«Однорукий банкомат»

23.07.2005

      Що може бути спільного в банкомата та ігрового автомата під назвою «однорукий бандит»? Хіба те, що і там, і там можна дістати зі спеціальної ніші гроші. Але в першому випадку — ваші власні, зняті з пластикової картки, а в іншому — «дурні», та й то дуже рідко, лише у випадку великої удачі, вкинувши велику кількість монеток. Здавалося б, сумістити ці два прилади неможливо. Але до цього таки додумалися. І хто — японці, відомі своєю серйозністю, в тому числі й у сфері фінансів.

      Як повідомляє Бі-Бі-Сі, перші банкомати, суміщені з ігровими автоматами, взявся встановлювати японський банк «Огакі Кйоріцу». Сенс таких пристроїв полягає в тому, що під час отримання грошей із картки клієнтові пропонується випробувати удачу і запустити «рулетку». Якщо випадуть три сімки, банк не забиратиме з виданої суми належні йому комісійні відсотки. А малюнок із трьома поспіль золотими монетками, скажімо, означатиме виграш 1000 єн (близько 9 доларів — копійки за японськими мірками).

      За словами представників банку, таке нововведення — передусім, невинна забава. Але водночас за цим можуть критися й вагоміші причини. Адже банкомати в Японії не користуються особливою популярністю, і потрібно якось привертати клієнтів.