вже набирає необхідних кондицій. Також тренер ще раз пожалкував, що у кваліфікації Ліги чемпіонів «Шахтар» натрапив на «Інтер», інакше б його команда мала всі підстави грати у груповому турнірі Суперліги.

      Головний тренер «Дебрецена» Аттіла Шупка визнав закономірність результату й зазначив, що чи не всі футболісти донеччан відповідають рівню Ліги чемпіонів. «Дебрецен» же має зосередитися на національному чемпіонаті, аби наступного року гідно представляти Угорщину в Європі.

 

ТАБЛО

«Дебрецен» (Угорщина) — «Шахтар» (Донецьк, Україна) — 0:2

(перший матч — 1:4)

      29 вересня. Дебрецен, Стадіон «Габор Олаг». 9 000 глядачів

      Суддя — Ерікссон (Швеція)

      «Дебрецен»: Чернянськи, Джуджак (Сотмарі, 54), Мате, Віраг, Мессарош (Модор, 54), Бернат, Ніколов (Ереміаш, 69), Сідібе, Холмоши, Кіш, Егер

      «Шахтар»: Лаштувка, Срна, Сейхан, Левандовський (Гюбшман, 46), Рац, Матузалем, Дуляй (Фернандіньйо, 69), Елано, Тимощук, Брандао, Маріка (Агахова, 60)

      Голи: Брандао, 20; Елано, 25

      Попередження: Віраг, 12; Холмоші, 67; Егер, 90