Солдат Джейн

28.07.2005
Солдат Джейн

Джейн Фонда.

      Нев'януча голлівудська кінозірка Джейн Фонда, яку зараз можна побачити на екранах у фільмі «Якщо свекруха — монстр», збирається відбути в автобусне турне по Америці. Автобус буде один — приватний, а 67-річна актриса не просто рекламуватиме себе, а пропагуватиме в масах ідею припинення війни в Іраку.

      Фонда оголосила про такий намір під час свого виступу у штаті Нью-Мексико, куди вона приїхала (поки що не на автобусі, а літаком) для представлення своєї нової книги — автобіографії. Джейн заінтригувала: «Не хочу вдаватися у подробиці цієї акції. Можу лише сказати, що все буде дуже захопливо». Ще б пак, якщо автобус Фонди, виявляється, працює не на бензині, а на рослинній олію. Тобто маєте ще й просування в уми американців нового ставлення до екології.

      Останній раз Джейн Фонда публічно заявляла про своє ставлення до війни ще в 1972 році. Тоді актриса відвідала Ханой (а Штати якраз воювали з В'єтнамом). Фотографія, на якій кінокрасуня стояла на позиції зенітної батареї в'єтконгівців в оточенні солдатів Хо Ши Міна, обійшла ледь не всі інформагенції і забезпечила Фонді імідж пацифістки та прізвисько Ханой-Джейн. Щоправда, тепер в автобіографії дворазова «оскарівська» лауреатка зізнається, що той її вчинок був... «найбільшою помилкою» і зрадою рідної країни. Тому й зараз злі язики подейкують, що її подорож на «олійному» автобусі — зовсім не боротьба за мир, а спосіб «розкрутити» свої мемуари.