Походеньки Мотла у Зінькові

23.07.2005

      У ці дні село Зіньків, що у Віньковецькому районі, перетворилося на великий знімальний майданчик. Звичний сільський пейзаж доповнюють численні декорації — ошатні хатинки, накриті почорнілою соломою та черепицею. Виглядають вони дуже реалістично, хоча і зроблені здебільшого з гіпсу, фанери та картону. А у масових сценах дружно позують місцеві жителі. Окремим із них дістаються навіть цілі епізоди, як-от роль мірошника.

      У мальовничому куточку подільського краю молдовський режисер-постановник Валеріу Жерегі знімає фільм «Сотворення кохання», сценарій якого він написав за оповіданням «Мотл-шотхен» уродженця Зінькова Якова Тіхмана (одночасно й генерального продюсера стрічки).

      Аби відтворити атмосферу 30—50-х років минулого століття, про якi йдеться у картині, мешканці села відшукали у своїх обійстях речі побуту, характерні для того часу. А один із старожилів, Володимир Студенець, виступив і своєрідним консультантом, бо добре пам'ятає події того періоду. Свого часу Зіньків був добре відомий на всю округу — така собi мекка для людей різних національностей. На тлі турецької фортеці у селі мирно уживалися православна церква, католицький костьол, єврейська синагога. Дещо з цих пам'яток збереглося і досі.

      Фільм оповідатиме про торжество добра і кохання, що завжди становили підвалини людського життя. Головний герой єврей Мотл, у якого проклята війна відібрала усе і позбавила віри й надії на майбутнє, шукає відради та підтримки в оточуючих. Мандруючи селами, він засіває у стражденні душі зерна добра, справедливості й любові, черпаючи в цьому духовні сили й для себе.

      Роль Мотла виконує молодий ізраїльський актор Олександр Демидов. А загалом «Сотворення кохання» — проект міжнародний. До його реалізації долучилися також кінематографісти з України, Молдови, Росії, США, Румунії, Туреччини. Задіяні в ньому і досить відомі майстри екрана, як, наприклад, Михайло Козаков та Олександр Панкратов-Чорний. На глядацьку аудиторію картина вийде вже у грудні нинішнього року.