Дванадцять собак «на скрині помсти»

09.08.2005
Дванадцять собак «на скрині помсти»

      У Мелітопольському районі, де напередодні вовки покусали людей, відбулася масштабна операція з відстрілу скажених сіроманців. Майже сорок мисливців вийшли на позапланове полювання.

      Як розповів учора кореспонденту «УМ» головний лікар дільничного шпиталю і водночас голова Вознесенської сільської організації мисливців Микола Твердий, попри те, що чоловіки ретельно обходили навколишні поля і лісосмуги, не вдалося знайти бодай одного кривдника сільчан. Була така надія, однак після кожного влучного пострілу з'ясовувалося, що жертвою ставав приблудний пес. Пан Микола каже, що після вовчих атак на Вознесенку багато собак стали скаженими, і їх також потрібно відстрілювати — згідно з рішенням районної надзвичайної протиепідеміологічної комісії. Тільки в околицях Вознесенки цiєї недiлi було відправлено на той світ дюжину «звовчілих» псів.

      Упродовж останніх днів фахівці районних служб активно проводили щеплення як потерпілих сільчан, так і домашньої живності, покусаної вовками.

      Всі госпіталізовані мешканці сіл Вознесенка і Промінь перебувають у райлікарні. Стан 60-річної Євдокії Міщенко, оскальпованої вовчицею, залишається важким, нещасна і досі в реанімації. Зрештою, завідувач хірургічного відділення Мелітопольської центральної райлікарні Міраб Гахарія переконує, що жінка виживе, але доведеться зробити низку пластичних операцій на обличчі, спотвореному вовчими іклами.

       Легшим є шлях до одужання інших 15 потерпілих. Прийшовши до тями, мешканець Дніпродзержинська Сашко Ажищев, котрий гостював під час літніх канікул у своєї бабусі, приміром, згадує, як вовк тягнув його в кущі: «Ми поверталися учотирьох із танців, які були в селі Промінь. Зі мною йшли місцеві хлопці, в одного був велосипед. Коли я на мить відстав, звір мене вхопив за бік. Хлопці кинулися виручати. В хід пішло каміння. Нам вдалося вирватися, і ми побігли. Та вовк знову мене наздогнав, уже на околиці села, стягнув з велосипеда. Хлопці поїхали по підмогу, а я відбивався, як міг, лежачи на спині. Покусав мене сильно, порвав губу...». У стані афекту Сашко вже і не розумів, що він робив далі. З'ясувалося ж, що 18-річний юнак навіть... кусав вовка (вже у лікарні нажахана бабуся витягала з-поміж зубів онука вовчу шерсть, кажуть медики районної лікарні). Врешті-решт, прибула підмога, і вовчицю придушили легковиком, а потім добили вилами.

      Така ж смерть звіра, від вил, врятувала життя і 23-річної Неоніли Левкович та її однорічного малюка. Жінка розвішувала на подвір'ї випрану білизну, як на неї накинувся хижак. Затим об'єктом нападу стала 47-річна Раїса Левкович. На щастя, Володимир Левкович (старший) і його син Олексій були вдома і вилами порішили скаженого звіра. Те, що він скажений, підтвердила експертиза.

      Потерпіли від вовчих атак також пастухи Микола Скиба, В'ячеслав Рудь, Сергій Часовщиков, 16-річний Максим Асєєв... Мама Максима, завідувачка сільського фельдшерсько-акушерського пункту, і надала першим потерпілим медичну допомогу. Зауважу, що покусаних було б набагато менше, якби пацанам повірили відразу, що на них напали вовки. Спершу таку інформацію сприйняли за жарт, проте вже за якусь годину, каже сільський голова Променя Ганна Каптьол, 80-кілограмова вовчиця конала під колесами авто.

      Наостанок — про версію сільчан. Вони певні, що вовків розізлили... вибухи на артбазі під Новобогданівкою, до якої — рукою подати: досі, мовляв, сусідствували із сіромахами без проблем.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>