Ну, за обжинки!

03.09.2005

      Завершуються жнива. За оперативними даними, станом на останнiй день серпня, господарства України зібрали 32,91 мільйона тонн ранніх зернових культур, обмолотивши 98 відсотків прогнозованих площ, повідомляють у Міністерстві аграрної політики України.

      Зокрема, хлібороби скосили пшеницю на площі 6,56 мільйона гектарів або 99 відсотків, намолотивши понад 20 мільйонів тонн зерна. Середня врожайність вища, ніж минулорічна, — в середньому по Україні вона становить 30,6 центнера з гектара.

      Ячменю при цьому зібрано майже 10 мільйонів тонн. Але поки що обмолочено лише 99 відсотків площ (4,37 мільйона гектарів), а середня врожайність становить 22,7 центнера з гектара.

      Українські аграрії також намолотили 43,1 тисячі гектарів проса (33 відсотки від прогнозу), отримавши 58,6 тисячі тонн зерна. Лідером за збором цієї культури є Донецька область, де намолочено 9,9 тисячі тонн майбутнього пшона за урожайності 13,4 центнера з гектара. Та найпершою за показником урожайності проса є Черкаська область, де воно вродило по 23,8 центнера з гектара.

      А поки завершується збір зернових, закупівля зерна Аграрним фондом — у розпалі. За даними на середу, через цю структуру держава видала бюджетних позичок на суму 113 мільйонів гривень, взявши під заставу 263,4 тисячі тонн зерна, повідомляє «АПК-Інформ» із посиланням на першого заступника голови Аграрного фонду Олександра Ковиліна. «Переважно приймаємо пшеницю. Iз Полісся починає надходити жито», — сказав він.

      Найбільш активно позички під заставу зерна беруть у Луганській області, де вже закладено 53 тисячі тонн зерна й виплачено 1,5 мільйона гривень. «Заявок подано на суму 211, 7 мільйона гривень під заставу 489 тисяч тонн зерна. Але це не означає, що всі вони будуть виконані, бо деякі бракують через нестачу документів, а деякі заявники й самі відмовляються», — розказує пан Олександр. Працюють також елеватори Держрезерву і ДАК «Хліб України».

      Але, як зазначають експерти, державні закупівлі в цьому сезоні не відіграють головної ролі у формуванні ціни на зерно нового врожаю.

      «Це лише один із факторів. Визначальною є реальна кон'юнктура ринку», — пояснив «УМ» Володимир Лапа, заступник генерального директора Української зернової асоціації. За його словами, зараз ціна на пшеницю 3-го класу тримається досить висока — в межах 550—600 гривень за тонну, що вище, ніж у Росії. Тому зернотрейдери купують переважно фуражне зерно. Так, за тонну пшениці 4-го класу вони платять у межах 450—500 гривень, а за тонну 6-го класу — 350—400 гривень.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>