Стопами Кличка

23.07.2005
Стопами Кличка

Віталій Ципко спарингує з наставником.

      Хоч як би хотів Віталій Ципко після виснажливого поєдинку в Нюрнберзі, де він здобув титул чемпіона Європи у суперсередній вазі за версією EBU, відпочити у рідному Дніпропетровську разом із дружиною та сином, але заїхав перед тим до Києва. Насамперед, щоб подякувати тим, хто в нього вірив, а також розповісти про подробиці титульного бою.

      «Як і очікувалося, поєдинок із британцем Брайаном Мегі вийшов небезпечним, адже, як ми й передбачали, суперник будь-що прагнув буцнути мене головою, — розповідає Віталій журналістам. — Складність бою полягала в тому, що потрібно було одночасно стежити за руками й головою Мегі. Зіткнення лобами уникнути не вдалося, а розсіченим виявилося обличчя Мегі. Утім суддя в рингу бачив, що це сталося після мого удару рукою». Ципко розповідає, що бій тривав iз перемінним успіхом, — перші чотири раунди були за українцем, наступні 5—6 — рівними, а 7—8-й Віталій програв. «Потрібно було змінювати тактику, оскільки через мою налаштованість на удари я втратив чимало сил. Тому в останніх раундах зробив ставку на набір очок і, гадаю, переміг у підсумку справедливо. Хоча, зазначу, моя перевага не була вагомою, бо й Мегі — хороший «темповий» боксер», — пояснює новий чемпіон Європи.

      Менеджер Віталія Ципка Євгенія Пашенко розповіла про перспективи підопічного. По-перше, як відомо, EBU є своєрідним підрозділом WBC, чий керівник Хосе Сулейман зробив усе, щоб найліпші європейські боксери якнайшвидше наближалися до поєдинків за звання чемпіона світу. Проте завдяки минулотижневій перемозі Ципко просунувся не лише у рейтингу WBC, а й IBF. І все ж із переходом у коло офіційних претендентів на світовий пояс треба зачекати, оскільки захист європейського титулу є обов'язковим. Право обирати суперника й місце поєдинку має українець. І є велика ймовірність, що у вересні-жовтні Ципко відстоюватиме своє звання у Києві. Якщо француз Джексон Шане (25 боїв, 25 перемог, із них 15 нокаутом), який є найімовірнішим візаві Віталія, занадто наполягатиме на проведенні бою у себе, ми можемо погодитися на нейтральний ринг у Німеччині. А вже після успішного захисту європейського чемпіонства можна розпочинати переговори з промоутерами володаря світового поясу IBF Джеффа Лейсі.

      Свого часу Ципко вже бився з цим американцем. Матч зрештою визнали таким, що не відбувся, бо Лейсі розсік обличчя Віталію головою до 4-го раунду. Повторного ж поєдинку з українським боксером Джек не надто прагне, бо встиг побачити, що Ципко значно сильніший, ніж він передбачав. До речі, Лейсі ще має відстояти свій титул у серпні.

      У розмові з кореспондентом «УМ» втомлений Віталій відзначив, що найбільше зараз хоче відпочити з сім'єю, бажано на морі, вимкнувши при цьому телефони і не згадуючи про бокс.

      До речі, як з'ясувалося, починав Ципко у 12-річному віці з карате, потім був кікбоксинг, і лише з 15 (!) років — бокс. Цікаво, що тезка Ципка — Віталій Кличко — теж спочатку займався кікбоксингом.

      Щодо необхідності зміни тренера при переході в категорію професіоналів, то Віталій вважає, що за той час, який він працює з Віталієм Зубилевичем, вони досягли гармонії, а новий наставник може як щось додати, так і «забрати». Крім того, Ципко вже не перший наш професіонал, який стверджує, що при створенні нормальних умов і обов'язкового забезпечення якісним спарингом краще готуватися до відповідальних поєдинків в Україні.

      Про майбутнє наш чемпіон Європи у свої 29 років ще не замислювався, хоча, маючи спортивно-педагогічний диплом, не виключає, що колись працюватиме тренером.