Засуху таки зачепили

08.07.2005
Засуху таки зачепили

Тетяна Засуха.

      «Хай тільки зачеплять мого Засуху! Тоді я вийду на трибуну Верховної Ради і розкажу кому, скільки і де наділялося землі», — приблизно так протягом останнього місяця коментувала пресі виклики на допити свого чоловіка, екс-«губернатора» Київщини Анатолія Засухи не остання донедавна людина у владних верхах, друг родини екс-Президента Кучми, Герой України, та, зрештою, просто народний депутат i лідер Селянської партії Тетяна Засуха. Вчора така можливість у цієї пані з'явилася, i Тетяна Володимирівна виступила з трибуни Верховної Ради, блокованої вже третій день червоною, синьою i трояндовою опозицією.

      Щоправда, про те, кому її чоловік надавав земельні ділянки в Кончі-Заспі i не лише, пані Засуха «скромно» промовчала. Натомість розповіла лише про те, як «зачепили її Засуху». За її словами, вже три доби навколо села Ковалівка Васильківського району, що на Київщині, чергують спецпідрозділи «Беркуту» i співробітники ДАІ. Ховаючись у лісосмугах, вони стежать за садибою, що належить нардепці. Але розв'язка настала позавчора: коли близько 20.00 селяни готувались до свята Івана Купала, біля школи сів гелікоптер, з якого «висипали» з півсотні бійців спецназу в повному бойовому обладунку.

      «Вони перестрибували через дітей, яких було десь чотири сотні, налякали їх i кинулися до мого будинку! — емоційно розповідала парламентаріям Тетяна Засуха. — Згодом ми знайшли їх на території моєї садиби». Раніше через прес-службу Селянської партії вона повідомляла ЗМІ, що, подолавши високий паркан, бійці намагалися потрапити у будинок, але селяни (бува, не з вилами? — Авт.) та приватна охорона вчинили спротив, за що декількох iз них побили і вдягнули на них наручники.

      «Людей... кидали на землю обличчям... Били кийками...», — каже Засуха i вважає грубим порушенням закону залучення бійців спецназу для вручення повістки її чоловіку. Оскільки Анатолія Засухи не виявилося в будинку, бійці відійшли, але село не залишили. За словами нардепки, спецназівці казали їй, що вони прибули для її захисту, але в неї інша думка.

      Пізніше в обласному управлінні боротьби з економічною злочинністю Київщини пресі повідомили, що спецназу доручили доставити повістку екс-«губернатору». Але в середу зранку бійців спецназу не пропустили в будинок близько 500 жителів сіл Вінницькі Стави, Ковалівка, Поляничинці й Устимівка. Як повідомили джерела «Української правди», вручення повістки на допит ускладнюється тим, що Анатолій Засуха переховується в будинку своєї дружини-депутатки, а проникнення на його територію заборонено законом. І це замість того, щоб розказати усім «кому, скільки і де наділялося землі».

      Нагадаємо, що ще в квітні Анатолія Засуху викликали до обласної міліції для надання пояснень за фактом незаконного використання протягом двох років автомобілів престижних марок, що належать ГУ МВС у Київській області. А ще раніше, в лютому, в тій самій Ковалівці, в офісі приватної засухинської агрофірми «Світанок» бійці УБОЗу і «Беркута» влаштували обшук, коли родина Засух відпочивала в Карлових Варах з друзями — родиною Кучм. Офіційним обгрунтуванням для обшуку послужила кримінальна справа, порушена за фактом нецільового використання 440 тисяч бюджетних гривень на будівництво дороги у Фастівському районі.

      З того часу i до сьогодні пані Засуха волає про «полювання на відьом», політичні репресії i переслідування, а «купальських штурмовиків» з парламентської трибуни назвала не інакше, як «кілерами, які хочуть влаштувати її Засусі ту ж долю, що й Кірпі та Кравченку». Як тут не згадати нещодавні слова «великої селянки», мовляв, приходили невідомі i нібито питали: «Ми від Луценка, а ваш чоловік, бува, не повісився?».

      Уся ця історія боротьби Засух за правду i законність, про які вони згадали лише зараз, могла б викликати, принаймні у жителів Київщини, якщо не подив, то іронічну посмішку. Мешканці Тетяниних «світанкових» сіл, звісно, не в рахунок, там вірність «благодійниці i меценатці» дещо зашкалює. Але беззмінний протягом майже десяти років тепер уже екс-«губернатор» Анатолій Засуха, який називає себе «тимчасово безробітним», і його дружина з депутатським мандатом були якщо не одноосібними, то першими серед хазяїв і вершителів доль столичного регіону.

      Вільне розпаювання земель, «губернаторська» такса за можливість ведення бізнесу на Київщині, справи річної давнини, коли заговорили про наркокартель, що розмістився під дахом «губернатора», — усе це може стати окремою темою розмови аж ніяк не в пресі, а в прокуратурі і суді. Ще пам'ятні історії з виборами міського голови Василькова, що не поступаються мукачівській «мерській кампанії». Не забуті і недавні президентські вибори з усіма вигадками, на які тільки була здатна влада, зокрема погрози про позбавлення комунальних благ і пенсій за «неправильне голосування», обіцянки спалити хату непокірливої селянки тощо, які звучали з вуст самої народної обраниці.

      Учора ж Тетяна Засуха заявила: «Все, що робив «Беркут», у порівнянні з яким американські бойовики відпочивають, в мене записано на відео». I 229 народних обранців проголосували за перегляд цього «купальського бойовика» в сесійній залі.

      Коли ж вiдеозапис було продемонстровано, депутати побачили хiба що бiйцiв, що перелазять через паркан, та охоронцiв Засухи в наручниках та обличчям у травi. Як з'ясувала «УМ», нiчого такого, що не збiгалося б iз версiєю силовикiв.

      Як повідомив «УМ» начальник Центру громадських зв'язків обласної міліції Микола Жукович, позавчора близько 11.50 у міськвідділ Васильківського району зателефонувала невідома, яка назваласяТетяною Засухою, і повідомила, що в напрямку її будинку йдуть озброєні люди. Після чого було вирішено направити туди працівників міліції, які мали розібратися із ситуацією. Обласний «Беркут» уже тоді почав охороняти село по периметру. Пізніше, о 19.00, в главк УБОЗу МВС надійшло анонімне повідомлення, що в будинку народного депутата Засухи може статися вибух, до якого причетні приватні охоронці. За наказом начальника ГУБОЗу на місце гелікоптером вилетів спецпідрозділ «Сокіл», щоб виявити i знешкодити можливу вибухівку. Бійці казали пані Тетяні, що вони прибули для її захисту. До речi, це пiдтвердила i сама Засуха, коментуючи перегляд «бойовика» у ВР. Адже начальник ГУБОЗу (i це видно на плiвцi) сказав їй, що вони тут для того, аби попередити можливий теракт.

      Зараз проводяться слідчі дії з установлення аноніма, який телефонував, i перевірка можливої причетності охоронців дачі до злочинних дій. 

      Щодо повістки на допит, то пан Жукович зазначив: кримінальна справа, порушена проти екс-керівників Київщини за зловживання службовим становищем, перебуває у провадженні Генпрокуратури, слідчі якої, а не міліція, i мають викликати Засуху на допити.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>