Форум на пуантах

17.09.2005
Форум на пуантах

Свято балету в Донецьку відкривається 2 жовтня.

      Цьогоріч один із найвідоміших у світі балетних форумів має намір оголосити про якісно новий рівень свого розвитку. І підстав для цього не одна, а відразу кілька.

      По-перше, фестиваль з регіонального нарешті трансформувався у всеукраїнський. («Зірки...» належать до п'ятірки найбільших балетних фестивалів світу, таких як «Титани танцю» в Парижі, «Ле гала де Етуалес» в Монреалі, «Діаманти танцю» в Росії...). Відкриється він традиційно в Донецьку (2 жовтня), в Донецьку ж пройде і його основна частина, а ближче до фінального «па-де-де» «Зірки світового балету» з гала-концертами навідаються до Львова (11 жовтня) та Києва (12 жовтня).

      По-друге, статистика дванадцятого фестивалю є приємною з усіх боків. Бюджет (конкуренти, сядьте, якщо стоїте) збільшено у п'ять разів. Відтак організатор фестивалю «Зірки світового балету» Вадим Писарєв отримав просто-таки розкішні можливості у складанні «пулу» учасників. Під прапорами фестивалю зберуться понад 140 артистів балету, які презентуватимуть 16 країн. Для порівняння: за одинадцять попередніх років учасниками фесту були 400 артистів з 30 країн.

      По-третє, Писарєв обіцяє приємні сюрпризи і таку виконавську майстерність, до якої іншим фестивалям хореографічного мистецтва ще танцювати і танцювати. А глядачам, які побувають у Донецькому театрі опери і балету, де традиційно проходить фестиваль, буде представлений своєрідний дайджест особливостей балетних шкіл світу: від класики до модерну, неокласики, постмодерну та авангарду.

      Відкриє свято Красноярський академічний театр опери і балету під керівництвом легендарного Юрія Григоровича, який привезе до Донецька «Раймонду». Сам метр також планує приїхати на фестиваль разом зі своєю трупою. Президентський балет під керівництвом Андрея Шота (Словаччина) привезе кілька сучасних постановок: «Карміна Бурано», «Болеро», «Весна священна», «Маленький принц», «Кармен». У балеті «Кармен» українці почують і знайомі мелодії — Шот у цьому спектаклі використовує українські, білоруські, словацькі та угорські наспіви в обробці ... гурту Deep Forest.

      Інтернаціональне «Лебедине озеро» — головні партії виконують Джі-Йонг Кім (Корея) та Седрік Ігнас (Нідерланди) — заплановане на 5 жовтня. А за два дні, 7 жовтня, Вадим Писарєв обіцяє вечір сучасної хореографії, на якому буде багато відкриттів і навіть сенсацій. Так, на думку Вадима Писарєва, нікого не залишить байдужим виступ Лідії Радованової із Сербії, номер якої називається «Пісня про війну». А от «Дон Кіхота», який завершить фестивальний показ у Донецьку, можна назвати традиційним пунктом програми фесту. В минулі роки цей спектакль показували артисти з Аргентини та США, а тепер свою версію про героя, який безстрашно воював iз вітряними млинами, презентують корейці.

      Крім концертів та гала-концертів, «Зірки світового балету-2005» мають намір зорганізувати 10 майстер-класів та 2 «круглих столи». А от чи вийде на сцену сам Вадим Писарєв — це питання поки що залишається без відповіді. «Я займаюся постійно, завжди у формі, — зауважив Вадим Якович. — Нещодавно в Японії танцював «Гопак» та «Лускунчик». Чи вийду на сцену «Зірок світового балету» — поки що не вирішив». А от позиція Писарєва щодо місця українського балету в світовому контексті — зрозуміла і категорична. «Україна в балеті сьогодні тримає пальму першості, — каже Вадим Якович. — Про це свідчать і результати останнього Міжнародного конкурсу артистів балету й хореографів у Москві (найпрестижнішого у світі) — всі шість медалей отримали українські артисти. Тому за нашим фестивалем уважно стежить увесь балетний світ».

      А поки сам Писарєв не втомлюється говорити про це в Україні та за її межами, його учні доводять тезу свого вчителя на практиці. Вихованці школи Писарєва нині перебувають із гастролями в Шанхаї, де протягом місяця показуватимуть «Білосніжку». Минулого року возили «Чіпполіно» і повернулися не лише з купою вражень та позитивних відгуків, але і з запрошенням на повторні гастролі.