Ко­ли нас­та­не «Вяс­на»?

07.07.2005
Ко­ли нас­та­не «Вяс­на»?

«Демократiя по-бiлоруськи» в дiї. (Фото РЕЙТЕР.)

      «На­пев­но, та­ко­го ще не бу­ло — щоб ми сто­я­ли по-різ­ні бо­ки сто­лу», — по­жар­ту­вав го­ло­ва бі­ло­русь­кої пра­во­за­хис­ної ор­га­ні­за­ції «Вяс­на» Алесь Бя­лець­кий, звер­та­ю­чись до жур­на­ліс­тів. Дій­с­но, заз­ви­чай у Бі­ло­ру­сі пра­во­за­хис­ни­ки і пре­са зус­т­рі­ча­ють­ся в за­лах су­ду, де по «той бік» сто­лу роз­та­шо­ву­ються суд­ді і про­ку­ро­ри.

      Пра­во­за­хис­ний центр «Вяс­на», що спе­ці­а­лі­зу­єть­ся на ви­дан­ні що­річ­них ог­ля­дів по­ру­шень прав лю­ди­ни, пре­зен­ту­вав чер­го­ву, вже сьо­му за лі­ком, по­діб­ну бро­шу­ру. Ог­ляд-хро­ні­ка за 2004 рік виг­ля­дає на­ба­га­то знач­ні­шим то­мом, ніж усі по­пе­ред­ні: він тов­с­ті­ший май­же вдві­чі.

      Нез­ва­жа­ю­чи на те, що офі­цій­но «Вяс­ну» зак­ри­то (вже пів­то­ра ро­ку, як влас­ті поз­ба­ви­ли центр ре­єс­т­ра­ції у Мін'юс­ті), ро­бо­та про­дов­жу­єть­ся. Піс­ля пар­ла­мен­т­сь­ких ви­бо­рів і ре­фе­рен­ду­му, якi від­бу­ли­ся во­се­ни ми­ну­ло­го ро­ку, ви­да­но їх­ній мо­ні­то­ринг. (До ре­чі, не вик­лю­че­но, що ор­га­ні­за­ції, поз­бав­ле­ні лі­цен­зії в Бі­ло­ру­сі, не­за­ба­ром бу­дуть за­ре­єс­т­ро­ва­ні в Че­хії. Як ка­же юрист «Вяс­ни» Ва­лен­тин Сте­фа­но­вич, ре­єс­т­ра­ція в чесь­ко­му мін'юс­ті «ні­чо­го не зна­чить у юри­дич­но­му пла­ні, але дасть ве­ли­ку мо­раль­ну під­т­рим­ку і до­по­мо­же на­шій ді­яль­нос­ті в май­бут­ньо­му»).

      «Нез­ва­жа­ю­чи на оман­ну ти­шу на мін­сь­ких ву­ли­цях, у нас три­ває ду­же нап­ру­же­не сус­піль­но-по­лі­тич­не жит­тя, — від­з­на­чає Алесь Бя­лець­кий. — І як­би нап­ру­ги не бу­ло, при­род­но, та­кої книж­ки ми б не ви­да­ли».

      Пра­во­за­хис­ни­ки ко­рис­ту­ва­ли­ся на­сам­пе­ред влас­ною ін­фор­ма­ці­єю, яку від­с­те­жу­ва­ли 18 фі­лій «Вяс­ни» у най­біль­ших міс­тах кра­ї­ни. Ви­ко­рис­то­ву­ва­ли­ся й ін­ші мож­ли­ві дже­ре­ла, у то­му чис­лі ЗМІ та ін­тер­нет-сай­ти. Але на­віть при та­ко­му роз­к­ла­ді не всі по­ру­шен­ня прав лю­ди­ни пот­ра­пи­ли в ог­ляд. «Ми на­ма­га­ли­ся від­би­ва­ти ін­фор­ма­цію мак­си­маль­но пов­но, але зіб­ра­ти всьо­го не­мож­ли­во, щось ми про­пус­ти­ли», — го­во­рять у «Вяс­ні».

      Яка ж ко­ристь від цих кни­жок у м'якій па­лі­тур­ці, що ви­хо­дять у світ на трьох мо­вах — бі­ло­русь­кій, ро­сій­сь­кій та ан­г­лій­сь­кій (у да­но­му ви­пад­ку — 500, 300 і 300 при­мір­ни­ків від­по­від­но)? На дум­ку пра­во­за­хис­ни­ків, на­сам­пе­ред це хро­ні­ка зло­чи­нів ре­жи­му Лу­ка­шен­ка, і вик­ла­де­ні фак­ти обов'яз­ко­во зна­доб­лять­ся для май­бут­ньо­го роз­г­ля­ду піс­ля змі­ни си­ту­а­ції в кра­ї­ні. Ад­же в ог­ля­дах по­дій зга­ду­ють­ся пріз­ви­ща зло­чин­них суд­дів, про­ку­ро­рів, мі­лі­ці­о­не­рів. І по­тім, та­кі кни­ги, за сло­ва­ми па­на Бя­лець­ко­го, — «це сво­є­рід­ний пам'ят­ник тим лю­дям, що, нез­ва­жа­ю­чи на склад­ну си­ту­а­цію, бо­рють­ся про­ти дик­та­ту­ри, на­ма­га­ю­чись від­с­то­я­ти прин­ци­пи де­мок­ра­тії і прав лю­ди­ни». За ці­єю до­по­від­дю — ре­аль­на бо­роть­ба ре­аль­них лю­дей, ре­аль­ні до­лі, і все це за­ли­шить­ся в іс­то­рії зав­дя­ки то­му, що книж­ка вий­ш­ла.

