Грузини виграють на Кіпрі, але не вдома

28.07.2005

      У вівторок, крім київського, відбулося ще п'ять матчів другого кваліфікаційного раунду Суперліги, і лише один результат став сенсаційним. Кіпрський «Анортосіс» здобув, напевно, найблискучішу перемогу в своїй історії, обігравши вдома у Ларнаці знайомий нам «Трабзонспор». Звичайно, господарям поля допомогло вилучення гвінейського форварда гостей Ібрагіма Яттари. Але фани з острова Афродіти не сумніваються, що грузинський легіон «Анортосіса» і без цього дотиснув би віце-чемпіона Туреччини. Саме посланець сонячного Кавказу — Тімурі Кецбая, який виконує в «Анортосісі» роль «граючого тренера», — віддав чудовий пас на співвітчизника Климентія Цитайшвілі, після удару якого Ніколау відкрив рахунок. Сам грузинський форвард заб'є останній гол лише наприкінці матчу, змарнувавши перед тим аж чотири гострих моменти. І все ж «Анартосісу» буде не просто у Трабзоні втримати два м'ячі переваги. Адже там турки гратимуть у повному складі і за «пекельної» підтримки трибун. Але, згадаймо, динамівці минулого року в рідних пенатах «Трабзонспора» виграли.

      А в цей час на батьківщині грузинських кіпріотів, у Тбілісі, їхнє рідне «Динамо», схоже, достроково втратило шанс якнайдовше затриматися в єврокубках, «всуху» поступившись данському «Брондбю». Сприяв цьому екс-динамівець із Києва Олександр Амісулашвілі, який на 40-й хвилині грубо зіграв проти Елмандера і залишив поле за другу жовту картку. Тому після перерви наставник «біло-синіх» тбілісців Кахабер Цхададзе змушений був замінити форварда Бобохідзе на захисника Акобію, але це справі не допомогло, і два форварди гостей таки реалізували чисельну перевагу гостей.

       Також зняли всі питання про належність путівки у третій раунд «Ліверпуль» та «Андерлехт». Володар Кубка європейських чемпіонів навіть зробив реверанс литовським уболівальникам на стадіоні імені Дарюса й Гіренаса, дозволивши «Каунасу» першим відкрити рахунок. Утім Сіссе та Каррагер упродовж трьох хвилин відновили статус-кво, а в другому таймі, не напружуючись, утримали рахунок після пенальті, яке реалізував капітан Стівен Джеррард.

      А вже завтра у швейцарській штаб-квартирі УЄФА у Ньоні о 13-й годині за київським часом відбудеться жеребкування третього кваліфікаційного раунду ЛЧ, тож, виходячи на повторні поєдинки наступної середи, суперники вже знатимуть, за зустріч із ким вони б'ються.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.

2-й кваліфікаційний раунд. Перші матчі:

«Динамо» (Тб, Грузія) — «Брондбю» (Данія) — 0:2

      Голи: Скубо, 59; Елмандер, 82

      Вилучення: Амісулашвілі, 40 («Д»)

«Анортосіс» (Кіпр) — «Трабзонспор» (Туреччина) — 3:1

      Голи: Ніколау, 25; Фрусос, 82; Цитайшвілі, 90 — Фатіх Текке, 75

      Вилучення: Яттара, 35 («Т»)

«Андерлехт» (Бельгія) — «Нефтчі» (Азербайджан) — 5:0

      Голи: Тіхінен, 20; Єстрович, 23; М.Мпенза, 32, Гоор, 40, Вандерхаге, 78

«Каунас» (Литва) — «Ліверпуль» (Англія) — 1:3

      Голи: Баравічус, 21 — Сіссе, 27; Каррагер, 30; Джеррард, 54 (пен.)

«Волеренга» (Норвегія) — «Хака» (Фінляндія) — 1:0

      Гол: Сантос, 53 (пен.)