Кому — війна, кому — кохання...

22.09.2005
Кому — війна, кому — кохання...

Наомi Кемпбелл презентує вбрання вiд «Хiзеретт».

      Колекції одягу власного дизайну або щонайменше власного імені (це коли розробляють лінію професійні модельєри, а на «лейбі» стоїть ім'я «весільного генерала») мають чимало зірок кіно, подіуму, музики та спорту. Але взяти участь не в окремому показі, а в демонстрації своєї колекції в рамках «справжнього» тижня моди вдається одиницям. А точніше, майже нікому. Приємним винятком із цього правила наприкінці минулого тижня стала співачка Гвен Стефані, яка здобула славу як солістка групи No Doubt.

      Коли Гвен заявила про наміри стати модельєром, більшість фахівців у сфері моди (та й колег-суперників у сфері шоу-бізнесу) у кращому випадку поблажливо посміхнулися, в гіршому — просто покрутили пальцем біля скроні. Але Гвен їхній скепсис анітрохи не розхолодив. На те, щоб підготувати і представити повноцінну колекцію, співачка не пошкодувала мільйона доларів. І, як виявилося, недарма: перший показ у кар'єрі модельєра Стефані пройшов із великим успіхом. Звісно, на лаври Крістіана Діора чи Коко Шанель рок-поп-зірка поки що не претендує, але демонстрація колекції бренду L.A.M.B (саме під такою маркою випускатиме одяг Гвен) публіку зацікавила. І, варто зауважити, вельми «підковану» у плані моди публіку.

      Зрештою, вийшло так, що на показ L.A.M.B звернули чи не більше уваги, ніж на шоу від Ральфа Лорена і Донни Каран, які проходили того ж завершального дня Нью-Йоркського тижня моди. «Звісно, нічого особливо нового Гвен не представила, але, варто віддати їй належне, планку взяла», — коментували моду від Стефані експерти. Особливо всім припали до душі шовкові вечірні сукні із глибокими декольте, зі смаком (!) доповнені плетеними шапочками чи спортивними жакетами із золотими «блискавками» і гудзиками. Не повірите, але виглядало це справді стильно й «гламурно». Редактор однойменного («Гламур») журналу навіть охрестила такі стилістичні витребеньки «Гвен-шиком». Загалом же колекція виглядала досить еклектичною, але при цьому дизайнерці вдалося дуже вдало пробалансувати на межі між тонким смаком і несмаком. У колекції Гвен використала елементи одягу мексиканських гангстерів, растаманів, британських фермерів і ретро Голлівуду, тобто розкішних убрань у стилі Грети Гарбо.

      Загалом же колекції, представлені на «модному» тижні у Нью-Йорку, відзначалися особливо насиченими кольорами і простими силуетами. «Часи безтурботної сексуальності минули, зараз «на кінчику пера», а отже, й голки, нові теми, — коментує в інтерв'ю газеті «Таймс» цю тенденцію директор будинку моди Henri Bendel Скотт Теппер. — Звісно, мода не може повністю залежати від політики, але якщо у більшості колекцій з'являються кольори хакі, значить, настрій далеко не оптимістичний...» Ось такий геть непрозорий натяк на те, що війна в Іраку, теракти в усіх куточках світу й навіть природні катаклізми все-таки впливають і на моду. Недарма ж у рамках нью-йоркського модного тижня пройшов окремий спеціальний показ «Моди милосердя», у якому взяли участь топ-зірки подіуму. Серед них, зокрема, Наомі Кемпбелл, яка продефілювала у футболці з червоним хрестом, закликаючи жертвувати кошти у фонд допомоги жертвам стихійних лих (ураганів «Катріна», «Офелія» тощо).

Гвен задоволена дебютом.

      Але не у всіх такий депресивний настрій. Гвен Стефані, наприклад, точно при підготовці своєї колекції про політичні і природні катаклізми не замислювалася. Та й згаданий Ральф Лорен, схоже, більше переймається саме тим духом «безтурботної сексуальності», який так заперечує Скотт Теппер. Недарма ж у колекції дому Лорен провідними мотивами були «відпускні»: підкреслена талія, морські кольори та відтінки, легкі тканини, трохи рюшиків і відверті вирізи. На думку Ральфа, для створення позитивного настрою просто необхідні свіжі контрасти — приміром, спідниця-кльош і блузочка «в обліпку» на гудзиках. До речі, підкресленому силуету, але із завищеною талією надає перевагу і Донна Каран. З інших «фішок» її колекції — широкий відкладний комір і спідниця-«тюльпан».