У фільм із народними акторами і народним сценарієм буде вкладено $ 2 млн.

23.07.2005

      На «Днях документального кіно» під час перегляду фільмів про помаранчеву революцію хотілося, щонайменше, заснути. Невибагливий сюжет на тему: «Як моє село-есемте-місто зробило революцію». У фіналі традиційно «Гринджоли». Любительська зйомка, з якої відомі українські режисери намагалися зліпити щось їстівне. В чому помилка? Як запевняє режисер «5-го каналу» Іван Кравчишин, або Vanya Ivan, як ви бачите в титрах «Закритої зони», до революції треба підходити по-філософському, з великими ідеями і великими грішми. Тому «5-й канал», а саме—кінокомпанія «П.Р.Е», ще у квітні зайнявся новим проектом — українським художнім фільмом про помаранчеву революцію. Тоді ж, у квітні, була перша презентація ( «УМ» писала про це) на «Кіно Експо».

      Нагадаю, йдеться про конкурси «Народний сценарій» та «Народний актор». З усіх регіонів на адресу режисерської групи впродовж трьох місяців надходили сотні листів. Люди пропонували свої історії та сюжетні ходи для майбутнього кіно. На основі цих дописів і базується сценарій, над яким сьогодні працюють Павло Солодько та Андрій Гарасин. Як говорить режисер і продюсер майбутнього фільму Іван Кравчишин, це буде не кіно про Майдан, а чотири історії, які привели чотирьох хлопців до Києва. Один із них «потрапляє в парапату», інші троє його виручають. Усе закінчується хепі-ендом, але глядачам доведеться шукати в домашній аптечці валідол. «Хоча жанр майбутнього фільму — «комедія», але це слово взяте в лапки», — говорить Vanya Ivan.

      Народного актора, як у караоке, обиратимемо гуртом. Деталі продруковані в тижневику «Аргументи і Факти». Знімальній групі потрібні всі. Жінки (різні: розумні й красиві, які вчаться за гроші у Поплавського і говорять «чарівним суржиком»). Чоловіки (растамани, бізнесмени, бандити, «міцні горішки, шефи поганих хлопців, чиновники, політтехнологи). Навіть діди з бабами. Кастинг почався 20 липня.

      Як говорить Іван Кравчишин, каса фільму також буде народна, проте, зазначає він, уже сьогодні відомо: в український блокбастер буде вкладено не менш ніж $ 2 млн. ( це трохи менше, ніж рекордний для України бюджет  іншого блокбастера — «Молитви за гетьмана Мазепу»). Назву фільму також придумає народ, але це, зрозуміло, буде вже після зйомок. Перший прес-показ знімальна група планує влаштувати 26 грудня — в річницю третього туру виборів Президента.

Мар'яна П'ЯТНИЦЯ.