      Крім то­го, час по­ка­зав, що до­по­ві­ді і кни­ги «Вяс­ни» ча­сом ста­ють до­ку­мен­та­ми, які впли­ва­ють на ре­аль­ну по­лі­ти­ку. Так, не­дав­но ста­ло ві­до­мо, що са­ме на ос­но­ві хро­нік «Вяс­ни» бу­ло під­го­тов­ле­но ос­тан­ній до­ку­мент Єв­ро­пар­ла­мен­ту що­до Бі­ло­ру­сі.

      Між­на­род­на оцін­ка си­ту­а­ції з пра­ва­ми лю­ди­ни в Бі­ло­ру­сі ду­же по­га­на для її вла­ди — офі­цій­ний Мінськ у ци­ві­лі­зо­ва­но­му сві­ті сприй­ма­ють як аб­со­лют­но то­та­лі­тар­ний, дик­та­тор­сь­кий ре­жим. Алесь Бя­лець­кий і йо­го со­рат­ни­ки не ба­чать для Лу­ка­шен­ка ін­шо­го ви­хо­ду, ок­рім як зда­ти­ся і пі­ти у від­с­тав­ку. «Бі­ло­русь­ка вла­да си­дить по ву­ха в лай­ні. Прий­де час, ко­ли во­на бу­де роз­г­рі­ба­ти це лай­но, і на­ші до­по­ві­ді бу­дуть спри­я­ти цьо­му про­це­су», — вва­жає Бя­лець­кий. Ін­ше пи­тан­ня — ко­ли це від­бу­деть­ся. У се­ре­до­ви­щі бі­ло­русь­кої опо­зи­ції схиль­ні вва­жа­ти, що в будь-який мо­мент зак­ру­чу­ван­ня га­йок мо­же при­вес­ти до то­го, що во­ни зір­вуть­ся, і то­ді си­ту­а­ція ду­же швид­ко змі­нить­ся. При­чо­му го­лов­ну роль мо­жуть зіг­ра­ти на­віть не ді­я­чі опо­зи­ції і пра­во­за­хис­ни­ки, а, як ви­словив­ся ке­рів­ник «Вяс­ни», «прос­то лю­ди, яких усе це діс­та­не».

      «Ми кон­с­та­ту­є­мо, що си­ту­а­ція з пра­ва­ми лю­ди­ни знач­но по­гір­ши­ла­ся, і сьо­год­ні в кра­ї­ні в міс­цях поз­бав­лен­ня во­лі пе­ре­бу­ва­ють ві­сім ді­я­чів опо­зи­ції, вклю­ча­ю­чи Пав­ла Се­ве­рин­ця і Ми­ко­лу Стат­ке­ви­ча, кот­рі не­дав­но одер­жа­ли по 3 ро­ки об­ме­жен­ня во­лі за ор­га­ні­за­цію про­тес­тів про­ти ре­фе­рен­ду­му во­се­ни ми­ну­ло­го ро­ку. За сло­ва­ми юрис­та «Вяс­ни», особ­ли­вість ос­тан­ніх «по­са­док» у тім, що «бі­ло­русь­ка вла­да не нап­ру­жує се­бе по­шу­ком ком­п­ро­ма­ту в пе­рес­лі­ду­ван­ні по­лі­тич­них опо­нен­тів, як це бу­ло ра­ні­ше, ко­ли під­во­ди­ли­ся якісь еко­но­міч­ні зло­чи­ни, що ні­би­то во­ни зро­би­ли. За­раз вла­да прос­то сад­жає у в'яз­ни­цю то­го, хто їй не по­до­ба­єть­ся і ко­го во­на хо­че по­са­ди­ти».

