«Чефір» для колишніх

30.09.2005
«Чефір» для колишніх

Медведчук утратив спокiй.

      Не встиг міністр внутрішніх справ Юрій Луценко повідомити, що в його відомстві вдосталь чаю (50 тонн для Внутрішніх військ — це вам не жарти), як з'явилося чимало бажаючих спробувати його заварки. Лише на цьому тижні на «чайну» церемонію до гостинного пана Луценка завітали вже вдруге — після олігарха з Донеччини Ріната Ахметова на Богомольця, 10 вчора прийшов i Віктор Медведчук.

      Екс-керівник президентської Адміністрації Кучми, як i пан Ахметов, запрошувався вже вдруге, але, як i донеччанину, його візиту зашкодила банальна відпустка. Тепер із новими силами лідер СДПУ(о), згідно з правилами етикету, не міг більше ігнорувати запрошення, тим більше що по-новому воно офіційно надійшло йому у вівторок від Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС.

      Віктор Медведчук виявився пунктуальним i з'явився на Богомольця, 10 за хвилину до десятої ранку. «Ті, хто бажав отримати від мене пояснення, їх сьогодні отримають», — зазначив він присутнім журналістам, підкресливши, що іде до МВС «із бадьорим настроєм».

      Слід нагадати, що ще з 19 липня (перше запрошення Медведчука до МВС) слідчих цікавлять пояснення колишнього «адміністратора Кучми» з приводу присвоєння звання Героя України колишньому голові правління Державної служби автомобільних доріг Івану Вужинському за здачу в експлуатацію автодороги Київ – Одеса. Адже з'ясувалося, що підлеглі «героя» , мабуть, не без його відома, як ті «романтики з великої автодороги», вкрали в держави близько двохсот мільйонів гривень. «Герой» Медведчука раніше очолював i підприємство «Гарант» Львівського товариства глухих, яке було генеральним підрядником будівництва бази ФК «Динамо» у Воловецькому районі Закарпаття. Законність будівництва цієї бази теж під сумнівом у правоохоронців.

      Окрім Вужинського, очолювана Медведчуком комісія з нагород рекомендувала присвоїти Героя простому директору однієї з нафтобаз Олександру Бартенєву з непростою репутацією у кримінальних колах.

      «Якщо йдеться про присвоєння державних нагород , я і сьогодні вважаю, що ті люди — Вужинський, Бартенєв — отримали звання законно», — натомість переконаний Медведчук.

      Але, крім «геройських» питань, у слідчих є й економічні. Йдеться про наближені до головного «есдека»  інвестиційний фонд «Омета ХХІ століття» і промислово-фінансовий концерн «Славутич». Засновником обох виступає офшорна компанія «Ньюпорт менеджмент», тому слідчих цікавить правомірність перерахування за кордон величезних доходів цих підприємств від нібито іноземної інвестиційної діяльності в Україні. Натомість Медведчук переконаний, що тут теж все законно, бо він неодноразово давав пояснення і «в міській прокуратурі, й у судових інстанціях, аж до Верховного Суду». До того ж, Медведчук запевняє, що не має стосунку до цих компаній уже 7 років.

      Лідер СДПУ(о) не виключає, що йому можуть бути висунуті нові звинувачення, бо від «нової влади можна чекати чого завгодно», i пообіцяв розповісти про результати «чаювання» у МВС на виході. На «чаюванні» він пробув дві з половиною години і вийшов з допиту дещо стомленим, але, за власними словами, «в бойовому настрої».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>