Народ не проти нового уряду,

30.09.2005

      Українці скоріше позитивно оцінюють призначення Юрія Єханурова Прем'єр-міністром України. Про це свідчать дані телефонного опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова 24-25 вересня в шести містах України.

      Так, зі знаком «плюс» це призначення оцінили від 34% респондентів в Одесі і до 47,4% у Львові. Негативно такий крок Президента та парламенту сприймають від 7,7% у Донецьку й Одесі до 21,7% у Львові.

      При цьому достатньо багато людей відповіли, що вони байдуже ставляться до цього призначення (від 9,9% у Львові до 38,3% в Одесі), а близько 20% опитаних не змогли відповісти на це запитання взагалі.

      Водночас респонденти особливо не сподіваються на які-небудь зміни з приходом нового уряду. Від 26,4% опитаних у Дніпропетровську до 42,7% у Вінниці вважають, що внаслідок діяльності нового уряду ситуація не зміниться. Поліпшення очікують від 21,4% респондентів Одеси до 36,2% у Дніпропетровську. Що ситуація погіршиться, переконані від 11,3% опитаних у Львові до 16,1% у Вінниці.

      Загалом було опитано 3408 осіб. Опитування проводилося в Києві, Вінниці, Львові, Донецьку, Дніпропетровську, Одесі.

* * *

      Ще одне соціологічне дослідження було проведено і стосовно Президента.

      41,1% респондентів підтримують ідею імпічменту Віктора Ющенка у випадку підтвердження фактів корумпованості його найближчого оточення або незаконного фінансування виборчої кампанії. Про це свідчать дані експрес-опитування, проведеного 18—20 вересня Інститутом соціальної й політичної психології АПН України, передає «Інтерфакс-Україна». 36,1% респондентів вважають, що процедуру імпічменту проводити не слід.

      Як відзначив завідувач лабораторії психології політичного іміджмейкінгу, пропаганди й реклами ІСПП Павло Фролов, за цим самим опитуванням, якби президентські вибори проходили найближчої неділі, за Віктора Ющенка проголосувало б 23,1% опитаних, за Юлію Тимошенко — 14,7%, за Віктора Януковича — 12,1%, за Володимира Литвина — 8,4%, за Олександра Мороза — 6,8%, за Петра Симоненка — 5,5%, за інших кандидатів — 6 %.

      Крім того, 43,8% опитаних вважають, що Президент Ющенко та екс-Прем'єр Тимошенко мають знайти взаєморозуміння і лише 27,4% — що «мирова» не потрібна.

      При цьому рішення Ющенка про відставку Тимошенко й очолюваного нею уряду, за даними Інституту соціальної й політичної психології, схвалюють 46,8% респондентів, не схвалюють — 33,2%.

* * *

      І про партійну популярність перед виборами.

      Станом на вересень лише сім партій можуть набрати необхідний відсоток, щоб потрапити до наступного парламенту. Такі дані опитування фонду «Демократичні ініціативи» й Київського міжнародного інституту соціології навела позавчора науковий керівник ФДІ Ірина Бекешкіна.

      Відповідно до цього опитування, якби вибори проходили в найближчу неділю, то Партія регіонів би набрала 20,7% голосів, БЮТ — 20,5%, НСНУ — 13,9%, СПУ — 10,5%, КПУ — 7,6%, Народна партія — 5,7% і ПСПУ — 3,3%.

      Нижче 3-відсоткової планки – СДПУ(о) — 1,7%, Партія промисловців і підприємців — 1,7%, партія «Трудова Україна» (Валерія Коновалюка) — 0,5%, Партія зелених — 0,4%, «Союз» — 0,4%, НРУ — 0,4%, «Пора» — 0,3%, НДП — 0,3%, РПУ — 0,2%, УНП — 0,1%, партія «Держава» — 0,1%, «Нова демократія» — 0,1%.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>