Бразильці, молдавани і тридцять «пузатих полковників»

26.07.2005
Бразильці, молдавани і тридцять «пузатих полковників»

Cаме Руслан Ротань вiддав гольовий пас на Реброва. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Не знаю, за якими критеріями ми «закомплексовано» твердимо, що в нас не надто сильний чемпіонат. Якщо подивитися на вибухи емоцій, які супроводжують кожен тур, то це саме те, що потрібно масам. Щоправда, «фанатіють» у нас справді не зовсім по-європейськи. Йдеться не про атрибути (з цим усе гаразд, і «Дніпро», скажімо, наступний матч домашній може провести при порожніх трибунах, бо знову полетіла димова шашка, а «останнє китайське» попередження вже було), а про відвідуваність. Можна піти на трибуни, і це природно для тих, хто вважає себе уболівальником. У нас же палке уболівання переважно зосереджується в інтернеті, користувачі якого вивчають та реагують на звіти, розміщені на сайтах, чи в кращому випадку дивляться телетрансляції. Не дивно, що зміни в показі чемпіонату України по «ящику» викликали такий резонанс у «заочних» прихильників футболу.

      Розпочалося все з того, що ПФЛ з метою організації трансляції по-європейськи (щоб клуби одержували гроші) організував собі медіа-партнера — «Медіа Спорт Промоушн» (МСП). МСП запропонував телепул із трансляцією матчів на чотирьох каналах — СТБ (за участю «Динамо»), ТРК «Україна» («Шахтар»), УТ-1 (один матч туру) та «Інтер» («Динамо» — «Шахтар»). Перший національний канал натомість вирішив працювати з клубами самостійно. У результаті — на державному ТБ не було трансляцій з першого і третього турів: то клуби відмовляються, то ще якісь позалаштункові причини виникнуть. Є підозри, що у виникненні проблеми можна звинувачувати Професійну футбольну лігу, яка веде паралельні перемовини з каналом НТН. Президент ПФЛ Равіль Сафіуллін пояснив відсутність «картинки» на УТ-1 «нахабними» вимогами Володимира Шевченка, директора ТО «Спорт» Першого каналу, та Арсенія Ткача, віце-президента НТКУ, — 150 тис. доларів за 30 трансляцій та 50 відсотків від продажу рекламних прав. Пан Ткач у відповідь назвав кабальними умови ПФЛ і МСП, які існували раніше (згідно з ними, УТ-1 отримувало матчі без участі лідерів, при цьому не канал, а ПФЛ і «Медіа Спорт Промоушн» визначали, які саме, отримуючи фактично весь спонсорський і рекламний час у ході трансляції). А всі технічні витрати — від 20 до 45 тисяч грн. за матч — несе саме Національна телекомпанія...

      А ви кажете, що в нас слабий чемпіонат. Дивіться, яка боротьба розгорнулася за гроші! Їх наш футбол, виявляється, здатен заробити. У Франції, скажімо, «Канал плюс» перераховує національній федерації 600 млн. євро і сам обирає матчі для трансляції та витрачає кошти на технічне забезпечення. Тому і в нас не слід було б причетним організаціям вигадувати велосипед, а зробити так, як у цивілізованому світі: ПФЛ називає суму, НТКУ її приймає і визначає відповідні розцінки на рекламу, щоб бути у прибутках.

      Поки ж «пани чубляться», уболівальник страждає, адже у звітному турі не побачив, як «Металіст» виграв у Полтаві і після трьох турів дещо сенсаційно ділить лідерство з «Шахтарем». Хоча яким може бути «ефект новизни», в Україні знають: достатньо згадати, як яскраво «спалахували» на старті та ж «Ворскла» чи «Арсенал» В'ячеслава Грозного після екстреного набору «джокерів» і як потім «падали». Чи вдасться новому наставнику харків'ян Мирону Маркевичу в «Металісті» уникнути відчутного спаду, покаже час.

