«На­род­на во­ля» — жер­т­ва сво­бо­ди сло­ва по-бі­ло­русь­ки

07.07.2005

      Ре­дак­цію опо­зи­цій­ної га­зе­ти «На­род­на во­ля» от­ш­ра­фо­ва­но на 100 міль­йо­нів бі­ло­русь­ких руб­лів (це приб­лиз­но 46 ти­сяч до­ла­рів США). Так про­дов­жи­ла­ся бо­роть­ба бі­ло­русь­кої вла­ди з опо­зи­цій­ною пре­сою.

          Са­ме в 100 млн. міс­це­вих руб­лів суд Ле­нін­сь­ко­го ра­йо­ну Мін­сь­ка не­що­дав­но оці­нив честь і гід­ність од­но­го з пар­тій­них лі­де­рів Бі­ло­ру­сі — гла­ви Лі­бе­раль­но-де­мок­ра­тич­ної пар­тії (ЛДПБ) Сер­гія Гай­ду­ке­ви­ча. При­во­дом для звер­нен­ня ос­тан­ньо­го в суд ста­ла пуб­лі­ка­ція на сто­рін­ках «На­род­ної во­лі» про тіс­ну спів­пра­цю ЛДПБ з ре­жи­мом Сад­да­ма Ху­сей­на під час пе­ре­бу­ван­ня то­го при вла­ді в Іра­ку. Йшло­ся про кон­фі­ден­цій­ні уго­ди між бі­ло­русь­кою й ірак­сь­кою сто­ро­на­ми, у ре­зуль­та­ті яких два дик­та­тор­сь­ких ре­жи­ми до­по­ма­га­ли один од­но­му. Зок­ре­ма, Гай­ду­ке­вич ні­би­то за­бор­гу­вав ко­лиш­ньо­му ірак­сь­ко­му ре­жи­му май­же міль­йон до­ла­рів, який не від­дав до цьо­го дня: як ві­до­мо, «друг Сад­дам» на­ра­зі че­кає су­ду як між­на­род­ний зло­чи­нець.

      Що ж сто­су­єть­ся осо­бис­тос­ті Гай­ду­ке­ви­ча, то йо­го ре­пу­та­ція до­сить сум­нів­на. За ос­тан­ні ро­ків де­сять він ус­тиг ви­я­ви­ти се­бе в зов­сім різ­них, ча­сом про­ти­леж­них «ам­п­луа»: то со­рат­ни­ка Жи­ри­нов­сь­ко­го, то йо­го опо­нен­та, то опо­зи­ці­о­не­ра що­до Лу­ка­шен­ка, хо­ча і ду­же згід­ли­во­го, то пал­ко­го при­хиль­ни­ка вла­ди, який лає чим­дуж усю мож­ли­ву опо­зи­цію. Ві­зи­ти ж в Ірак, крім пред­с­тав­ни­ків пар­тії Гай­ду­ке­ви­ча, здій­с­ню­ва­ли тіль­ки пред­с­тав­ни­ки вла­ди, при­чо­му лю­ди, близь­кі до пре­зи­ден­та Лу­ка­шен­ка.

      Під час су­до­во­го про­це­су спів­ро­біт­ни­ки «На­род­ної во­лі» пред'яви­ли, як во­ни вва­жа­ли, до­ку­мен­таль­ні до­ка­зи сво­єї пра­во­ти. Це офі­цій­ні ма­те­рі­а­ли уря­до­вих ус­та­нов США, у яких по­да­но точ­ні зве­ден­ня з ви­ді­лен­ня квот на си­ру наф­ту Лі­бе­раль­но-де­мок­ра­тич­нiй пар­тії ірак­сь­кою вла­дою ча­сів Сад­да­ма Ху­сей­на. Але суд­дя Лю­бов Ва­ле­вич не взя­ла до­ку­мен­ти до ві­до­ма і наз­ва­ла їх під­роб­кою.

      Ні­як не поз­на­чи­ло­ся на під­сум­ках роз­г­ля­ду і свід­чен­ня ко­лиш­ньо­го пер­шо­го зас­туп­ни­ка Гай­ду­ке­ви­ча, який  за­ли­шив пар­тію, — він ка­зав, що сво­го ча­су від іме­ні ше­фа осо­бис­то брав участь у пе­ре­го­во­рах із вла­дою Сад­да­ма про одер­жан­ня квот на си­ру наф­ту від ірак­сь­кої дик­та­ту­ри.

