Силова реформа: 50 на 50

08.09.2005

      Понад сім годин тривало позавчора засідання Ради національної безпеки i оборони. Під головуванням Президента Віктора Ющенка члени РНБО обговорювали лише дві теми. Про першу, реформування правоохоронних органів, було відомо заздалегідь. Адже ще місяць тому секретар РНБО Петро Порошенко, не прислухаючись до думки інших повноправних членів ради — керівників силових відомств (СБУ, Міноборони, Генпрокуратури), запропонував своє бачення реформи. За що отримав неабиякий шквал критики від Турчинова — Гриценка — Піскуна.

      Щодо другої теми засідання — «оптимізація і консолідація роботи влади», то необхідність такої розмови виникла саме в останні дні. Після гучних заяв Михайла Бродського i Олександра Зінченка про корупцію серед високопосадовцiв інакше просто i бути не могло.

      Після гучних реформаторських заяв Порошенка до цього засідання ретельно готувалися всі. Тим паче, що натяки про «особисті інтереси, які не варто плутати з державними» на адресу реформаторiв пролунали від силовиків ще задовго до гучних слів Зінченка. Тож не дивно, що на засіданні два питання фактично злилися в одне.

      Крiм цього, за деякими даними, саме на засіданні РНБО противники прем'єра Юлії Тимошенко, чиї прізвища пролунали з вуст Зінченка, планували відігратися, поставивши питання про відставку членiв уряду, а насамперед — голови СБУ. При цьому «брудну роботу» намагалися виконати чужими руками, щоб уникнути підозр.

      Під час обговорення нюансів силової реформи вагому роль мав відіграти Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він досить різко почав критикувати не абикого, а саме голову СБУ Олександра Турчинова, який ще донедавна був номером другим у Блоці Юлії Тимошенко. Серед потоку обвинувачень спікер не забув нагадати, що за ним нібито постійно стежать і прослуховують його розмови. Доказів Литвин, який i раніше робив такі заяви для ЗМІ, й цього разу не навів.

      Але Турчинов достойно прийняв удар, досить різко відповівши, що Служба безпеки перевірила цю інформацію, і вона не знайшла свого підтвердження. «I не треба вводити Президента в оману!» — відрізав Литвинові голова СБУ.

      Мало того, внаслідок пропонованої реформи, СБУ мала втратити левову долю власних повноважень i функцій, які абсолютно природно належать подібним спецслужбам світу. I це при тому, що на відміну від МВС i Генпрокуратури на Володимирській,33 ще на початку літа почали реформу СБУ, до того ж пропозиції Турчинова були підтримані Віктором Ющенком. Теперішню спробу урізати повноваження СБУ Олександр Турчинов гостро розкритикував i таки відстояв власну позицію. Підтвердженням цьому є те, що ні в інформації прес-служби Президента, ні в коментарях після засідання РНБО самого Порошенка серед силових структур, які підлягають реформуванню чи структурним змінам, жодним чином не згадується СБУ.

      Не згадується в цих скупих повідомленнях i Міністерство оборони. Адже, за деякими даними, керівник військового відомства Анатолій Гриценко, який раніше розкритикував Порошенкове реформаторство у Збройних силах («серед військових фахівців я людини з таким прізвищем не знаю»), стояв на своєму i цього разу. Між міністром i секретарем виникла досить гостра i жорстка дискусія. Знесилене обличчя Порошенка, коли він вийшов до преси, свідчить про те, що цей день не був для нього успішним.

      Головним же результатом засідання РНБО стало рішення про створення Національної служби розслідувань. Те, що йдеться саме про «службу», а не «бюро»(НБР), як пропонувалось раніше, багато про що говорить. Адже саме такою була пропозиція Генпрокурора Святослава Піскуна на початку серпня. Для НСР він навіть підготував окреме приміщення слідчого управління, розташоване на столичному Подолі. Національній службі розслідувань планують передати слідчі функції та відповідні підрозділи прокуратури. Але про НСР можна говорити як про нову силову структуру, яка боротиметься з корупцією у вищих ешелонах влади лише після розробки й узгодження відповідного законопроекту, який ще повинна буде затвердити Верховна Рада.

      Щоправда, сумніви стосовно необхідності створення НСР у тому вигляді, як запропонував Піскун, лунають навіть серед його підлеглих. На правах анонімності один із неостанніх людей в Генпрокуратурі розповів «УМ», що створення НСР такою, як пропонується зараз, насамперед вигідне «реформаторам», які заради власних бізнес-інтересів намагаються зробити «силовиків» ручними, i такі їхні дії аж ніяк не покращать ефективність правоохоронної системи.

      На засiданнi РНБО таки було прийнято концепцію реформування правоохоронних органів, за основу якої взято принцип захисту конституційних прав громадян. Також було затверджено концепцію реформи МВС і підтримано концепцію створення комісії з реформування інших правоохоронних органів. Отже, як бачимо, можливі зміни напряму торкнулися лише відомств Луценка i Піскуна, про активну позицію яких на засіданні або відсутність такої нічого не відомо. До речі, Юрій Луценко єдиний із силовиків, хто жодного разу не критикував Петра Порошенка. Пояснює керівник МВС це тим, що він «добрий міністр». Порошенко відповідає йому тим самим: секретаря РНБО можна побачити в компанії головного міліціонера ледь не на кожній нараді у МВС i не лише...

 

ДО РЕЧІ

Петро Порошенко: «Сьогодні ми ближчі до порозуміння з Тимошенко»

      Основне питання, яке турбувало громадськість до того, як «лицарі» РНБОшного столу роз'їхалися з Банкової, — чи будуть якісь відставки? Цей інтерес підігрівали чутки про те, що Юлії Тимошенко виставили якісь ультиматуми (або згода на блок із НСНУ, або звільнення) і те, що Порошенко нібито вже зрезигнував із посади. Але відставок не було. А сам секретар РНБО, вийшовши ввечері до журналістів, зазначив, що скандал із Зінченком згуртував команду влади. «У мене відбулася дуже конструктивна і гарна дискусія з Прем'єром, — цитує слова Порошенка «Українська правда». — Я впевнений, що ми сьогодні значно ближче до порозуміння, ніж це було до того».

      Як повідомив журналістам Петро Олексійович, було ухвалене рішення перевірити заяви Олександра Зінченка (у тому числі і щодо нього). «Президент окремо підписав доручення правоохоронним органам, Генеральній прокуратурі в короткий термін провести розслідування, вивчити матеріали і поінформувати про це вище політичне керівництво держави, парламент і громадськість». Подібне прохання «оформив» і сам Порошенко. Він просить ГПУ, СБУ та МВС порушити за фактом оприлюднення звинувачень у корупції кримінальну справу. «У випадку наявності складу злочину, — пояснив секретар РНБО, — або підтвердження інформації [я прошу] порушити кримінальну справу (вже не за фактом. — Авт.). У випадку відсутності подібної інформації — прийняти процесуальне рішення щодо відмови у порушенні кримінальної справи». Окрім того, Порошенко підготував позов на Зінченка до суду.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>