До офісу йшли п'ять років,

26.07.2005

      Ciм дозволів зможуть отримувати підприємці Сум за спрощеною системою у нововідкритому єдиному дозвільному офісі. Чотири — із земельних питань, два — з питань архітектури, один — з торгівлі. Звичайно, на тлі тих близько тисячі дозволів, які нагромаджені нашою державою на шляху підприємництва, сім — ніби зовсім мало. Та, по-перше, говорить начальник управління підприємництва та інвестування Сумської міської ради Юрій Думанчук, офіс лише починає свою діяльність, аби надалі її розширювати. По-друге, для спрощеної системи намагалися відібрати найбільш проблемні та запитувані пункти. Адже те, чого в Сумах потребують, може, раз на рік, чи й варто брати до уваги, — важливо вирішити найактуальніше.

      Актуального ж чимало. На відкритті офісу голова ради підприємців Сум Лариса Губська розповіла, як, перебуваючи в США у дев'яностих роках, стала свідком, коли за 45 хвилин зареєстрували фірму. З іншого боку, пригадала місцевого «рекордсмена», який отримував дозвіл на використання землі протягом трьох років. Такі випробування можуть назавжди відбити охоту від бізнесу. Недарма він в Україні розвивається досить повільно. Сумські підприємці йшли до відкриття свого офісу не менше п'яти років. Завдяки їхнiм зусиллям, зусиллям влади, а також за підтримки проекту БІЗПРО, що фінансується Агенцією США з міжнародного розвитку.

      Присутня на урочистій для сумчан події заступник директора регіональної місії агентства в Україні, Молдові та Білорусі Карен Гіллард відзначила, що загалом проект допоміг відкрити в Україні тридцять дозвільних офісів. У липні мають завершити своє завдання і збільшити цю цифру до тридцяти п'яти. Більшість офісів діє у районних центрах. Бо чим бiльше місто, тим складніше створювати дозвільні осередки. Суми стали п'ятим в Україні обласним центром, де відрито такий офіс. Головне його завдання, наголосила пані Гіллард, аби скорочувалася тривалість процедури. Як показує практика, зменшити час видачі дозволів вдається наполовину. Окрім витрат часу, мають скорочуватися й фінансові витрати, що теж цілком реально.

      Зауважмо: всі працівники офісу — фахівці тих державних структур, які давали дозволи й досі, але кожен — зокрема. Зібрані під одним дахом, вони отримуватимуть платню у своїх конторах, отже, додаткових витрат місто не матиме. Але, координуючи свої дії, фахівці офісу мають на меті, аби людині, яка раніше ходила довгими дозвільними коридорами, відтепер досить було зайти до однієї кімнати з потрібними документами, а через визначений (нетривалий!) термін у цій же кімнаті отримати вже готові папери.

      «Це не просто введення нової процедури — це запровадження нового стилю життя», — сказав на урочистому відкритті голова обласної адміністрації Микола Лаврик. Перед тим як урочисто перерізати стрічку на вході до єдиного дозвільного офісу, він розповів про домовленість iз Президентом щодо впровадження експерименту на Сумщині зі створення сприятливого середовища для працівників малого й середнього бізнесу. Вже є відповідне рішення Києва, повідомив обласний голова. І відтепер область не лише намагатиметься створити зручне життя для бізнесменів, а й фіксуватиме всі моменти, що спричиняють незручності. Про них повідомлятиметься до Києва для відповідного узагальнення та вдосконалення законів.

      «Практика — дороговказ для законодавства, — наголосила й голова ради підприємців при Кабміні Ксенія Ляпіна. — Тож ми очікуємо від сумчан досвіду. Але не у вигляді гуль, а у вигляді аналітики для роботи».

      Офіс розташовано практично в центрі міста, у чудовому, але давно не реставрованому будинку відомого сумського цукрозаводчика, підприємця-мецената Харитоненка. Що ж, можливо, маючи простір для розвитку, сучасні сумські підприємці теж стануть меценатами. Принаймні зможуть відновити архітектурну звабливість будинку, де тепер буватимуть часто. Ймовірно, навіть частіше, ніж виникатиме потреба на отримання дозволів. Адже в місті говорять про ідею створення Будинку підприємців. Як повідомив заступник сумського міського голови Борис Коган, міська влада від цього задуму не відмовляється.