У «Шахтарі» — розпродаж,

23.07.2005
У «Шахтарі» — розпродаж,

Робіньйо стане «новим Пеле» в «Реалі»?

      Найбільший трансфер цього літа в Україні звершився остаточно: 20-річний півзахисник бразильського клубу «Атлетико Паранаенсе» Фернандіньйо вже приїхав до Донецька й підписав із «Шахтарем» контракт терміном на п'ять сезонів. Сума цієї угоди може претендувати на звання однієї з найдорожчих покупок українських клубів — 7 мільйонів 800 тисяч євро, про що відзвітував генеральний директор гірників Сергій Палкін.

      Фернандіньйо грав у юнацьких збірних Бразилії, а в складі молодіжної (U-20) у 2003 році став чемпіоном світу, забивши вирішальний м'яч у фіналі. За «Атлетико Паранаенсе» темношкірий уродженець міста Лондріна виступав з квітня 2003-го й забив у різних турнірах 15 м'ячів, ставши минулого року віце-чемпіоном Бразилії. Фернандіньйо хвалять як універсального гравця, який може зіграти як у центрі півзахисту, так і на фланзі, і в нападі. До тренувального процесу чемпіонів України новий бразилець приєднається вже найближчими днями.

      Цікаво, що разом із Фернандіньйо прилетів ще один «чарівник м'яча» — Леонардо. І теж не без думки про можливість приєднатися до «Шахтаря». 19-річний Леонардо Жозе Апаресідо Моура, володар світового «золота»-2003 у складі юніорської збірної Бразилії U-17, минулого року уже встиг стати чемпіоном своєї країни у складі уславленого «Сантоса», провівши за клуб із «Сан-Паулу» 27 матчів. За повідомленням газети «Спорт-Арена», Леонардо міг підписати контракт із гірниками вже вчора.

      А тим часом зустрічним курсом — не в клуб, а з клубу — може піти цілий легіон «помаранчево-чорних». Спортивний директор ФК «Шахтар» Віктор Прокопенко підтвердив, що на трансфер виставлено одразу вісьмох футболістів. І всі — з іменами. Це хорватський воротар Стіпе Плетикоса, румунські захисники Флавіус Стойкан, Космін Беркеуан і Даніель Флоря, а також хавбеки Звонимир Вукич (Сербія), Олексій Бахарєв (Росія/Україна) й Батіста (Бразилія). Серб Ненад Лалатович уже повернувся до белградської «Црвени звезди», звідки два роки тому перейшов до «Шахтаря». Утім не обов'язково, що вся названа вісімка залишить Донецьк, цитує Прокопенка газета «Салон Дона і Баса». Але «робота» щодо їх можливого переходу в інші команди триває.

      Нова чутка з трансферного ринку стосується і головного конкурента «донецьких» на внутрішній арені — столичного «Динамо». Сайт www.dynamomania.com з посиланням на офіційну інтернет-сторінку аргентинського клубу «Расинг» (Авельянеда) інформує, що вже фактично вирішене питання про перехід до Києва опорного півзахисника Хуана Мануеля Торреса. Вартість «передислокації» — близько 4 млн. доларів. Цікаво, що в «Расингу» Торрес не часто пробивається до основи через конкуренцію з іменитими колегами по амплуа — Крістіаном Ледесмою та Дієго Сімеоне.

      А якщо говорити про найгучніші трансфери європейського міжсезоння, то за перше місце в такій «номінації» сперечаються два. Спочатку лондонський «Челсі» (а хто ж ще?) встановив рекорд цього літа — 37 мільйонів доларів за півзахисника збірної Англії Шона Райта-Філліпса, який досі захищав кольори «Манчестер Сіті». Позавчора його вже представили як гравця «аристократів».

      Але в заочну конкуренцію з лондонцями втрутилися багатії... звісно ж, із мадридського «Реалу». Учора «Галактікос» оголосили, що таки викупили у бразильського «Сантоса» (і знову звучить назва клубу Пеле!) 21-річного форварда Робіньйо. Йому пророкують велике майбутнє, а сам Пеле каже, що Робіньйо обов'язково затьмарить його славу. Але от біда: попри те, що Робсон Соуза (так насправді звуть темношкірого вундеркінда) хоче будь-що вдягти футболку «Реалу», «Сантос» його не хоче відпускати на невигідних умовах. Адже є контракт,  розрахований до 2008 року, і за його достроковий розрив команда із Сан-Паулу вимагає значно більшої компенсації, аніж пропоновані мадридцями спочатку 24 млн. доларів. І ось агенція «Рейтер» повідомляє, що «Реал» придбав у «Сантоса» 60 відсотків прав на Робіньйо, заплативши 30 мільйонів. Агент кращого гравця Бразилії 2004 року каже, що трансфер можна вважати доконаним, але водночас керівництво «Сантоса» наполягає на тому, що хлопець стане «вершковим» тільки тоді, коли «Реал» виплатить 50 мільйонів «зелених».