Хороми від нардепів

28.07.2005

      Спірні питання у будівничій справі  у Харкові тепер  розглядатиме спеціальна робоча група. Створити її розпорядився міський голова у відповідь на численні пікети і скандали, якими супроводжується у місті повернутий із забуття будівельний бум.

      До складу «пожежної» команди мають увійти галузеві фахівці, представники політичних партій, громадські активісти і міські депутати під головуванням секретаря міськради Марка Воронова. Присутність останніх у групі «арбітрів» надає вищезгаданому управлінському циркуляру особливої пікантності. Адже саме міські нардепи доклали чимало зусиль для того, аби сьогодні кожен новий будівельний майданчик нагадував, без перебільшення, лінію фронту.

      Свою репутацію в очах земляків народні обранці підмочили звичкою жонглювати земельними ділянками міста зі спритністю циркових ілюзіоністів. У Харкові до цього часу не проведена інвентаризація землі, не затверджені план і правила забудови, але  нові будмайданчики все одно виростають мов гриби після дощу. Причому в досить віртуозний спосіб: мешканцям сусідніх багатоповерхівок можуть пообіцяти один об'єкт, а на його місці з'являється інший. Скажімо, минулого року депутати виділили фірмі «Гея» ділянку землі на Холодній Горі для будівництва автовокзалу. А недавно чиновники з подивом виявили на цьому місці ще один торговельний комплекс, відкриття якого планується через місяць-два. Повною несподіванкою для чиновників стала і активність на вулиці Дарвіна фірми  «Фінвест», адже обжита нею ділянка офіційно була передана рядовому харків'янину для зведення  житла. Як повідомила начальник управління містобудування та архітектури Тетяна Овіннікова,  документи, які б дозволяли користуватися цим наділом, підприємцям ніхто не видавав. Отже, йдеться фактично про типову самодіяльність, і найвірогідніше — під дахом впливових покровителів. Унаслідок схожої оборудки мешканці вулиці Джерельної замість запланованої скромної 9-поверхівки отримали у себе під боком громіздкий 14-поверховий житловий комплекс.

      Причину подібних маніпуляцій із землею депутат міськради Геннадій Бондаренко пояснив тією обставиною, що відсотків двадцять його колег по місцевому «парламенту» або самі займаються будівельним бізнесом , або його курують. А тому Харків просто приречений отримувати від своїх обранців з усталеною періодичністю вражаючі сюрпризи. Скажімо, на березневій сесії депутати дозволили комерційним структурам розробити план відведення землі для будівництва малоповерхових житлових будинків на площі 95 гектарів. Пошук самих площ згодом увінчався, без перебільшення, приголомшливим результатом. Майже п'яту частину від плану нардепи «знайшли» на території міського Лісопарку — замалим не єдиного масштабного лісового масиву Харкова, що по праву вважається його зеленими легенями й історичною спадщиною! 

      У схожий спосіб перетворився на будівельний майданчик і сквер імені Міщанинова на все тій же Холодній Горі. Будівельна фірма, якою керує депутат Валерій Левченко, зводить там торговельний центр. Правда, той запевняє, що облюбована ним територія ніякий не сквер, «а зона рекреації в житловій забудові», тобто вести будівельні роботи його фірма має повне право. Чиновники подібні аргументи визнали слушними і дали дозвіл на будівництво аналогічного торгового центру в іншому кінці невеликого парку.

      З подібною швидкістю в Харкові зникає також унікальний сад імені Шевченка. Точніше, рідкісні дерева і його природну красу з неймовірною швидкістю витісняють заклади громадського харчування. Городяни навіть не встигли помітити, як відома на увесь світ монументальна постать Кобзаря тут опинилася в оточенні пивних барів і примітивних забігайлівок.

      Реакція рядових харків'ян на подібну зухвалість міських керманичів хоч із запізненням, але вилилася у нескінченний масовий протест. У місті тепер розпочати нове будівництво без рішучого опору місцевих жителів неможливо в принципі. Люди влаштовують пікети, перекривають дороги, розбивають намети для цілодобового чергування на виділених під забудову ділянках, звертаються з позовами до судів. Хвилю народного гніву вже встигли очолити і місцеві політики, осідлавши безпрограшного коника напередодні майбутніх виборів. Особливу активність у зв'язку з цим виявляють представники партії зелених, які вже встигли познайомитися з так званими депутатськими дозволами на будівництво і відреагували на прочитане новим пікетом. У них склалося враження, що «все будівництво у Харкові ведуть якісь безіменні інопланетяни, необтяжені відповідальністю». Звідси їхній намір в усьому детально розібратися, ввійшовши до складу робочої групи, яка буде створена за вказівкою міського голови.