      Цікаво, що зміни в синхронному лідерстві сталися завдяки... молдаванам. Перемогу «металістам» приніс єдиний гол захисника з Бессарабії Віталія Бордіяна, а його співвітчизник Попович із «Кривбасу» дуплетом вибив із «трійки» «Таврію». Особливого шарму поразці кримчан у Кривому Розі додає те, що до обох м'ячів господарів був причетним екс-сімферополець Василь Гігіадзе, який заробив пенальті і видав пас Поповичу. До речі, київський арбітр Ігор Іщенко, який зафіксував перемогу підопічних Косевича, провів свій сотий матч у лізі.

      Грузинська тема не поступається молдавській, адже в усіх на вустах від'їзд у «Аланію» тепер уже екс-форварда донецького «Металурга» Георгія Деметрадзе. І це при тому, що «метадони» відчувають проблеми в атаці, зігравши вдруге поспіль нульову нічию. До того ж — у день 50-річного ювілею свого президента Сергія Тарути. Тренер бронзових призерів Олександр Севідов з цього приводу пожартував: мовляв, якщо не зможемо купити Роналдо і ван Ністелроя, то сам вийду на поле. Вітчизняному ж рейтингу УЄФА буде не до сміху, адже «металурги» ризикують вилетіти з єврокубків знову майже з нульовим доробком.

      Чемпіонат набирає ходу, з часом набирають форму і тренери, які знову починають висловлюватися «образно». Ось і цього разу в Луцьку Віталій Кварцяний, традиційно не похваливши гравців своєї «Волині» після перемоги, накинувся на «тридцятьох пузатих полковників, які думають, чи дати Тришовичу волинське прізвище Поліщук (щоб перетворити таким чином серба на українця і не мати проблем із лімітом на легіонерів. — Ред.) і вирішать, вочевидь, 32 грудня». До речі, сам Тришович, на думку наставника лучан, «сховався» на протилежному фланзі й  лише підправляв зачіску, гріючись у променях слави й оцінюючи, скільки народу на нього дивиться. Бачите, які цікаві ракурси відкриває наш футбол.

      Уболівальникам, напевно, не цікаво, коли тренер, як от «канонір» Олександр Баранов, каже, що його команда зіграла гідно, продемонструвала атакуючий футбол, і він радий за футболістів, які віддаються грі. Це так, але столичні «муніципали» після трьох турів з одним очком губляться серед аутсайдерів.

      Такий самий доробок і у ще одного «сміливця», який відважився позмагатися з фаворитом у відкритому футболі. Утім ось парадокс, — ФК «Харків», на відміну від «Арсеналу», за таку поразку нахваляють. Нагадаємо, що дебютанта вищої ліги очолює Геннадій Литовченко, якому минулого сезону з «Металістом» вдалося обіграти «Шахтар» у Донецьку. Цього ж разу молодий слобожанський колектив спромігся лише першим відкрити рахунок (як і в трьох попередніх матчах), потім скоротити його. А найбільший доробок героїзму харків'ян, вочевидь, полягає у новій технології опору гірникам. Хочеш зламати гру чемпіону — бий одного з трьох українців у його складі. У підсумку Андрія Воробея потрібно було міняти вже на 15-й хвилині й, відповідно, робити подвійну заміну. Така вже доля у Раца — поступитися місцем українцеві Шевчуку, щоб на поле вийшов Брандао. Під час цих пертурбацій господарі, до речі, і забили гол. Надалі ж в усій красі дала себе знати «дитяча хвороба зростання». Але три м'ячі за сім хвилин від підопічних Луческу — це теж досвід, який повинен допомогти президенту харкiвського клубу втілити свої післяматчеві слова у дійсність. Віталій Данилов скромно заявив: «Основне завдання ФК «Харків» — зробити нашу команду базовою для збірної України». Гарне завдання, тим більше що молоді хлопці наочно побачили, як забивають голи їхні старші співвітчизники — Белік і Тимощук. А капітан «Шахтаря» взагалі шокував публіку, довівши, що й «опорники» можуть обіграти п'ятьох (!) гравців поспіль. Щоправда, цей трюк у стилі Марадони не завершився голом.

