Новобогданівка: вибухи назавжди?

26.07.2005
Новобогданівка: вибухи назавжди?

У минулому роцi руйнування були суттєвiшими, але тривога вiд цього не меншає. (Фото з архiву УНІАН.)

      Минулої суботи мешканці сіл Мелітопольського району знову відчули на собі міць рідних Збройних сил. У результаті пожежі на сумнозвісній артбазі 275 знову почали вибухати боєприпаси. Як і на початку травня минулого року, міни і снаряди розліталися усiбіч. На щастя, у радіусі до п'яти кілометрів (торік було обстріляно утричі більшу територію). Знову найбільше потерпіли мешканці сіл Новобогданівка, Терпіння і Спаське. Люди кажуть, що «гуло і свистіло над головою, як на війні. Дехто виїхав із села, не чекаючи евакоавтобусів».

      До масштабної евакуації, слава Богу, справа не дійшла. Як розповів «УМ» заступник сільського голови Новобогданівки Володимир Камишев, найбільше паніки викликали перші вибухи. Від розриву снаряда постраждала 69-річна Галина Слобожан. Як розповіла головний лікар місцевої дільничної лікарні  Алла Ваніна, жінка вчасно була доправлена до райлікарні, і її життю вже ніщо не загрожує.

      Учора в Новобогданівці поховали Клавдію Дранго. Сусіди і сільські медики схильні вважати, що якби не стрілянина, то старенька ще б трохи пожила. А так — стрес і викликаний ним серцевий напад. Військовики, ясна річ, ніяк не пов'язують смерть пенсіонерки з НП на артбазі. Пан Камишев каже, що вибухи він чув і в ніч на понеділок.

      Наразі артсклади пильно охороняють; до патрулювання долучено понад сто співробітників міліції. Відселенці (а було спершу евакуйовано близько півтораста сільчан) непокояться, аби не «запрацювали» мародери, відтак без дозволу повертаються до своїх хат.

      На місці працює спеціальна комісія і слідчі військової прокуратури. Командувач військ Південного оперативного командування Іван Свида вважає, що «Новобогданівка-2» виникла в результаті тривалої спеки (минулої суботи температура в затінку сягала тут 32 градусів): могло статися самозаймання як сухої трави, так і однієї з мін, що лежать на технічній території артбази. А вже від першого вибуху здетонували інші боєприпаси. До гасіння пожежі було задіяно спеціальний танк; невдовзі підключили два гелікоптери (представники МінНС кажуть, що вони зволожуватимуть територію аж до осені, доки не задощить). До речі, у ніч на понеділок і учора зранку на Запоріжжі, особливо в районах Приазов'я, злива йшла за зливою, а в Новобогданівці — і не крапнуло.Тільки хмарилося.

      Скільки знову розлетілося мін усебіч, ніхто достеменно не знає. Першого ж дня від місцевих мешканців надійшло 14 заявок на знешкодження снарядів, які залетіли на приватні городи і сільські вулиці. Потім люди ще зверталися. Затим настане черга обстежувати і поля, якими ще з минулого року блукають групи розміновування. Як повідомили «УМ» у сільраді, реактивні снаряди цього разу лежали біля деяких осель і в Долинському; представники МінНС спростовують повідомлення деяких електронних ЗМІ щодо потрапляння боєприпасів на територію також сіл Орлове, Кам'янське, Прилуківка. Прагнуть «згладити» ситуацію і військовики: за їхніми словами, знешкоджено першого дня «тільки 31 боєприпас». Хоча скільки їх ще треба зібрати — не кажуть. Бо ж ніхто не  володіє такою статистикою. За деякими даними, на які посилається інформаційна агенція УНІАН, на артбазі зараз зберігається приблизно 40 тисяч снарядів.

      Минулорічні дані точніші: тоді було п'ять жертв, і п'ята частина артбази звалилася на голови бідолашних людей. Фахівці всіх відомств визнають, що за рік iз гаком майже нічого не змінилося. А запорізький «губернатор» Юрій Артеменко звинувачує передовсім колишню владу. Адже левова частка коштів, виділених для ліквідації наслідків НП, перед президентськими виборами кудись зникла. І в цьому ще потрібно розібратися, каже пан Артеменко. Чи не надто зволікає з цим нова влада?

      Тим часом кожний розгрібає свої «завали»: мінери — на городах і на сільських вулицях, залізничники — у графіках руху поїздів (близько тридцяти потягів у кримському і зворотньому напрямках простояли всю ніч на неділю). Міністр транспорту Євген Червоненко зауважив, що рух не можна було не призупинити, позаяк ніхто не гарантував, що реактивні снаряди (а їх розлетілося кілька десятків) не потраплять у зону руху потягів; міністр запевнив, що з вівторка робота залізниці нормалізується. Дякуючи і тому, що пасажири з розумінням поставилися до ситуації (найтерплячішими виявилися пасажири потяга «Севастополь — Київ», яким довелося марнуватися упродовж 22 годин) — масово квитки ніхто не здавав. Учора рух поїздів, які вимушено затрималися через новобогданівське НП, було відновлено.

      27 липня у Новобогданівці має намір побувати також голова РНБОУ Петро Порошенко. Можливо, бодай після його візиту на державному рівні врешті-решт буде вирішено, у який  спосіб на 184 аналогічних артбазах України позбутися близько півтора мільйона тонн боємотлоху.Обіцяли допомогу експертна комісія НАТО, фахівці з утилізації з Ізраїлю, США, інших країн. Фінансового ж «дощу» і досі  немає.Ось селяни молять бога, аби він послав хоч дощепади. А то, дивись,  у «тих вояків солярка вся вигорить, і вертольоти сядуть.І знову розігріті ракети бабахнуть!» — прогнозували ситуацію вже, швидше, прагматичні, аніж довірливі селяни. Був час у всьому зневіритися!

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>