Дружити — не передружити

28.07.2005

      Рік Грузії в Україні без перебільшення проходить доволі насичено щодо налагодження міжнаціональної дружби. Наприкінці травня з Києва до Тбілісі також вирушив автопробіг під гаслом «Україна-Грузія: разом». Натхненні кавказькою гостинністю тепер учасники пробігу створили товариство україно-грузинської дружби. «Поки ми стукаємо у двері на захід, маємо країну, народ якої віддавна нас щиро любить», — аргументує створення організації її виконавчий директор Ольга фон Шталлєнберг.

      Загалом подібних організацій, які об'єднані у відповідну Федерацію товариств дружби із зарубіжними країнами, у Києві зареєстровано кілька десятків, однак багато з них фактично бездіяльні або працюють неефективно.

      Плани в україно-грузинського товариства величезні. Вже на установчі збори організації чи не кожен з його учасників приніс пакет пропозицій. Сподіваються члени товариства, що втілити їх у життя зараз є реальніше, оскільки розраховують на сприяння влади завдяки Року Грузії в Україні. Також «народних дипломатів» обнадіює особлива зацікавленість до товариства відомих осіб. Відповідно почесним головою організації був обраний народний депутат Іван Драч, а головою — міністр у справах молоді та спорту Юрій Павленко.

      Наразі скидається на те, що діяльність товариства буде зосереджена на допомозі для Грузії. «Україна може нам більше допомогти, ніж ми Україні, бо ваша країна більш потужна. Робити якісь інвестиції ми поки що не в змозі, бо Грузія не має грошей і там наразі американські гроші... Ми обов'язково через Україну повинні потрапити в ЄС», — каже «УМ» член товариства, грузинський актор та режисер, який вже другий рік проживає в Києві, Шалва Абашидзе, пояснюючи таку взаємну любов між нашими народами «схожістю» між ними.

      На думку виконавчого директора Ольги фон Шталлєнберг, одним з головних напрямів роботи організації має стати створення нових робочих місць, насамперед в Грузії, через співпрацю між підприємцями двох країн. Зокрема, планується у Тбілісі відкрити торговий дім «Україна», через який будуть розповсюджувати товари українського виробника. «Потім кошти від продажу наших товарів мають спрямовуватися у створення нових виробництв, де працюватимуть грузини. Щодо виробництв, то в Україні є багато наукових розробок, які будуть цікавими для Грузії», — розповідає «УМ» пані Ольга. Поза тим у членів товариства є ще багато економічних проектів. На рівні з економічною вони ставлять і пріоритети в освітянській співпраці. Зокрема, це обмін науковцями, студентами, стажування в структурах органів влади.

      Шалва Абашидзе мріє про поглиблення співпраці у галузі туризму та культури. Нині митець відчуває великий брак в Києві україно-грузинського театру та грузинського цирку. Найближчим часом режисер вже зробить свій перший внесок у діяльність товариства (звичайно, якщо віднайде кошти) і відзніме фільм, присвячений 300-річчю відомого грузинського поета, фундатора україно-грузинської дружби, який жив та творив на Полтавщині, Давида Гурамішвілі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>