Держава в небезпеці?

10.08.2005
Держава в небезпеці?

Петро Порошенко.

      Після відходу від влади старого режиму місце Віктора Медведчука в українському політикумі виявилося порожнім. Але порожнина ця зяяла недовго: роль, раніше відведену «сірим кардиналам» і «кризовим менеджерам», перебрав на себе секретар Ради національної безпеки й оборони Петро Порошенко. Звісно, масштаби «сірості» й «кардинальності» дещо не ті, але ж і влада нова, а отже, у її «кризових менеджерів» у новій команді української влади повинні бути нові завдання. І Петро Олексійович старається як може. Звісно, не всі скандали й таємничі оборудки, які пов'язують з його ім'ям, насправді є справою рук секретаря РНБОУ, але, ніде правди діти, у деяких випадках без нього не обійшлося.

      Останніми днями Порошенко продукував скандальні інформаційні приводи особливо активно. Чого варта сама лише заява секретаря Радбезу про те, що «нині ні СБУ, ні МВС, ні органи прокуратури, ні інші правоохоронні органи і спецслужби України у своєму нереформованому, фактично радянському стані, не здатні протистояти новим загрозам. Понад те, вони подекуди самі створюють загрозу національній безпеці». Сказано це було в контексті кардинальної реформи системи національної безпеки через реформу правоохоронних органів і спецслужб, якої, на думку Петра Олексійовича, потребує Україна у зв'язку зі «зміною характеру загроз». За словами Порошенка, після терактів у США 11 вересня, а потім і в Лондоні, Мадриді тощо «ситуація кардинально змінилася», і тепер загрози нацбезпеці — «насамперед загрози внутрішні, набагато більш небезпечні, ніж зовнішні». Тому, відповідно, треба реформувати правоохоронні органи і спецслужби, які «повинні протистояти корупції, злочинності у сфері економіки, тероризму, екстремізму, здійсненню інформаційно-психологічних операцій з використанням ЗМІ». А вони, натомість, блокують необхідні реформи.

      Вражені такою критикою «силовики» з відповіддю не забарилися. Спершу «утримуватися від легковажних коментарів із ключових питань військового будівництва і військової політики держави» Порошенкові порекомендував міністр оборони Анатолій Гриценко, якому не сподобалися висловлювання секретаря РНБОУ про необхідність внесення кардинальних змін у Воєнну доктрину і стратегію реформування Збройних сил, бо вона «не в повному обсязі» враховує перспективу вступу України до НАТО і зниження рівня зовнішньої військової загрози. Гриценко назвав цей висновок «некоректним, таким, що не відповідає дійсності» і порадив Порошенкові «уважніше вивчити раніше прийняті і затверджені Президентом, Верховною Радою, Кабінетом Міністрів керівні документи у військовій сфері, а також знайти час і особисто ознайомитися з проектом Держпрограми розвитку Збройних сил, не покладаючись на думку некомпетентних помічників». Мовляв, вельми компетентний у багатьох сферах Порошенко до знавців військової справи не належить.

      Не менш обурено відреагував на заяву секретаря Радбезу і голова СБУ Олександр Турчинов. Висловивши з цього приводу своє «здивування», СБУ розцінила висловлювання Порошенка як «некоректні, поспішні й необдумані», і такі, що «входять у протиріччя з діями Президента України, який лише місяць тому підтримав нову концепцію й підписав указ про реформування СБУ». А якщо вже щось і може завдати національній безпеці шкоди, то це якраз подібні слова з уст високопосадовців рівня Порошенка, вважають у Службі безпеки, адже вони «позбавлені конструктивізму, бажання консолідації, спрямовані на внесення розколу у владні інститути й можуть спричинити негативні наслідки для іміджу України у світі». «Такі легковажні заяви можуть свідчити ще й про некомпетентність і непрофесіоналізм», — наголошує СБУ і закликає відповідальних представників влади «відмовитися від самореклами, особливо коли вона шкодить інтересам держави», та «не плутати загрози національній безпеці із загрозами власним інтересам».

      Ну і, звісно, не міг проковтнути такий закид Генпрокурор Святослав Піскун. В офіційному повідомленні ГП категорично відкидає звинувачення у створенні нею загрози національній безпеці й тим паче блокуванні реформ. Словом, реакція на заяву Петра Порошенка була вельми бурхливою. Але, як виявилося, на цьому заворушення довкола особи секретаря РНБОУ не вщухли. Навіть навпаки, завдяки пильному нардепу Несторові Шуфричу скандальні пристрасті спалахнули з новою силою. А помітив об'єднаний есдек те, що загрозу національній безпеці становить якраз... саме Порошенко. «У країні надзвичайна ситуація. Порошенко, починаючи з 00:00 годин 5 серпня, нелегітимно обіймає свою посаду», — заявив Нестор Іванович у понеділок на спеціально скликаній з цього приводу прес-конференції. Річ у тім, що відповідно до Закону «Про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності» президентський указ про призначення Порошенка секретарем РНБО з 5 серпня втратив силу. Принаймні так запевняє Шуфрич, який є ініціатором вищезгаданого закону. Адже відповідно до цього законодавчого акта народний депутат, призначений у виконавчу владу, повинен скласти свій мандат протягом 15 днів. Якщо він цього не зробить, через 20 днів після переходу парламентарія на іншу роботу, що є несумісною із депутатською, акт про його призначення втрачає чинність. А відповідно до прикінцевих положень закону такий втрачає свою дію через 5 календарних днів із дня вступу в силу цього закону, якщо повноваження депутата не зупинені.

      А отже, як твердить Нестор Шуфрич, «фактично з п’ятниці скоюється злочин», оскільки Порошенкові надається секретна інформація, до якої має доступ лише секретар Ради нацбезпеки, яким Петро Олексійович уже не є. «Порошенко обманув суспільство і країну, заявивши, що він склав повноваження, — наголосив «рупор» СДПУ(о). — Невже такі безграмотні секретарі сьогодні потрібні Ющенку? Я хочу вірити, що владі необхідні професіонали і відповідальні люди». «Обман», за словами Шуфрича, полягає в тому, що заяву про складення депутатського мандата Порошенко направив до Регламентного комітету ВР, хоча відповідно до Конституції таке звернення має бути адресоване Голові Верховної Ради. «Хочу відзначити, що ця подія є тестом для Ющенка і покаже, яким він є гарантом Конституції», — заявив Шуфрич.

      Але подібні заяви з боку Нестора Івановича, виявляється, є невипадковими. Як стверджує у своїй «відповіді Чемберлену» Рада нацбезпеки, есдек(о) таким чином усього лише намагається «зняти з себе відповідальність у розслідуваній органами прокуратури справі про підкуп виборців».

      «Якщо факти цих фальсифікацій будуть встановлені в суді, то під сумнів буде поставлена легітимність повноважень народного депутата Нестора Шуфрича», — наголошується в заяві РНБОУ. А Порошенко, мовляв, написавши ще 2 липня заяву про складення депутатських повноважень, «тим самим зробив усе, що вимагає від нього Конституція. Далі слово — за Верховною Радою».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>