Продавці «Повітря свободи»

28.07.2005

      Оскільки помаранчеві шарфи влітку недоречні, а значками, футболками й чашками із відповідними гаслами люди вже затоварилися, на столичних сувенірних лотках з'явився ще один «лот» — консервні банки із... порожнечею всередині. Хоча ні, не з порожнечею. Адже в них не вакуум, а повітря. І не якесь, а «Повітря Майдану, повітря свободи» і «Повітря Києва». Принаймні так називаються два види сувенірів. Коштують вона недешево — близько 40 грн. Щоправда, розраховані здебільшого на іноземних туристів.

      На баночках указаний «термін придатності» — повітря Майдану не зіпсується й упродовж ста років, тобто «спожити» його можна і в 2105-му. «Нам здається, це дуже вдала ідея, — цитує сайт InterКiev.net двох авторів проекту, Руслана Янгаличева та Олександра Завалька. — Таке повітря можуть брати додому гості з тих країн, де зі свободою тугувато». До речі, хлопці кажуть, що хотіли встигнути з реалізацією ідеї до конкурсу «Євробачення», але не склалося.

      Сувеніри розходяться доволі швидко. Один японець нібито одразу десяток банок узяв. І правильно, скільки можна везти з України лише горілку й сало?

      А ідея загалом, зауважмо, не надто оригінальна. Авторові цих рядків років 15 тому доводилося бачити «Повітря Берліна», а в інтернеті розповідають також про «Повітря Москви», зібране в баночку в різних пропорціях з Арбату, Червоної площі, Воробйових Гір, Тверської тощо. Інша справа, що «вільним» його не називають.