Запасайтеся «буржуйками»

22.09.2005

      Чим ближче до зими, тим частіше нагадує про себе підприємство «Облтепломережа». Як голос волаючого в пустелі, звучать виступи в засобах масової інформації керівника цього підприємства Віталія Омельченка. Лякаючи народ відсутністю тепла взимку в їхніх оселях, директор «Облтепломережі» сподівається на свідомість громадян, за якими тягнуться борги. На сьогодні заборгованість «Облтепломережі» перед різними комунальними службами та перед працівниками становить близько 28 мільйонів гривень. Водночас заборгованість перед тепломережею лише чернівчан сягає 11 мільйонів. «Найвідповідальніші люди — пенсіонери. Вони в першу чергу сплачують комунальні послуги, а вже потім думають, як прохарчуватися», — вважає Віталій Омельченко. Решті ж абсолютно байдуже. Тому пан Омельченко категорично налаштований на значне збільшення тарифів за надані підприємством послуги. З 1,67 гривні за один квадратний метр для населення ціна зросте до 2,41, для бюджетних організацій з 1,90 до 3,69 гривнi та для госпрозрахункових з 1,90 до 3,80 гривнi. Це єдиний спосіб, на думку керівника, вивести підприємство з критичного фінансового становища.

      Кілька місяців тому міська влада змушена була піднімати тарифи на деякі комунальні послуги. Але дотрималася букви закону: провела громадські слухання, які, щоправда, ледь не закінчилися черговою революцією (коли «верхи» вже не можуть утримувати комунальне господарство, а «низи» не хочуть платити). Підняли тарифи на водопостачання та водовідведення на 50 відсотків та переглянули перелік обов'язкових послуг, який надавав (а швидше, не надавав) ЖРЕП, піднявши ціну на послуги з вивезення сміття. Це майже не врятувало ситуацію, але міський бюджет ще певну частку у вигляді дотацій на «водоканал» знаходить.

      Директор же «Облтепломережі» нарікає на місто: не допомагають, мовляв, підприємству в міській раді. Дивне звинувачення з уст комунальника обласного підпорядкування. До речі, розмови про прийняття у міську комунальну власність «Облтепломережі» велися давно і досить конструктивно. Але згодом і місто зрозуміло, що з багатомільйонними боргами брати хоч і дуже стратегічне підприємство все ж таки досить ризиковано. Хоча надія, що в місті нарешті з'явиться гаряча вода, тоді з'явилася у багатьох чернівчан. Адже соромно комусь сказати, що Чернівці, мабуть, єдиний обласний центр в Україні, де про таку елементарну річ, як централізоване гаряче водопостачання, вже років п'ять, як народ забув. Причини її відсутності, зрозуміло, керівництво пов'язує з великими збитками на підприємстві, зношеністю обладнання тощо.

      Отже, світло в кінці тунелю Віталій Омельченко бачить лише в різкому і досить відчутному для кишені мешканців піднятті цін на свої послуги. Впевнений і в тому, що найближча сесія обласної ради цілком підтримає його розрахунки. Інакше будемо жити без тепла взимку, переконує керівник підприємства.