Брюс забронзовілий

02.08.2005
Брюс забронзовілий

Брюс Лі, ще не пам'ятник.

      У Гонконзі спорудять пам'ятник Брюсу Лі — видатному майстрові кунг-фу та зірці фільмів, що базуються на східних єдиноборствах. Таким чином гонконзька влада планує відзначити 65-річчя від дня народження «найяскравішої зірки китайського кіно минулого століття». Бронзова статуя буде представлена на суд публіки в листопаді, якраз до ювілею актора (нагадаємо, що він пішов із життя від хвороби, спричиненої бойовою травмою, навіть не доживши до 33 років — у липні 1973-го).

      А наразі фанатам «малого дракона Лі» запропоновано проголосувати в інтернеті за найкращий варіант пам'ятника, обравши його з трьох запропонованих варіантів. На всіх трьох ескізах Брюс стоїть у класичній позі кунг-фу, готовий до бійки, з оголеним торсом і з нунчаками в руках.

      Фінансування робіт над монументом узяв на себе клуб шанувальників Брюса Лі, який уже віддавна існує в Гонконзі. До речі, спочатку тут хотіли влаштувати цілий музей, але потім зрозуміли, що грошей вистачить лише на пам'ятник. До речі, він може стати не єдиним на весь світ, адже про подібні наміри оголосили також фани Лі з боснійського міста Мостар. До колишньої Югославії цей актор, звісно, відношення не має, а ось у Гонконзі прожив половину життя після переїзду зі США. Щоправда, «своїм» Брюса можуть вважати в дуже багатьох куточках світу, адже фільми за його участю на кшталт «Входу Дракона» або «Смертельної гри» стали визначальними напрямами культурних рухів 1970-х років.