Туринські смолоскипи з українських рук

23.07.2005
Туринські смолоскипи з українських рук

Вони нестимуть вогонь Ігор-2006.

      Олімпійські ігри часто стають визначною подією на  все життя не тільки для спортсменів, які беруть у них участь, а й для тих «сторонніх», хто якимось чином потрапляє до епіцентру подій. Почесне право торкнутися — у буквальному сенсі — олімпійських ідеалів здобувають факелоносці. У липні минулого року Київ був одним із 37 міст світу, де побував вогонь Олімпу, перш ніж запалати на стадіоні Афін. Естафета вогню наступної Олімпіади — «білої», що відбудеться у лютому 2006-го в італійському Турині, стартує в Римі 8 грудня цього року. За два зимові місяці олімпійський смолоскип із гаслом єднання всіх людей планети навколо принципів олімпізму здолає 11 300 км.

      На зимових Олімпійських іграх в Італії нашу державу представлятимуть не лише спортивні делегації, а й п'ятеро факелоносців. Конкурс тривав кілька місяців. Відбір кандидатів проводився за есе-рекомендаціями від людей, які пропонували своїх знайомих, гідних почесної місії. Відтак журі на чолі з президентом НОК Сергієм Бубкою обрало 25 чоловік для участі у фіналі. Наприкінці червня ці яскраві особистості з різних куточків України зібралися в Києві й сформували п'ять команд. Протягом тижня на телебаченні демонстрували сюжети, де кожен міг ознайомитися з претендентами. Нещодавно ж відбулося фінальне шоу, і в прямому ефірі глядачі СМС-голосуванням визначили п'ятірку найкращих, котрі менш як за вісім місяців візьмуть участь у церемонії відкриття XX Зимових олімпійських ігор у Турині.

      Переможцями стали люди доволі різні як за віком, так і за фахом. 20-річна Марина Румянцева з Кривого Рогу — менеджер з туризму. Ігор Харатін — 41-річний підприємець із Мукачева. Юрій Ніколаєв (25 років) — музичний ді-джей із Полтави. 21-річний киянин Олексій Гоголь — технолог. Сергій Парвов, якому 37, працює інженером також у Києві. Крім цих народних обранців, до естафети олімпійського вогню долучаться троє популярних журналістів і одна національна зірка, ім'я якої наразі не відоме.