Як на Кучми iменини...

09.08.2005
Як на Кучми iменини...

      Так уже склалося, що 9 серпня для України на довгий час став «червоним днем календаря». Але сьогодні — вперше з 1993 року — Леонід Кучма відсвяткує день свого народження як «простолюдин», тобто без рангу глави держави. Значно менша кількість вітальних телеграм, подарунків, протокольних поцілунків та черг з метою віддати шану чи просто «засвітитися» перед Президентом (раніше — Прем'єром, директором заводу...), очевидно, дещо підпсують святковий настрій Л. Д. Адже не так легко відвикати від звичних речей, навіть якщо часто вони були просто «показухою». Водночас ці уродини для пана Кучми стануть можливістю перевірити, хто є хто серед його колишнього оточення — хто згадає і щиро привітає, незважаючи на втрату найвищої посади.

      Хоча навіть із числа тих, хто справді прагне привітати Леоніда Даниловича, зробити це зможуть не всі. Бо самого винуватця події ні в Києві, ні взагалі в Україні немає. Як повідомила «УМ» його прес-секретар Олена Громницька, зараз екс-Президент відпочиває за кордоном, однак де саме, речниця розповісти не змогла. Зауважимо, що раніше Кучма традиційно святкував уродини в Криму на президентській дачі. Зараз, як відомо, її обжила нова влада. Правда, у 2002-му Кучма вирішив бути оригінальним і подався напередодні своїх іменин у Підмосков'я до Путіна. Не виключено, що й зараз Данилович знайшов собі затишок десь у Росії, поблизу новітніх українських «політемігрантів».

      Тому ж, хто захоче привітати Кучму через його благодійний фонд «Україна», розташований у столиці на Липках, теж доведеться скрутно. Зараз там, очевидно, всі у відпустках, бо за номерами телефонiв, указаних на сайті фонду, ніхто не бере слухавку. А останні новини на сайті датовані ще кінцем червня.

      Але, скажімо, заступник голови СДПУ(о) нардеп Ігор Шурма, якщо не зможе з'ясувати місцеперебування Кучми, планує просто надіслати вітальну телеграму на адресу президентського фонду «Україна». Як він пригадав у коментарі «УМ», раніше фракція есдеків у парламенті організовано вітала Кучму. Зараз же багато його колег пороз'їжджалися у відпустки та відрядження, проте Шурмі все одно хочеться поздоровити колишнього гаранта Конституції. «Я радий, що мав можливість жити в часи Кучми. Це дало мені можливість сформуватися як людині... Він залишив по собі не найгірший стан справ в Україні», — каже заступник Медведчука. Тому Шурма хоче побажати екс-Президентові, окрім довголіття, не замикатися в собі і свій «неоціненний досвід» втілювати у подальшій активній публічній роботі.

      Серед тих, хто привітає Кучму, мабуть, буде і сам Віктор Медведчук. У прес-службі СДПУ(о) повідомили, що лідер партії зараз відпочиває десь за кордоном, але де саме, уточнити також не змогли. Не виключено, що «засекречене» місце дислокації у Кучми та Медведчука спільне, як і, ймовірно, спільне святкування уродин, оскільки 51-й рік екс-главі президентської Адміністрації минув позавчора.

      Водночас важко казати, чи привітає Кучму Віктор Янукович, який протягом останніх двох років на днях народженнях Президента був серед головних гостей. «Вони розійшлися на дуже серйозних жорстких нотах, і Янукович має за що ображатися (на Кучму. — Авт.)», — коментує для «УМ» нардеп-«регіонал» Тарас Чорновіл. Але, на його думку, якщо між колишніми Президентом і Прем'єром збереглися «якісь людські нотки», то, «можливо, і є сенс» привітати. Хоча, як відомо, сам Янукович зараз відпочиває у Чехії, у Карлових Варах (принаймні про його повернення звідти ніде не повідомлялося), і це ще більше утруднює ймовірний контакт.

      До речі, рівно місяць тому 55-річчя святкував і сам лідер «регіоналів», однак Кучма його не вітав. Принаймні серед переліку авторів вітальних телеграм, поданих на сайті Януковича, ім'я колишнього Президента не згадується. А ось Віктор Ющенко, за даними «УМ», привiтав тодi Януковича в телефонному режимi.

      Не збирається вітати Кучму і сам Чорновіл, який до речі, привіз із відпустки запізнілий подарунок Януковичу — копію візантійської ікони ручної чернечої роботи. Тарас Чорновіл каже, що ніколи не плекав любові до Леоніда Даниловича, а у колись пропрезидентську Партію регіонів прийшов уже тоді, коли вона проголосила про свій абсолютний розрив із Кучмою. «Це день народження конкретної людини, яка зробила досить негативний внесок в українську історію... Хай собі святкує... Його мають вітати ті, хто вважає його своїм другом», — висловлюється колишній «нашоукраїнець».

      На думку Чорновола, цього року черга до Кучми скоротиться суттєво. «Велетенська кількість людей, яка його раніше вітала і робила йому підношення, сьогодні або при владі, або біля влади. А ті, що вітали і не потрапили до влади, вже втратили від нього залежність. Тому Кучмі, ймовірно, від цього тільки пощастить — він матиме можливість відсвяткувати більш-менш адекватний день народження й оцінити, хто для нього є справді близькими людьми», — коментує Тарас.

      До речі, нинішній Президент, як свідчать проінформовані джерела «УМ», вітати Кучму не збирається.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>