Голі королі

30.07.2005
Голі королі

Руслан Пономарьов через проблеми з фінансуванням відмовився їхати на континентальну першість. (Фото УНІАН.)

      Шахістів України поважають в усьому світі. Будь-якому майстрові-початківцю стародавньої гри не треба пояснювати, хто такий Іванчук, Карякін або Пономарьов, — гросмейстери, які виросли на нашій землі. Тільки от знайти шахового щастя вдома видатним спортсменам сучасності не так просто.

      Сьогодні у столиці Швеції стартує чергова командна першість Європи, на яку збірна України їде в ранзі чемпіонів шахової Олімпіади-2004. Захищати честь держави у Стокгольмі будуть львів'янин Василь Іванчук, харків'яни Олександр Мойсеєнко і Павло Ельянов, юні представники Краматорська Сергій Карякін та Юрій Кузубов. Але замість урочистих проводів українських гросмейстерів довелося організовувати прес-конференцію, де шахісти скаржилися на проблеми цієї гри в Україні.

      Підопічні головного тренера команди Володимира Тукмакова розповіли, що останніми роками Національна федерація не допомагає шахістам, виконуючи лише технічні функції. ФШУ не в змозі знайти джерела фінансування — її менеджмент не працює. Немає підтримки й від представника держави — Міністерства у справах молоді, сім'ї та спорту. Дійшло до того, що на чемпіонат Європи хлопці їдуть за власні гроші, які перед цим заробили на комерційних турнірах, мандруючи світом замість психологічного розвантаження й підготовки до відповідального старту.

      Саме через таку абсурдну ситуацію відмовився від участі у першості континенту Руслан Пономарьов. Водночас чемпіон світу-2002 заявив, що збирається грати за команду на світовому форумі у листопаді в Ізраїлі і сподівається, що ситуація у вітчизняних шахах до того часу поліпшиться. Учасники публічного виступу звернулися до «спортивного» міністра Юрія Павленка з проханням допомогти вижити шахам в Україні. А Пономарьов, який під час помаранчевої революції відкрито висловлювався на підтримку Віктора Ющенка, не виключив можливості особистого звернення до Президента, якщо ніяких змін не відбудеться.

      Попри всі наші негаразди, хлопці залишаються патріотами своєї країни і не збираються змінювати українське громадянство на будь-яке інше. Українці усвідомлюють свої проблеми і високий рівень суперників, але намагатимуться у Швеції «зачепитися» за призове місце.

      Жіночу п'ятірку, що їде до Стокгольма, склали Наталка Жукова, чемпіонка Європи-2005 в особистому заліку Катерина Лагно, Тетяна Василевич, Інна Гапоненко й Ганна Ушеніна.