«Король Альфред» від «містера Сміта»

20.09.2005
«Король Альфред» від «містера Сміта»

Пітт має ще й талант зодчого?

      У Великій Британії представлено проект комплексу «Король Альфред», який буде збудований у містечку Хоув (графство Східний Суссекс) на березі Ла-Маншу. Головним архітектором забудови призначений Френк Гері, який уславився тим, що покрив Музей Гугенгейма в Більбао титановими пластинами. Але ще більшої пікантності цьому комплексу додає участь у ньому такого «визначного» проектувальника, як Бред Пітт, актор із Голлівуду.

      Попередній проект «Короля Альфреда» був розкритикований громадськістю. Він пройшов із другої спроби, і, як пише газета «Телеграф», на реалізацію цього непересічного задуму панам Гері й Пітту виділено аж 250 млн. фунтів стерлінгів.

      За задумом головного архітектора, композиція «Альфреда» виглядатиме як дві «пом'яті» башти, навколо яких розташуються вісім невисоких житлових будівель на 745 апартаментів. Причому жити тут зможуть не лише «крутелики» — 40 відсотків квартир будуть доступними для британського середнього класу. На місці старого басейну зведуть спортивний центр із яскравою банею. А ще тут буде дорогий ресторан та великий пентхауз (дороге житло на верхніх поверхах). Саме їх — ресторан і пентхауз — спроектує Бред Пітт. Є така версія, що архітектурне рішення від американського кіноактора має бути ще оригінальнішим, аніж ідеї авангардиста Гері.

      А загалом, голова міської ради Кен Бодфіш упевнений, що «Король Альфред», спроектований Гері й Піттом, зробить Хоув «містом XXI століття». Щоправда, буде це ще не скоро. Будівництво почнеться в 2007 році і триватиме п'ять років.