Гриби, грибочки ...за кордон чи в бочку?

20.09.2005
Гриби, грибочки ...за кордон чи в бочку?

У Карпатах за день можна зібрати 20 кг таких грибів. (Світлани СКРЯБІНОЇ.)

На Буковині італійці консервують дари лісу

      Цьогорічне літо і початок осені на Буковині, як ніколи, багаті на гриби, особливо білі, або, як їх називають місцеві селяни, «справжні». І в липні, і в серпні міські ринки були завалені цим лісовим делікатесом. За кілограм білих грибів просили 15 гривень, за кілограм гарнесеньких маслят — 5-6 гривень, сироїжки продавали навіть не кілограмами, а кошиками і відрами й недорого.

      У вересні ціни дещо зросли і білі підскочили в ціні до 18—20 гривень за кілограм. Але, зрозуміло, що базарні продавці — це такі собі грибники-аматори, які й собі назбирали та ще й трохи продали. Справжній же бізнес робиться в горах Карпат, у Вижницькому та Путильському районах. Тут уже близько 8 років працює італійська фірма «Італо-Боніфіка», яка налагодила виробництво грибів і відправку їх безпосередньо в Італію. Закуповують сировину в місцевих мешканців, яким за щастя таким чином підзаробити. Адже враховуючи те, що Путильський — найвіддаленіший район Чернівецької області (понад 120 кілометрів вiд обласного центру), і роботи там практично немає, сезонний збір грибів допомагає гуцульським родинам виживати. За один день у сезон досвідчений грибник може зібрати 20 і більше кілограмів грибів, а це непоганий заробіток — 300—400 гривень. У залежності від товарного вигляду господарі «Італо— Боніфіки» закуповують «білі» по 10—15 гривень за кілограм, гірші — по 5—7 гривень. Але це все одно вигідніше, ніж їхати в обласний центр на ринок.

      На самому підприємстві працює близько 150 осіб. Вони перебирають гриби, сушать, консервують (до слова, працівникам заводу платять близько 35 гривень на день). Красиві скляні баночки наповнюють буковинськими делікатесами і відправляють за кордон, де ціна зростає вже вдесятеро. Як повідомив заступник голови Путильської райдержадміністрації Андрій Дудчак, за сезон від 50 до 100 тонн білих грибів відправляють за кордон лише з Путильщини, стільки ж з Вижничини.

      Звичайно, шкода, що власні виробники не такі спритні, як іноземні. Крім київської фірми «Дісконт» , яка також спеціалізується на грибах, на теренах Буковини інші переробні підприємства помічені не були, хоча поле для діяльності є.

      Перед Новим роком та Різдвом купити літрову баночку білих грибів на чернівецьких ринках можна за ціною від 20 до 25 гривень у тих же самих путильчан чи вижничан. Не кожному, звичайно, це по кишені. Але ж хочеться поласувати дарами лісу хоча б на свято.

      А підприємливі селяни «закручують» для таких потреб до тисячі літрових банок на сім'ю, які й продають у передсвятковий «час пік».

Чернівці.