      Щодо другої поразки з великим рахунком, якої зазнала алчевська «Сталь», то вона очікувалася. Хоча б тому, що бразильці Родольфо і Рінкон мають що доводити Леоніду Буряку. Як і Сергій Ребров, який після повернення забив свій 94-й гол за «Динамо» і 104-й — у вищій лізі. Утім виграш (4:0) не задовольнив ані прихильників, ані тренера «біло-синіх», адже зміст гри киян слід оцінювати крізь призму вівторкового матчу з бойовитим швейцарським «Тюном». Були моменти, коли технічна «група атаки» «Сталі» «возила» захист «Динамо», як дітей, і змусила Шовковського попрацювати за повною програмою. Одного разу голкіпер збірної України відбив пенальті, також відбив ще небезпечніший удар із ближчої відстані...

      Погодьтеся, наш чемпіонат таки не безнадійний, якщо новачки ліги не сідають у глуху оборону, якщо усе частіше серед авторів голів фігурують українці, якщо, врешті-решт, із поверненням в основу Рикуна красиво виграє «Дніпро», якщо починає забивати Мелащенко. А результативність, відвідуваність та телетрансляції європейського рівня до нас теж прийдуть, якщо люди любитимуть футбол у собі, а не навпаки.

 

ТАБЛО

Результати матчів 3-го туру:

«Динамо» — «Сталь» — 4:0

      9 600 глядачів

      Голи: Родольфо, 35, 57; Рінкон, 48; Ребров, 62

      Нереалізоване пенальті: Акобян, 77 («С»)

«Ворскла» — «Металіст» — 0:1

      5 400 глядачів

      Гол: Бордіян, 5

      Вилучення: Кучер, 52 («М»)

ФК «Харків» — «Шахтар» — 2:3

      14 000 глядачів

      Голи: Целих, 19; Рібейро, 68 (пен.) — Белік, 32; Тимощук, 35; Матузалем, 37

«Волинь» — «Арсенал» — 2:1

      9 700 глядачів

      Голи: Гащин, 48; Сачко, 68 — Окодува, 35

«Дніпро» — «Металург» (З) — 3:0

      9 000 глядачів

      Голи: Назаренко, 14; Мелащенко, 60, 75

«Чорноморець» — «Закарпаття» — 2:0

      8 500 глядачів

      Голи: Нодь, 33; Косирін, 70

«Металург» (Д) — «Іллічівець» — 0:0

      2 500 глядачів

«Кривбас» — «Таврія» — 2:0

      Голи: Попович, 42, 63

 

Турнірне становище команд:

            I     В     Н     П     М     О

1. «Шахтар» 3     3     0     0     6-2   9

2. «Металіст»     3     3     0     0     4-0   9

3. «Динамо» 3     2     1     0     7-1   7

4. «Чорноморець»  3     2     1     0     4-1   7

5. «Таврія» 3     2     0     1     5-4   6

6. «Волинь» 3     2     0     1     3-2   6

7. «Металург» (Д) 3     1     2     0     5-0   5

8. «Кривбас»      3     1     1     1     3-2   4

9. «Іллічівець»   3     1     1     1     3-4   4

10. «Дніпро»      3     1     0     2     4-5   3

11. «Закарпаття»  3     0     2     1     0-2   2

12. ФК «Харків»   3     0     1     2     4-6   1

13. «Ворскла»     3     0     1     2     2-4   1

14. «Арсенал»     3     0     1     2     2-5   1

15. «Металург» (З)      3     0     1     2     1-5   1

16. «Сталь» 3     0     0     3     0-10  0

 

      Бомбардири: Косирін («Чорноморець») — 3, Деметрадзе, Шищенко (обидва — «Металург» (Д)), Джакобія («Металіст»), Нестерук («Таврія»), Попович («Кривбас»), Родольфо («Динамо»), Сачко («Волинь»), Мелащенко («Дніпро») — по 2.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Бригада арбітрів, яка обслуговувала суботній матч «Волинь» — «Арсенал», потрапила в автомобільну аварію. Олег Зубарєв, Олександр Журба й Олексій Андрєєв поспішали в Дубно на поїзд, звідки мали відправитися в Донецьк. По нічній дорозі машина, в якій, крім арбітрів, перебували водій та адміністратор «Волині», зіштовхнулася з вантажівкою. На щастя, всі учасники ДТП залишилися живими. Найбільше постраждав Зубарєв, який одержав струс мозку.