      Один із прик­ла­дів — ко­лиш­ній мі­ністр і дип­ло­мат Ми­хай­ло Ма­ри­нич 4 ро­ки тому ви­су­нув свою кан­ди­да­ту­ру на пре­зи­ден­т­сь­ких ви­бо­рах. У груд­ні, прос­то на­пе­ре­дод­ні Но­во­го ро­ку, він був за­суд­же­ний на три ро­ки ко­ло­нії з кон­фіс­ка­ці­єю май­на за кра­діж­ку комп'юте­рів в аме­ри­кан­сь­ко­му по­соль­с­т­ві в Мін­сь­ку. При цьо­му пред­с­тав­ни­ки са­мо­го по­соль­с­т­ва за­пе­ре­чу­ва­ли факт кра­діж­ки! Не­за­ба­ром піс­ля ви­не­сен­ня ви­ро­ку Ма­ри­нич пе­ре­жив ін­сульт. Йо­го син Пав­ло прий­шов на пре­зен­та­цію ог­ля­ду «Вяс­ни», щоб по­ві­до­ми­ти жур­на­ліс­там про тиск на ро­ди­ну Ма­ри­ни­чів з бо­ку вла­ди, який «про­дов­жу­єть­ся і під­си­лю­єть­ся». Са­ме за­вер­шив­ся су­до­вий про­цес що­до по­зо­ву Ма­ри­ни­чів про кон­фіс­ка­цію май­на в квар­ти­рі, де меш­ка­ють дру­жи­на і двоє си­нів по­літв'яз­ня. «Суд ви­ніс рі­шен­ня за­ли­ши­ти ма­те­рі прас­ку, ме­ні — те­ле­ві­зор, а бра­то­ві — ве­лот­ре­на­жер, — го­во­рить Пав­ло. — Ін­ше кон­фіс­ко­ва­но. За со­рок ро­ків ро­бо­ти мо­єї ма­те­рі, яка має уря­до­ві на­го­ро­ди, во­на змог­ла до­вес­ти в на­шо­му чу­ді-су­ді, що за­ро­би­ла тіль­ки од­ну прас­ку!» У прин­ци­пі, на­дії на те, що вдас­ть­ся від­су­ди­ти май­но, май­же не бу­ло. По­да­ча по­зо­ву — це фор­ма фік­са­ції по­ру­шень з бо­ку офі­цій­них струк­тур.

      Пав­ло Ма­ри­нич упев­не­ний, що в май­бут­ньо­му до­ку­мен­ти, які фік­су­ють ці по­ру­шен­ня, слу­гу­ва­ти­муть ма­те­рі­а­ла­ми для по­ру­шен­ня кри­мі­наль­них справ: «У су­ді я від­к­ри­то ска­зав, що ко­жен нес­ти­ме пер­со­наль­ну від­по­ві­даль­ність за всі ско­є­ні зло­чи­ни. І що нав­ряд чи до­ве­деть­ся по­си­ла­ти­ся на Лу­ка­шен­ка чи якісь зло­чин­ні на­ка­зи».

 

Олек­сандр Лу­ка­шен­ко – про те, як в Ук­ра­ї­ні го­ту­ють ре­во­лю­цію для Бі­ло­ру­сі

      Пре­зи­дент Бі­ло­ру­сі Олек­сандр Лу­ка­шен­ко за­яв­ляє, що ре­во­лю­ція в Бі­ло­ру­сі го­ту­єть­ся в ін­ших кра­ї­нах. «Тут не­має ба­зи для ре­во­лю­ції. А раз не­має опо­ри, то ця опо­зи­ція, ці «вуз­ли» фор­му­ють­ся в Поль­щі, При­бал­ти­ці, Ук­ра­ї­ні і, в то­му чис­лі, у Ро­сії, — за­я­вив Лу­ка­шен­ко дня­ми в ін­терв'ю ро­сій­сь­ко­му те­ле­ка­на­лу «ТВ-Центр». — Це го­ту­єть­ся й для Ро­сії. Але на­ра­зі для Бі­ло­ру­сі, де хо­чуть ро­зіг­ра­ти ос­нов­ний сце­на­рій і по­ка­за­ти, що на­віть як­що не­має ба­зи, то «сво­бо­да й де­мок­ра­тія» і тут пе­ре­мо­жуть».

      «Чо­ти­ри проп­ла­че­ні ко­ло­ни го­ту­ють­ся в Поль­щі, Ук­ра­ї­ні, При­бал­ти­ці й Ро­сії, а п'ята ко­ло­на пе­ре­бу­ває тут», — вва­жає бі­ло­русь­кий «баць­ка». За йо­го сло­ва­ми, «щоб не бу­ло ре­во­лю­ції, тре­ба не вій­сь­ка го­ту­ва­ти, а скла­да­ти за­раз іс­пит пе­ред на­ро­дом — по­біль­ше бу­ду­ва­ти жит­ла, щоб зар­п­ла­та бу­ла нор­маль­на, щоб еко­но­мі­ка нор­маль­но пра­цю­ва­ла».

      «І не бу­де ні­я­кої ре­во­лю­ції. То­му що пі­дуть од­ні «від­мо­ро­же­ні», а з «від­мо­роз­ка­ми» бу­де роз­мо­ва особ­ли­ва», — ска­зав пре­зи­дент РБ, за­у­ва­жив­ши, що за­хи­ща­ти­ме «свій на­род, дер­жа­ву й вла­ду пре­зи­ден­та».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>