Армія на марші

22.09.2005
Армія на марші

Реформуємось і вчимося стріляти. (з сайту міноборони.)

      Сучасний етап реформування українського війська відрізняється від попередніх рівнем його обгрунтованості, переконані в Міністерстві оборони. Тут, на відміну від інших силових відомств, не заперечують окремих заслуг попередників — Олександра Кузьмука i Євгена Марчука, але вважають, що саме зараз було проведено оборонний огляд, результатами якого стали всебічний аналіз поточного стану Збройних сил та визначення їх перспектив. Це i стало початком нового етапу реформи ЗСУ.

      Позавчора перший заступник міністра оборони Леонід Поляков чітко дав зрозуміти, що з часом умови виконання ЗСУ своїх завдань будуть ускладнюватися, внаслідок чого структура, чисельність, форми і способи застосування армії зазнаватимуть суттєвих змін. А це, як уточнили «УМ» в Управлінні прес-служби військового відомства, передбачає, що модель нашої армії має відповідати курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію, забезпечувати гідний внесок держави до військових компонентів регіональної системи безпеки i наближувати до стандартів європейського війська.

      Сигнал до нового етапу реформування фактично дав цього тижня i сам в. о. міністра оборони. На останній військовій колегії i під час засідання уряду Анатолій Гриценко окреслив кілька напрямків вирішення проблем на найближчий час.

      По-перше, буде скорочено дублюючі посади. Йдеться про посади, які входять до складу управлінської ланки та тилового забезпечення. Оскільки реформа ЗСУ без скорочення чисельності військових неможлива, потрібно, перш за все, зберегти максимальну кількість бойових частин, які й стануть основою професійної армії майбутнього.

      «Якщо прискіпливо придивитися та проаналізувати існуючу структуру, то за рахунок скорочення саме дублюючих посад можна зберегти, принаймні, цілу бригаду», — так в. о. міністра Гриценко оголосив вирок «дублерам». Бо зрозуміло, що оперативність при управлінні військами лише покращиться, якщо зменшити кількість передаточних ланцюгів такого «горе-командування».

      По-друге, слід підняти вартість кожної зірочки на погонах. Просування по військовій службі віднині залежатиме лише від особистих і ділових якостей військовослужбовців, а не від строку їхнього перебування на тій чи іншій посаді. За словами пана Гриценка, офіцерський корпус ЗСУ сьогодні має вигляд перевернутої піраміди. Зверху — величезна кількість старших офіцерів, знизу — помітна меншість молодших. Тому пропорцію у співвідношенні старших та молодших офіцерів виправлятимуть, доки не вийдуть на параметри передових армій: 40% на 60% відповідно. Це дозволить якісніше підбирати кадри та призначати на вищі посади найдисциплінованіших, ініціативних і добре підготовлених людей. Пропозиції з усунення існуючого дисбалансу у військових званнях офіцерів керівництво Генштабу Збройних сил і оперативних командувань мають подати до Міноборони через два місяці.

      Третій чинник: уряд схвалив документи, що визначають довгострокову перспективу нашої армії. Йдеться про представлений Гриценком проект Закону України «Про чисельність Збройних сил України на 2006—2011 роки» (вперше розроблено документ, який визначає чисельність війська не на рік, як раніше, а на шість — до моменту, коли вони мають повністю перейти на контрактну основу і набути статусу професійного війська). А також про Державну програму розвитку озброєння та військової техніки ЗСУ до 2009 року, що, на думку Гриценка, сприятиме розвитку основних видів озброєнь і техніки, які можуть бути конкурентноспроможними на світовому ринку зброї.

      «Це є підтвердженням повного розуміння невідкладності реформування Українського війська та наочно демонструє відповідність результатів нашої діяльності з політичними рішеннями вищого керівництва держави», — зазначив Анатолій Гриценко.

ДО РЕЧІ:

      Уряд України пропонує збільшити в 2006 році фінансування армії. На утримування Збройних сил передбачено на 13,1% більше, ніж в цьому році — 6,7 млрд. грн. З них на реформування ЗСУ заплановано 504,8 млн., на утилізацію боєприпасів — 110,3 млн., на придбання озброєнь і військової техніки — 61 млн., на дослідження — 37 млн., на створення й купівлю літака Ан-70 — 179 млн. грн.

      Крім того, 622 млн. виділено на купівлю або будівництво житла для майже чотирьох тисяч військових, що стоять на черзі. Заплановано вдвічі збільшити пенсії раніше звільненим військовим і повністю ліквідувати диспропорції в розмірах пенсій.

  • У бiй проти москалiв... веде Суворов?

    Частини та з’єднання Збройних сил України досі не мають назв і символів, пов’язаних з українською історією та її національними й військово-історичними традиціями. >>

  • «Викликаємо вогонь на себе!»

    Смерть, яка могла стати його смертю, Володимир Муляр тепер бачить часто — запис відеосюжету горезвісного російського каналу «Анна ньюс» він скачав собі у смартфон як пам’ять про пекло, пережите на трасі Бахмутка. В другій половині жовтня 2014 року саме тут була найгарячіша точка АТО — легендарний 32-й блокпост, крайній форпост українських Збройних сил, що на два тижні опинився в оточенні терористів. >>

  • Призов по-київськи

    Тим, хто в непростих умовах став до зброї рік тому, потрібна заміна. Саме з цією метою військові комісаріати виконують нові завдання з комплектування Збройних сил України та інших військових формувань. Цими днями завершується перший етап четвертої черги часткової мобілізації. >>

  • Героїзм кіборга «Динамо»

    Олексій Дурмасенко, боєць 93-ї окремої механізованої бригади, став відомим за тиждень до своєї смерті, коли дав інтерв’ю «Радіо «Свобода» під час приїзду до рідного Києва в короткострокову відпустку. Перед тим 25-річний солдат із позивним «Динамо» пройшов бойове хрещення як «кіборг»: упродовж 12 діб захищав Донецький аеропорт, цей «український Сталінград Донбасу». >>

  • Ешелон свідомих

    Не на схід, а на захід відбув позавчора з Києва ешелон із першою командою мобілізованих у рамках першої в цьому році черги мобілізації. «Будуть і наступні відправки, але кожна — спочатку в навчальні центри, а не в АТО. Усі мобілізовані проходитимуть через навчання. Від 30 до 45 діб триватиме бойове злагодження», — пояснює Віталій Чекаленко, комісар Дарницького районного військового комісаріату. >>

  • Ордени старлея Коли

    Його позивний — Кола. Донедавна він полюбляв цей напій. Тепер не п’є — не може. Бо в Маріуполі в блокаді, коли вже не було води, довелося не раз на колі «мівіну» запарювати... >>