Українець Ігор Завадський — у Книзі рекордів Гіннесса

23.07.2005
Українець Ігор Завадський — у Книзі рекордів Гіннесса

Канадськими концертами Завадський задоволений.

      У канадському місті Кімберлі ( Британська Колумбія ) 644 акордеоністи зібралися у місцевому Палаці спорту і побили рекорд Книги Гіннесса  на найбільший у світі оркестр акордеоністів. Подія сталася 7 липня на 31-му Міжнародному фестивалі акордеоністів. Фест — найбільший на континенті — відкрив сольним концертом наш земляк Ігор Завадський.

      П'ять тисяч квитків публіка розмела одразу, і, як стверджують очевидці, навіть у проходах на концерті Ігоря був натовп. Завадського під час встановлення рекорду разом із п'ятьма кращими акордеоністами з Австралії, Шотландії, США та Канади запросили до «диригентської групи» професіоналів, які зі сцени задавали темп величезному аматорському оркестру з сотень акордеонів. У інтерв'ю «УМ» Ігор розповідає, як це було: «Минулого року в Кімберлі для музикантів не вистачило кількох десятків акордеонів. Цього разу учасники везли з собою по кілька інструментів. Конкурс акордеоністів у Кімберлі — аматорський. Без обмежень віку, наймолодшій учасниці було три роки, а найстаршому — дев'яносто. Всі музиканти різних професій — лікарі, журналісти, інженери etc, проте однаково фанатіють від акордеона. На трибунах глядачі, на сцені шестеро музикантів, оркестр у залі. Ведучий подав знак, заграли попурі на популярні американські й канадські мелодії. Музика лунала 29 хвилин і 30 секунд. Рекорд, встановлений 2000 року в Нідерландах — 22 хвилини в унісон — було побито». Шоу закінчилось грандіозною дискотекою.

      Ігор Завадський чотири дні грав на центральній площі Кімберлі свої сольні концерти, три виступи мав перед учнями музичних шкіл. Нещодавно відомий акордеоніст повернувся до Києва і незабаром відлітає  на концерти в Крим.

      «Ходили чутки, що восени новий рекорд на найбільший у світі оркестр акордеоністів хоче встановити Швеція, — каже Ігор Завадський «УМ». — Але нещодавно в мене у Кабміні була зустріч з Миколою Томенком. І він підтримав мою ідею зробити такий захід в Україні. Наприклад, у травні 2007. Ще можна було б організувати Фестиваль акордеоністів. Є ще ідеї щодо створення Центру акордеона, але на це також потрібні гроші й підтримка держави».

      На сьогодні, каже Ігор Завадський, уже дуже відчутна підтримка Миколи Томенка. Віце-прем'єр із гуманітарних питань не тільки допоміг знайти гроші на поїздку Ігоря в Канаду, а й пообіцяв організувати концерти музиканта на День незалежності в Маріїнському парку.