      «Як­що ви­хо­ди­ти з іс­ну­ю­чої прак­ти­ки су­дів, то на­віть по кри­мі­наль­них спра­вах, пов'яза­них з убив­с­т­вом лю­ди­ни, ро­ди­чі за­гиб­ло­го одер­жу­ють як ком­пен­са­цію за мо­раль­ний зби­ток у де­сят­ки ра­зів мен­ше, ніж за­раз при­суд­же­но на ко­ристь Гай­ду­ке­ви­ча», — пи­ше в од­ній зі ста­тей ре­дак­тор «На­род­ної во­лі» Йо­сип Се­ре­дич. Він заз­на­чає, що ре­дак­ція на­по­ля­га­ти­ме на сво­їх прин­ци­пах. Біль­ше то­го, її твер­д­жен­ня  вже зна­хо­ди­ли своє ві­доб­ра­жен­ня на­віть у рі­шен­нях вла­ди. Не від­мо­ви­ла­ся ж га­зе­та в по­пе­ред­ні ро­ки від кри­ти­ки го­ло­ви Бі­ло­русь­кої те­ле­ра­ді­о­ком­па­нії Єго­ра Ри­ба­ко­ва — і ось Ри­ба­ков уже два ро­ки пе­ре­бу­ває за гра­та­ми, за­суд­же­ний за служ­бо­ві злов­жи­ван­ня...

      По­ки  ж у спра­ві про Гай­ду­ке­ви­ча й наф­ту ре­дак­ція нап­ра­ви­ла ка­са­цій­ну скар­гу на рі­шен­ня Ле­нін­сь­ко­го рай­су­ду у Мін­сь­кий місь­кий суд.

      До ре­чі, це не пер­ша за ос­тан­ні ро­ки спро­ба на­тис­ну­ти на «На­род­ну во­лю». Кіль­ка ра­зів ре­дак­ція що­ден­ної га­зе­ти, яка ду­же опе­ра­тив­но ре­а­гує на по­дії і на­дає три­бу­ну всім ба­жа­ю­чим, одер­жу­ва­ла по­пе­ред­жен­ня від Мі­ніс­тер­с­т­ва ін­фор­ма­ції. Од­не з ос­тан­ніх — че­рез ви­хід у світ на сто­рін­ках ви­дан­ня по­лі­тич­ної прог­ра­ми но­вої по­лі­тич­ної си­ли, яку ви­рі­шив сфор­му­ва­ти й очо­ли­ти екс-рек­тор Бі­ло­русь­ко­го дер­жу­ні­вер­си­те­ту Олек­сандр Ко­зу­лін. Мі­ніс­тер­с­т­во «за­че­пи­ло­ся» за те, що но­ве об'єд­нан­ня не за­ре­єс­т­ро­ва­не офі­цій­но в Мін'юс­ті, а то­му наз­ва­ло пуб­лі­ка­цію дек­ла­ра­цій Ко­зу­ли­на не­за­кон­ною. (Піз­ні­ше ко­лиш­ній рек­тор був об­ра­ний лі­де­ром од­ні­єї з опо­зи­цій­них пар­тій — Бі­ло­русь­кої со­ці­ал-де­мок­ра­тич­ної гро­ма­ди). Над га­зе­тою весь ми­ну­лий рік пос­тій­но ви­сі­ла заг­ро­за зак­рит­тя. Зас­туп­ник ре­дак­то­ра Алесь Си­ло­вич на по­чат­ку ро­ку, на­пев­но, сто­мив­шись від бо­роть­би, поп­ро­сив по­лі­тич­но­го при­тул­ку в од­ній із єв­ро­пей­сь­ких кра­їн.

      За сло­ва­ми Жан­ни Лит­ви­ної, го­ло­ви прав­лін­ня Бі­ло­русь­кої асо­ці­а­ції жур­на­ліс­тів, «На­род­на во­ля» — один із сим­во­лів не­за­леж­ної пре­си в Бі­ло­ру­сі, і як­що ми доз­во­ли­мо ос­та­точ­но роз­п­ра­ви­ти­ся з нею, то го­во­ри­ти про ін­с­ти­тут не­за­леж­ної пре­си, про роль ці­єї пре­си для Бі­ло­ру­сі вже не бу­де мож­ли­вим. Це єди­на на сьо­год­ні не­за­леж­на що­ден­на га­зе­та. Як­що втра­ти­мо її, втра­ти­мо ду­же ба­га­то».

 

ДОВІДКА «УМ»

      «Народна воля» — друга легенда білоруських ЗМІ після неіснуючої нині незалежної газети «Свобода». Починалася вона як державне видання («Народна газета») ще  в 1991 році. Але це була та ж команда, ті ж творці, той самий лідер — Йосип Середич. Коли після «білих плям у газетах» 1995-го Лукашенко зняв Середича з посади, заснована ним нова недержавна газета «Народна воля» вийшла з шапкою, написаною колишнім шрифтом.

      У липні цього року «Народній волі» виповнюється 10 років. Її тираж — майже 30 тисяч екземплярів, що досить багато в порівнянні з іншими незалежними виданнями суспільно-політичного формату. Номер «НВ» коштує 360 рублів — це як талончик на трамвай чи жетон на метро — дешевше, ніж номер будь-якої іншої опозиційної газети. Це приблизно вдвічі дорожче, ніж ціна одного номера державної газети, як-то «Радянської Білорусі» чи «Народної газети».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>